Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki

Przyznam, że za pączkami nie przepadam. Uwielbiam za to „nasze” tradycje. Śledzik, karpik, jajeczko i pączuś. Jak wiele dat w naszym kalendarzu łączy się z jedzeniem. Z okazji „tłustego czwartku” przygotowałam wariację na temat klasyka. Pączki z „przymrużeniem oka” – zrobione z maślanki i z jabłkiem w środku. Delikatne, lekkie i pyszne. To coś w stylu racucho-pączka. Cała moja rodzinaszaleje na ich punkcie. Ich zaletą jest to, że zrobisz je w 20 minut, wadą, że i tak się nimi przejesz gdyż są tak dobre!

Smacznego „tłustego czwartku” – niech tradycji stanie się zadość!

Smacznego!

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka mąki bezglutenowej (spokojnie można użyć mąki pszennej)
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżki cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 jajko
 1 ¼ szklanki maślanki
 4 duże jabłka
 1 L oleju

1

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.

2

W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.

3

Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.

4

W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.

5

Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.

6

Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Składniki

 1 szklanka mąki bezglutenowej (spokojnie można użyć mąki pszennej)
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżki cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 jajko
 1 ¼ szklanki maślanki
 4 duże jabłka
 1 L oleju

Przygotowanie

1

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.

2

W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.

3

Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.

4

W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.

5

Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.

6

Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki
(Wyświetlono 1 069 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Iwona 5 lipca 2019 o 15:42

    Witam na jakim oleju smażyć takie cuda? Tyle mówi się o o lejach że nie powinno się smażyć i nie na wszystkich czyli na jakich ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lipca 2019 o 22:29

      najlepiej na oleju z pestek winogron

      Odpowiedz
  2. Marta 9 listopada 2015 o 14:56

    Witam, którą mąkę bezglutenową Pani sugeruje? Mieszankę czy mono- np.ryżową, gryczaną..? Nie wszystkie się nadają do takich wypieków proszę więc o wskazanie najlepszej 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.