Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki

Przyznam, że za pączkami nie przepadam. Uwielbiam za to „nasze” tradycje. Śledzik, karpik, jajeczko i pączuś. Jak wiele dat w naszym kalendarzu łączy się z jedzeniem. Z okazji „tłustego czwartku” przygotowałam wariację na temat klasyka. Pączki z „przymrużeniem oka” – zrobione z maślanki i z jabłkiem w środku. Delikatne, lekkie i pyszne. To coś w stylu racucho-pączka. Cała moja rodzina szaleje na ich punkcie. Ich zaletą jest to, że zrobisz je w 20 minut, wadą, że i tak się nimi przejesz gdyż są tak dobre!

Smacznego „tłustego czwartku” – niech tradycji stanie się zadość!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej (spokojnie można użyć mąki pszennej)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 ¼ szklanki maślanki
4 duże jabłka
1 L oleju
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.
2. W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.
3. Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.
4. W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.
5. Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.
6. Racucho – pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!









2 Responses

  1. Marta pisze:

    Witam, którą mąkę bezglutenową Pani sugeruje? Mieszankę czy mono- np.ryżową, gryczaną..? Nie wszystkie się nadają do takich wypieków proszę więc o wskazanie najlepszej :-) Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel