Dietetyczne naleśniki gryczane

Pora na „coś” lekkiego, „coś” co zawsze się udaje, „coś” co każdy z nas lubi. NALEŚNIKI jednak zupełnie inne bo gryczane – są nieco ciemniejsze w kolorze, o pełnym smaku i co najważniejsze są bardzo zdrowe. Wzbogaciłam je o mąkę pełnoziarnistą, która nadaje im lekko orzechowy smak. Dla mnie naleśniki są dobre i na słodko i na słono, na śniadanie i na obiad, na ciepło i na zimno. Naleśniki rządzą! To ich dzień!

Kilka cennych rad jak zrobić idealne naleśniki:

– najważniejsze jest ciasto ma ono ładnie rozlewać się na patelni – jeżeli jest za gęste należy dodać odrobinę wody, jeżeli za płynne – mąki.

– wymieszane ciasto należy odstawić na 30 minut, a najlepiej na całą noc – to moim zdaniem gwarancja udanych naleśników!

– do masy naleśnikowej dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła – wtedy można smażyć bez tłuszczu, a naleśniki nie będą przywierać.

– zastąpienie w przepisie mleka śmietaną 30% spowoduje, że naleśniki będą aksamitne i jeszcze bardziej delikatne w smaku (jednak już nie FIT).

– podgrzanie mleka z tłuszczem (nie można doprowadzić do wrzenia), następnie lekkie ostudzenie i postępowanie tak jak w przepisie sprawia, że ciasto będzie wyśmienite. Połączenie ciepłego mleka i np. masła pozwala na równomiernie rozłożone tłuszczu w cieście czego efektem jest nieprzywieranie naleśników do patelni.

– mleko można również zastąpić piwem wtedy mają lekko słodowy smak i są cudownie lekkie.

– bardzo ważne jest użycie patelni teflonowej lub innej z nieprzywierającym dnem.

– naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu – ogólnie, niższa temperatura jest lepsza niż wysoka.

– przesianie mąki sprawia, że ciasto jest delikatne i nie ma grudek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego lub cukru z palmy kokosowej
1 łyżka oliwy z oliwek
½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Mleko, jajka, cukier, oliwę i sól wymieszać.
2. Mąkę gryczaną i pszenną razową przesiać przez sito.
3. Dodać mąkę do mokrych składników i całość dobrze wymieszać.
4. Ciasto odstawić na 30 minut lub zostawić na noc w lodówce.
5. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moje naleśniki podaję na słodko z jogurtem wymieszanym z miodem i nasionami chia oraz malinami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inna wersja to naleśniki na słono z twarogiem,szczypiorkiem,ogórkiem i wędzonym łososiem. Całość doprawiana solą i pieprzem.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Świetnie sprawdza się również naleśnik z jajkiem sadzonym i warzywami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Którą wersję wybierasz?









17 Responses

  1. WiktoriaB pisze:

    Pani Kingo, naleśniki wyszły pyszne, jednak nie piszę do Pani tylko z pochwałą ale także z prośbą. Co z dietetycznymi goframi? Jest to mój ulubiony deser ale odkąd ćwiczę i zmieniłam nawyki żywieniowe jest mi źle kiedy myślę, że miałabym wpakować w siebie coś tak słodkiego, tłustego i w ogóle nie „fit”. Zmajstrowałam ostatnio wersję z mąki owsianej na pół z gryczaną, ale bez żadnego cukru i słodu i miały nieprzyjemny gorzki posmak i jednak to nie było to :( Może wystarczyło dodać łyżkę miodu? Albo zmienić mąkę? Zastanawiam się czy ma Pani jakis przepis idealny, albo może zainspiruję Panią do stworzenia takiego.

    • admin admin pisze:

      Dziękuję za miłe słowa.
      Proszę zwracaj się do mnie po imieniu. Polecam do ciasta z gofrów dodać erytrolu i łyżkę roztopionego oleju kokosowego.

  2. Ejszetka pisze:

    Wyglądają smakowicie, więc koniecznie muszę wypróbować :-)

  3. nela pisze:

    Czy mogę zastapić mąkę pszenną razową na żytnią razową?

  4. sylva pisze:

    Czy zamiast oliwy z oliwek mozna dodac olej kokosowy a zamiast cukru slodzik w proszku?

  5. Izabela pisze:

    Pani Kingo. Robiłam nie raz naleśniki gryczane, i zawsze wychodzily mało elastyczne….Robiłam z namoczonej gryki, lub ze zmielonej białej gryki….z jajkami i bez, z mlekiem i z sama wodą….Oj, na różne sposoby…dodałam też mąki kukurydzianej i smakowały jakby surowo- mokre….Nie chcę w ogóle używać mąki pszennej. Czy może mi Pani pomóc?? Izabela z Tarnowskich Gór 😃😃

  6. nalesniki pisze:

    A czy z maki kokosowej można zrobić naleśniki?

  7. Mila pisze:

    Czy mogę użyć płatków owsianych zmielonych zamiast mąki?

  8. Lidka pisze:

    OMG! Boskie! Próbowałam już naprawdę mnóstwo różnych przepisów na gryczane naleśniki, naprawdę mnóstwo. Tutaj proporcje sa idealne! Jak dla mnie troszkę za słodkie, więc następnym razem cukru dodam mniej albo wcale. Super Kinga! Zrobiłam je na obiad z farszem ze szpinaku i sera feta, pyszne. Trzymałam tylko 30 min, bo maż w ostatniej chwili stwierdził, że zjadłby na obiad naleśniki. No i bardzo proszę! Następnym razem zostawię ciasto na noc w lodówce, chcę sprawdzić czy jest jakaś różnica. Tak czy siak, mam Kingo jedno pytanie…czy można w jakiś sposób „zatuszować” zapach/posmak maki gryczanej (moża jakaś przyprawa)? Mój maż strasznie nie lubi niczego z tej maki, ale juz kasze gryczana bardzo lubi. I o ile majac na uwadze zdrowe odżywianie, zjada wszystko co przygotuję, to jednak za każdym razem wyczuwa ja jak tylko gdzieś ja dodam. Gratuluję bloga i pozdrawiam serdecznie :-)

    • admin admin pisze:

      Lidko bardzo dziękuję za komentarz :) co do smaku mąki gryczanej to jest ona dość intensywna ale można spróbować „ukryć” jej smak w słodkich naleśnikach przez dodanie cynamonu, ekstraktu z wanilii, samych ziarenek wanilii czy mleka zmiksowanego z bananem.
      W słonych natomiast dodałabym dużą ilość świeżego koperku :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel