Tatar z łososia z mango

Dzisiaj propozycja na lekką kolację  lub elegancką przystawkę. Tatar z łososia podany z awokado i mango. Zjedliśmy ją po wieczornym treningu aby odżywił od środka nasze ciała.  Kiedy nasz kolega Grzesiu przedstawił mi połączenie ryby z mango w sushi – oszalałam i przepadłam.

Ryby  to stali bywalcy naszego menu, nie wspominając o owocach i warzywach. Wybrałam łososia ponieważ to ryba do zadań specjalnych:) Zapobiega chorobom serca i doskonale radzi sobie z masą ciała, ponieważ jest bogata w białko. Owszem ma wysoką zawartość tłuszczu jednak to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu m.in, poprawiają nastrój, redukują zmęczenie i pomagają zachować młodość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

200 g wędzonego na zimno łososia

1 awokado (najlepiej haas)

1 szalotka

1 mango

½ soku z  limonki

świeży koperek

2 kromki chleba żytniego na zakwasie

sól różowa himalajska

pieprz świeżo mielony

*1 papryczka chili (wersja na ostro)

Przygotowanie:

1.  Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2. W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać  z posiekanym chili)

3. Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4. Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5. Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

OPCJE:

– można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać  dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi

– tatara można skropić sosem sojowym

– mango można zamienić na zielony ogórek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









3 Responses

  1. Skorzystałam Kingo z Twojego przepisu z niewielkimi zmianami. Tatar wspaniały. U mnie w wersji ze świeżego łososia.
    Zapraszam na „degustację”.
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2016/02/tatar-z-lososia-z-mango-na-awokado/#more-8920

  2. Blublas pisze:

    Kingo,
    kolejny Twój przepis odhaczony i, jak zawsze, super doznania!
    Chciałabym móc wrzucić w komentarzu zdjęcie moich dzieł, aby Ci się pochwalić- że wychodzą podobnie jak te twoje. Dałoby się?
    Buziaki ślę :*
    Magda

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel