Najlepsze ciasteczka owsiane

To najlepsze owsiane ciasteczka jakie jadłam. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku. Nie rozumiem dlaczego nie którzy kupują je w sklepach skoro łatwo i szybko można zrobić je samemu, a na dodatek są jeszcze lepsze i jest ich znacznie więcej.

Polecam Wam ten przepis bo wart jest każdego kęsa! Częstujcie się! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 35 sztuk ciastek:

2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka żurawiny
2 jajka
1 szklanka masła (1 kostka 200g)
1¼ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.
3. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.
4. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać.
5. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.
6. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz. Piec kolejne partie ciastek.

PONIŻEJ DOWIESZ SIĘ JAK ZROBIĆ WERSJĘ FIT czyli czym zastąpić masło, cukier itd.

Możliwości:
– do ciasta można dodać rozmaite przyprawy np.: cynamon, kardamon, kawę, skórkę z cytryny lub pomarańczy
– można użyć zwykłej maki pszennej, mąki orkiszowej,mąki owsianej jak i maki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną
– zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.
– masło można zamienić na rozgniecione, dojrzałe 3 banany lub szklankę startego jabłka wtedy należy zmniejszyć ilość cukru
– cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokosowej, miód lub stewię

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!









91 Responses

  1. Elmo pisze:

    Witaj. Zrobiłam dzisiaj te ciasteczka, ściśle trzymając się tak przepisu, jak i proporcji i temperatury. W smaku są przepyszne, ale… Dlaczego są tak strasznie kruche? Po nadgryzieniu piękne, złociste ciasteczko „rozwala się” na drobne okruszki. Chyba nie mam ręki do ciastek maślanych. Miałabyś może jakąś propozycję na ciasteczka owsiano-jogurtowe, bez masła?

  2. kuchareczka pisze:

    Wyszly rewelacyjne! Chrupiace, delikatne, mniam! Ciezko sie im oprzec :-)

  3. elise pisze:

    ciasteczka są pyszne, znikają szybko :)
    a jak je przechowywać, by zachowały swoja chrupkość?

  4. Asia pisze:

    Ciastka rewelacja! Długo szukałam dobrych ciastek owsianych i wuala są! Zrobiłam z miodem z 3/4 szklanki, dla mnie słodkość idealna ciastka nie rozwalają się porpostu rewelacja!

    Dałam jedną szklankę mąki pszennej i jedną szklankę mąki pełnoziarnistej żytniej. Nie dodałam sody ani proszku bo nie lubię. Także bez problemu można toi pominąć w przepisie.

  5. Kasia pisze:

    ciasteczka wyszły super! Dałam pół na pół mąki razowej i orzechowej. Są genialne i szybko znikają z talerza:) dzięki za przepis

  6. Olazoch pisze:

    Rewelacja. Komentarz Męża- nie do wiary! Zdrowe i smaczne! :-) dzięki za super przepis

  7. ula pisze:

    Właśnie zrobiłam te ciastka co prawda wyszły grubsze i większe ale sa tak pyszne ze mam problem z opanowaniem sie zeby ich wszystkich nie zjeść 😀 polecam przepis, prosty, łatwy,szybki no i można dodać do ciastek kto co lubi :)

  8. Falka pisze:

    Ciasteczka bardzo dobre jednak moim zdaniem za łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia to za dużo – zdecydowanie wyczuwalny nadmiar w smaku ciastek. Mimo to następnym razem (czyli dziś) upiekę ciastka z tego przepisu. Tylko użyję samej sody.
    Pozdrawiam

  9. Marika pisze:

    A moge pominac sode?nie lubie smaku sody w wypiekach:/

  10. Maja pisze:

    A czy można pominąć w przepisie jajka? Czy banan może być tu zamiennikiem?

  11. Ania KA pisze:

    Kingo, może to banalne pytanie, ale jestem laikiem i 1 raz robiłam jakiekolwiek ciastka i…klapa, nie wiem jaką konsystencję powinna mieć masa? ale moja była bardzo lepka i nie dało się jej od rąk odkleić, a zrobiłam wg przepisu i porad: szkl. mąki pszennej, szkl. mąki żytniej, płatki górskie, żurawina, cukier trzcinowy, 2 jajka i 3 banany zamiast masła…i wyszły gumowato-twarde :(

  12. Kordian pisze:

    Mowa tu o jajkach ale jak je utrzeć razem z białkiem czy osobno? Pozdrawiam 😉 💪

    • admin admin pisze:

      Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. – ucieramy z całymi jajkami czyli białka + żółtka

  13. Gotuj z Agnes pisze:

    Jeśli chodzi o wersje fit, czyli z miodem, to miód ucierać z masłem, czy roztopić i dodać do masła?
    Wzorowałam się na przepisie, ale dodałam inne dodatki i płatki owsiano-żytnie, mniej cukru i wyszły MEGA pyszne 😉

  14. Zoska pisze:

    Ciasteczka przepyszne na szybko cos do kawy w sam raz !!

    Polecam :)

  15. Monia pisze:

    Ciasteczka rewelacja :)Pyszne, kruche, w sam raz do kawy :) Pozdrawiam.

  16. Agnieszka pisze:

    Druga partia ciasteczek właśnie się piecze. Zrobiłam z miodem i z mieszanką różnych płatków, które miałam: jęczmienne (w przewadze), żytnie, jaglane. Maka orkiszowa razowa. Dałam trochę mniej masła i dodałam drobno tarte jabłko. Do tego cynamon, kokos, trochę pestek dyni i orzechy. Jedna rzecz do poprawy – więcej miodu (dałam ok.pół szklanki, nie chciałam przesadzić i wyszły trochę wytrawnie). Ale i tak są pyszne:-) Pozdrawiam

  17. marta pisze:

    Wlasnie upieklam i pocjlonelam juz 2 sztuki dalam trovhe mniej maki i platkow. Nie dopalam sody ale dorzucilam garsc rodzynek i pol tabliczki potruszonej czekolady. Ciasteczka pyszne sle troche za slodkie chyba ze na cieplo tak mi sie wydaje. Przepis bomba. Dziekuje serdecznie.

  18. Alex pisze:

    Kingo czy szklanka u ciebie to 250ml ?

  19. Milena pisze:

    Właśnie dzisiaj zrobiłam i wyszły cudownie :-) Dokładnie tak jak Pani pisała chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Dziękuję za przepis!

  20. Magda pisze:

    do podstawowego przepisu podanego przez Panią dodałam otręby, wiórki kokosowe i pestki dyni. ciastka wyszły przepyszne, ale ciut (zmniejszyłam ilość cukru) za mało słodkie. tak czy siak wypiek udany! dziękuję <3

  21. kamila pisze:

    Ciastka piekłam wczoraj. Są pyyyyyszne :) zastosowałam połączenie mąki orkiszowej i pszennej oraz zamiast cukru użyłam pół szklanki miodu. No i nie używałam też sody ani proszku. Super przepis, będę piekła z niego ciasteczka wszelkich kombinacji :-)

  22. Ewa pisze:

    Ciastka bardzo smaczne (na pewno do powtórzenia), choć dodałam jedno jajko więcej, trochę wody i pół szklanki mniej płatków – w przeciwnym ciasto byłoby okropnie gęste! (I tak wydawało mi się zbyt gęste, ale nie chciałam już więcej kombinować w przepisie). Dalsze modyfikacje to: zamiast 100 g masła, dałam 1,5 banana i zamiast 1 i 1/4 szkl. cukru, dodałam 0,5 szkanki cukru i ok. 1/4 szklanki syropu klonowego. Ciastka wyrosły dużo mniej niż ostatnie fit ciastka choco, chcociaż dalam więcej proszku i sody niż w czekoladowych…

  23. JaGuSkAa pisze:

    Rewelacyjny przepis! Mozna go urozmaicać na wiele sposobów, ja dodałam dwie łyżki ziaren chia oraz 3 banany zamiast masła i ciasteczka wyszły miękkie i sprężyste. Pozdrawiam

  24. Pani Kingo przepis świetny, ciastka pyszne i bardzo fajne do modyfikacji (w zależności od zasobów szafek i lodówki). Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Pani Jolu bardzo się cieszę że przypadły do smaku :) polecam również wypróbowanie innych przepisów.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu

  25. Iza pisze:

    Pani Kingo wyszły wyśmienicie. W mojej wersji fit użyłam bananów zamiast masła ( z/g z sugestią) dodałam 1/2 szklanki cukru trzcinowego oraz łyżkę miodu. Dodatkowo pestki słonecznika, prażony sezam i nasiona chia (2 łyżki). Przepis super, polecam wszystkim. Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Pani Izo bardzo dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :) tak się cieszę jak mam potwierdzenie że przepisy się udają :) dziękuję :*

  26. kika pisze:

    a czym mogę zastapić masło??

  27. Grzegorz pisze:

    Wyszły super: miękkie, puszyste i bardzo smaczne i nie za bardzo kruche na zewnątrz.

  28. monia pisze:

    Czy jak się ciastka wyciąga z piekarnika to one powinny być takie troszkę miękkie czy dość twarde? Miałam nagrzanym piekarnik, ale piekłam 20min i na moje oko wyszły dość gibkie. Trzymałam się podstawowego o przepisu. Pozdrawiam

  29. Kasia pisze:

    Pani Kingo,
    Proszę o pomoc :) chciałabym zastąpić masło miodem – jaką ilość miodu mam dodać? Pierwszy raz zrobiłam je z masłem, są pyszne jednakże trochę twarde . Co zrobilam nie tak jeśli postepowalam zgodnie z przepisem . Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam: )

  30. Kasia pisze:

    Przepraszam nie masło a cukier trzcinowy zastąpić! Jaka ilość miodu powinna być użyta: )

  31. Gosia pisze:

    Najlepszy przepis a próbowałam wielu😆ja zamiast 3 szklanek płatków dodałam szklankę musli owocowego i nasiona słonecznika pychotka!

  32. Agnieszka pisze:

    Mam pytanie o kulki – w przepisie mowa o wielkości orzecha włoskiego? Czy trzeba je rozplaszczac? Czy same pod wpływem temperatury się rozplaszczą?

  33. Basja pisze:

    Witam nie wiem co robie źle ale moje ciastka po upieczeniu wyglądaja na takie jakby pozlepiane? Pani wyglądaja na typowo kruche…

  34. naranja pisze:

    A zamiast masła olej kokosowy ktoś próbował?

  35. Ania pisze:

    Hej, zrobiłam je wczoraj, nieco zmieniłam płatki, nie miałam aż tylu górskich, więc były też żytnie i jaglane, kawka była i margaryna bezmleczna . Dziś muszę zrobić powtórkę, bo już wchłonięte , ale margaryny już nie mam. I mam pytanie. Czy mogę margarynę/masło zastąpić olejem kokosowym? Mam taki w kostce. Czy nie bardzo się nadaje?

    Pozdrawiam serdecznie :)

  36. As pisze:

    Ciastka są bardzo smaczne 😊👍robie kolejny raz i zawsze wychodzą. Moją wersją fit jest dodanie połowy mniej cukru he he polecam!

  37. Pipilotka pisze:

    Rewelacja! Nigdy nie jadłam tak pysznych ciastek! W roli słodzika użyłam ksylitolu, a żurawinę zamieniłam na rodzynki i daktyle (bo je bardziej lubię) i trafiły na listę ulubionych ciasteczek <3. Dziękuję za ten wspaniały przepis!

