Warzywa z kurczakiem szybko smażone

Warzywa smażone stir-fried są fantastyczne. Uwielbiam ich smak. Pozostają chrupkie i soczyste. To danie oprócz smaku wygrywa też w walce na czas. Robi się je ekspresowo i jest zdrowe. Zawsze przed jego przygotowaniem najpierw obieram i kroję warzywa. Wtedy tylko wrzucam je w kolejności od najtwardszych  do tych, które potrzebują najmniej czasu na patelni. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o mięso kurczaka i słonecznik. Nasiona, ziarna i kiełki doskonale podkręcają to danie. Polecam je na obiad, ciepłą kolację lub posiłek po treningu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 porcje:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru
500 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 marchewka
10 cm białej rzodkwi
1 czerwona papryka
100 g groszku cukrowego
4 łyżki łuskanego słonecznika
¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (można zamienić skrobią ziemniaczaną)
1 szklanka bulionu z kurczaka (opcjonalnie woda)
natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Rozgrzać oliwę w woku lub dużej patelni na średnim ogniu.
2. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć 1 minutę.
3. Dodać piersi kurczaka pokrojone w 1 cm paski i znowu smażyć 3 do 4 minut, aż się zarumieni, cały czas mieszając.
4. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, marchew i białą rzodkiew w paseczki oraz paprykę w krążki. Smażyć 1 minutę.
5. W kolejnym etapie dodać obrany groszek cukrowy i sos sojowy całość mieszać jeszcze 3 minuty.
6. W szklance rozpuścić mąkę kukurydzianą z bulionem z kurczaka i dodać do woka. Dusić 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
7. Na sam koniec posypać łuskanym słonecznikiem i natka pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









5 Responses

  1. Wartości odżywcze pisze:

    Kinga-bardzo się cieszę,że trafiłam na Twój blog. Przepisy są bardzo ciekawe, oprawa graficzna i opisy rewelacyjne. Gratuluję :)
    Ale jeżeli mogłabym mieć jedną malutką uwagę, skorzystam z tego przywileju i wtrącę swoje 3 grosze: bardzo bym się ucieszyła, gdyby każde danie opisane było dodatkowo wartościami odżywczymi, czyli ilością białek, węglowodanów, tłuszczów i kilokalorii. Byłoby super :)
    Pozdrawiam, Ewa

  2. malania pisze:

    Jeżu jakie to jest dobre! Wlasnie to zjadam z kaszą jaglaną, przepyszne! dzieki Kinga 😘 co prawda nie dodałam rzodkwi, bo nie udało mi się kupić ale i tak wymiata!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel