Dietetyczne naleśniki gryczane

Pora na „coś” lekkiego, „coś” co zawsze się udaje, „coś” co każdy z nas lubi. NALEŚNIKI jednak zupełnie inne bo gryczane – są nieco ciemniejsze w kolorze, o pełnym smaku i co najważniejsze są bardzo zdrowe. Wzbogaciłam je o mąkę pełnoziarnistą, która nadaje im lekko orzechowy smak. Dla mnie naleśniki są dobre i na słodko i na słono, na śniadanie i na obiad, na ciepło i na zimno. Naleśniki rządzą! To ich dzień!

Kilka cennych rad jak zrobić idealne naleśniki:

– najważniejsze jest ciasto ma ono ładnie rozlewać się na patelni – jeżeli jest za gęste należy dodać odrobinę wody, jeżeli za płynne – mąki.

– wymieszane ciasto należy odstawić na 30 minut, a najlepiej na całą noc – to moim zdaniem gwarancja udanych naleśników!

– do masy naleśnikowej dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła – wtedy można smażyć bez tłuszczu, a naleśniki nie będą przywierać.

– zastąpienie w przepisie mleka śmietaną 30% spowoduje, że naleśniki będą aksamitne i jeszcze bardziej delikatne w smaku (jednak już nie FIT).

– podgrzanie mleka z tłuszczem (nie można doprowadzić do wrzenia), następnie lekkie ostudzenie i postępowanie tak jak w przepisie sprawia, że ciasto będzie wyśmienite. Połączenie ciepłego mleka i np. masła pozwala na równomiernie rozłożone tłuszczu w cieście czego efektem jest nieprzywieranie naleśników do patelni.

– mleko można również zastąpić piwem wtedy mają lekko słodowy smak i są cudownie lekkie.

– bardzo ważne jest użycie patelni teflonowej lub innej z nieprzywierającym dnem.

– naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu – ogólnie, niższa temperatura jest lepsza niż wysoka.

– przesianie mąki sprawia, że ciasto jest delikatne i nie ma grudek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego lub cukru z palmy kokosowej
1 łyżka oliwy z oliwek
½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Mleko, jajka, cukier, oliwę i sól wymieszać.
2. Mąkę gryczaną i pszenną razową przesiać przez sito.
3. Dodać mąkę do mokrych składników i całość dobrze wymieszać.
4. Ciasto odstawić na 30 minut lub zostawić na noc w lodówce.
5. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moje naleśniki podaję na słodko z jogurtem wymieszanym z miodem i nasionami chia oraz malinami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inna wersja to naleśniki na słono z twarogiem,szczypiorkiem,ogórkiem i wędzonym łososiem. Całość doprawiana solą i pieprzem.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Świetnie sprawdza się również naleśnik z jajkiem sadzonym i warzywami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Którą wersję wybierasz?









14 Responses

  1. WiktoriaB pisze:

    Pani Kingo, naleśniki wyszły pyszne, jednak nie piszę do Pani tylko z pochwałą ale także z prośbą. Co z dietetycznymi goframi? Jest to mój ulubiony deser ale odkąd ćwiczę i zmieniłam nawyki żywieniowe jest mi źle kiedy myślę, że miałabym wpakować w siebie coś tak słodkiego, tłustego i w ogóle nie „fit”. Zmajstrowałam ostatnio wersję z mąki owsianej na pół z gryczaną, ale bez żadnego cukru i słodu i miały nieprzyjemny gorzki posmak i jednak to nie było to :( Może wystarczyło dodać łyżkę miodu? Albo zmienić mąkę? Zastanawiam się czy ma Pani jakis przepis idealny, albo może zainspiruję Panią do stworzenia takiego.

    • admin admin pisze:

      Dziękuję za miłe słowa.
      Proszę zwracaj się do mnie po imieniu. Polecam do ciasta z gofrów dodać erytrolu i łyżkę roztopionego oleju kokosowego.

  2. Ejszetka pisze:

    Wyglądają smakowicie, więc koniecznie muszę wypróbować :-)

  3. nela pisze:

    Czy mogę zastapić mąkę pszenną razową na żytnią razową?

  4. sylva pisze:

    Czy zamiast oliwy z oliwek mozna dodac olej kokosowy a zamiast cukru slodzik w proszku?

  5. Izabela pisze:

    Pani Kingo. Robiłam nie raz naleśniki gryczane, i zawsze wychodzily mało elastyczne….Robiłam z namoczonej gryki, lub ze zmielonej białej gryki….z jajkami i bez, z mlekiem i z sama wodą….Oj, na różne sposoby…dodałam też mąki kukurydzianej i smakowały jakby surowo- mokre….Nie chcę w ogóle używać mąki pszennej. Czy może mi Pani pomóc?? Izabela z Tarnowskich Gór 😃😃

  6. nalesniki pisze:

    A czy z maki kokosowej można zrobić naleśniki?

  7. Mila pisze:

    Czy mogę użyć płatków owsianych zmielonych zamiast mąki?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel