Szybki chleb piwny – 5 składników

Chleb dla prawdziwego faceta lub zabieganej kobiety. Zacznę od tego, że do jego przygotowania brudzimy tylko miskę i łyżkę, robi się go z 5 składników i bardzo szybko. Smak? Doskonały, zaskakujący, nie czuć w nim piwa tylko cudowny orzechową nutę mąki razowej. Pięknie wyrasta, ma świetną chrupiącą skórkę i w całej swojej okazałości jest niesamowity. Mój mąż stwierdził, że to od teraz najlepszy chleb jaki zrobiłam.

Teraz tylko kupcie wasze  ulubione piwo i przygotujcie sobie swój własny ekspresowy chleb :)

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki brązowego cukru
500 ml piwa
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania termoobieg lub 190°C z funkcją grzania góra – dół. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem.
2. Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce.
3. Do suchej mieszanki wlać piwo cały czas mieszając.Ciasto przelać do formy i piec 45-55 minut aż będzie miało rumiany kolor lub patyczek włożony w środek będzie suchy.

MOŻLIWOŚCI:

– zamiast piwa można użyć cydru

– można wzbogacić o dodatki ziół takie jak rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano itd. lub dowolne pestki czy nasiona,

– świetnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę, podsmażony wędzony boczek lub szpinak z czosnkiem wmieszany do ciasta przed pieczeniem

– chleb przed pieczeniem można polać roztopionym masłem wtedy będzie bardziej wilgotny i maślany w smaku

– można użyć mąki pszennej zwykłej

– piwo bezalkoholowe też się nadaje

wersja na słodko: można użyć piwa smakowego np. czekoladowego, dodać kawałki czekolady  oraz trochę więcej cukru- wtedy otrzymamy pyszny deser

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









10 Responses

  1. Marta pisze:

    Czy przy zmianie mąki na zwykłą pszenną, zmieniamy proporcje??

  2. Ola pisze:

    Czy można zmniejszyć ilość cukru albo czymś go zastąpić?

  3. Ola pisze:

    Zrobiłam z syropem klonowym, pyszny wyszedł, miękki i smaczny.
    Czy można zrobić to samo z dodatkiem innej mąki np gryczanej albo żytniej bez zmiany proporcji?

    Pozdrawiam :)

  4. Dorota K. pisze:

    Uwielbiam ten chleb, cukru daje tylko 1 łyżeczkę, czasami daje do niego podsmażoną cebulkę i zioła. Pychaaaaa…

  5. Anusia pisze:

    Spróbowałam dzisiaj piec ten chlebek, ponieważ przepis mnie bardzo zachęcił. Dodałam do niego odrobinę masła kokosowego i trochę słonecznika.
    Mam co prawda słaby gazowy piekarnik, ale piekłam w nim już kilka chlebów na mące pszennej i wszystko było ok. Z tym miałam trochę problemów, patyczek po 1 g. 45 min. wciąż był mokry a już się skórka spiekała.
    Czy ten chleb po upieczeniu powinien być wilgotny? Po zdjęciach wydaje mi się, że raczej suchy. Chyba, że niepotrzebnie dodałam słonecznik i olej?

    • admin admin pisze:

      chleb po upieczeniu powinien być suchy tak jak widoczny jest na zdjęciu. Słonecznik i olej mogły obciążyć całe ciasto i stąd taka sytuacja.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel