Najlepsze Chili con carne z czekoladą

W naszym domu kochamy Chili. Tak nazywaliśmy naszego psa, te ostre papryczki nie opuszczają lodówki, a danie o tej nazwie często gości w mojej kuchni. Do tego stopnia mój mąż ukochał sobie Chili con carne, że robi je sobie sam testując na mnie stopień ostrości. Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy bo wzbogacony o gorzką czekoladę, która niesamowicie wzbogaca smak. Ja dodaję jeszcze seler naciowy i majeranek – one  sprawiają, że danie dostaje lekkości. Moim zdaniem to najlepsze  chili con carne jakie jadłam, a ja kocham CHILI 🙂

Jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało 🙂

Smacznego!

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 duże porcje
 500 g mielonego mięsa wołowego
 1 czerwona cebula
 2 łodygi selera naciowego
 2 ząbki czosnku
 400 g pomidorów krojonych w kartoniku
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 mała puszka kukurydzy
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 2 papryczki chili
 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
 ½ łyżeczki majeranku
 ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz
 3 kostki czekolady 70%
 1 natka pietruszki
 kwaśna śmietana

1

Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.

2

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

3

Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.

4

Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.

5

Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.

Uwaga!
6

Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody

7

Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną

8

Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

Składniki na 4 duże porcje
 500 g mielonego mięsa wołowego
 1 czerwona cebula
 2 łodygi selera naciowego
 2 ząbki czosnku
 400 g pomidorów krojonych w kartoniku
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 mała puszka kukurydzy
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 2 papryczki chili
 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
 ½ łyżeczki majeranku
 ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz
 3 kostki czekolady 70%
 1 natka pietruszki
 kwaśna śmietana

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.

2

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

3

Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.

4

Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.

5

Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.

Uwaga!
6

Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody

7

Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną

8

Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.

Najlepsze Chili con carne z czekoladą
(Wyświetlono 14 565 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

13 komentarzy

  1. Rafał 8 listopada 2018 o 07:52

    Kingo!!!
    To chili to chyba mój ulubiony przepis z Twojego blogu, smakuje każdemu z moich gości, a są to wymagające bestie 😉
    Dziękuję z serca za ten przepis, gości u mnie od kilku dobrych lat!!

    Życzę zdrówka dla Ciebie i Maleństwa!!! 😉

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:28

      ale super! nawet nie wiesz ile dla mnie znaczą takie słowa!
      dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  2. Maga 7 października 2018 o 21:30

    Na mniej wiecej ile smakoszy jest przepis ? 🙂

    Odpowiedz
  3. natt 24 sierpnia 2018 o 15:39

    Petarda! Mój ukochany przepis. Jestem uzależniona! <3

    Odpowiedz
  4. tomek_atomek 23 kwietnia 2018 o 20:03

    dzis zrobilem potrawe wg przepisu i jest bez smaku! dosalam, dopieprzam i nic. szkoda bylo zachodu, znam lepsze przepisy. z pozdrowieniami, tomek

    Odpowiedz
    1. tomek_atomek 24 kwietnia 2018 o 18:01

      w sumie na drugi dzien chyba sie „przegryzlo” i juz smakuje calkiem calkiem 😉

      Odpowiedz
      1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:46

        te danie zdecydowanie lelepij smakuje kolejnego dnia 🙂

        Odpowiedz
  5. Mania 25 stycznia 2018 o 19:58

    Potwierdzam że przepis z czekoladą jest obledny?
    U nas jeszcze z dodatkiem zwykłej czerwonej papryki.

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:29

      🙂 bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  6. Ania 29 maja 2017 o 14:59

    NAJ LEP SZE! Wlasnie zrobiłam po raz kolejny 🙂 Ulubiona potrawa mojego męża 😉

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2017 o 18:04

      będę nieskromna ale również uważam że to chili jest najlepsze 🙂

      Odpowiedz
  7. Koozka 26 listopada 2016 o 18:03

    Kolejny przepis wypróbowany i kolejny raz było przepysznie 🙂 na czas jedzenia przenieśliśmy do Meksyku mmmmm cudownie dziekuje ?

    Odpowiedz
    1. admin 27 listopada 2016 o 23:08

      wspaniale! dziękuję za komentarz 🙂 tak się cieszę jak przepisy wychodzą i najważniejsze! smakują 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.