  38. Anna pisze:

    Witam pani Kingo. Ciasteczka są rewelacyjne i znikają w mgnieniu oka :) pierwszym razem robiłam je używając połowy ilości masła ( 100g ) i połową szklanki startego jabłka. Wyszły tak wspominałam genialne. Niestety za drugim razem użyłam zamiast masła szklanki jabłka i już nie zachwycały. Były suche a płatki jakby surowe. Także jeśli chodzi o mnie to alternatywa z wyeliminowaniem masła nie zadziałała. Na przyszłość będę robiła tylko wersję z masłem. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

  39. Karolina pisze:

    Hej hej
    Czy ciasteczka tez wyjdą jesli dodam maki owsianej?

  40. Beatusiek pisze:

    Ciasteczka wyszly suuuper:)
    Małą modyfikacje zrobilam dodalam mąke gryczaną i etyrol zamiennik cukru i mąki pszennej:)
    Nie rozpadają sie cudnie pachną i smkują

  41. Barbara pisze:

    Ciastka rewelacyjne zrobilam z rozgniecionymi bananami zamiast masla i wyszly super 😍dziekuje za super przepis

  42. aga pisze:

    Witam. Komentarze pisze rzadko, ale ciasta wyszly tak smaczne,ze musialam potwierdzic poprzednie opinie.Chociaz moje wyszly cale kruche, chyba za dlugo pozostaly w piecu po upieczeniu, ale na pewno to nie zaszkodzilo😊ja rowniez przepis troche zmodyfikowalam. U mnie bylo kakao, rodzynki, zurawina,morele, wiorki kokosowe i pestki dyni. Cukier zmniejszylam do 4 łyzek i jak dla mnie byly slodkie. Mojej 2.5 letniej córce rowniez bardzo smakowaly.Dziekujemy za przepis. Czy mozna zmniejszyc ilosc masla np.do 100 g?

    • admin admin pisze:

      Aga dziękuję za komentarz – bardzo mi miło że poświeciłaś swój czas i napisałaś do mnie – doceniam to i tym bardziej dziękuję :*
      oczywiście można zmniejszyć ilość masła lub zastąpić je olejem kokosowym

  43. magdalab pisze:

    Cisatka wyszły wg Twojego przepisu pyszne. Wcale nie czuc sody i proszku do pieczenia, a wiem, ze soda ma za zadanie spulchnić ciasto. chciałam Ciebie Kingo pozdrowić i podziekować za przepis, jutro bede robić drugi raz dla rodziny.
    Uzylam maki orkiszowej razowej. Dla wtajemniczonych 😉 miód wcale nie jest wersją „fit”. Ma wiecej kalorii niż cukier tylko posiada jak wiemy cenne skladniki dla zdrowia, czego cukier zwykly wcale nie ma. Obawiam sie, ze pod wyplywem temperatury w piekarniu te cenne wartości ulonią się, dlatego wybrałam cukier.
    ps jesli lubicie to polecam dodac tak na oko wiorki kokosowe, nadaja sie bardzo i podkrecaja smak ciastek.

  44. Ania pisze:

    Szukałam w internecie przepisu na domowe ciasteczka owsiane i trafiłam na Twojego bloga. Bardzo spodobał mi się pomysł zastąpienia masła bananami, więc postanowiłam spróbować. Mąka dałam 3 rodzaje – owsiana, ryżowa i pełnoziarnista (moje ulubione połączenie) Pominęłam sodę, ponieważ nie lubię jej smaku. Poszalałam trochę z dodatkami (rodzynki, słonecznik, gorzka czekolada i wiórki kokosowe) w ilości nie przekraczającej 1 szklanki łącznie. Ciastka wyszły tak dobre, że zniknęły w 2 dni i musiałam piec kolejną porcję :))) Bardzo dziękuję za ten przepis, jest genialny :)

  45. Monika pisze:

    Właśnie robię ciasteczka, zamiast cukru miód oczywiście 3/4 szkl. dla mnie ok dla dzieci i męża za mało slodkie, nastepnym razem rezygnuje z proszku i sody, zrobiłam część z orzechami,daktylami i rodzynkami i część z kokosem,skórka pomarańczową i daktyle. Pychota😍

  46. admin admin pisze:

    dzięki za komentarz :*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel