Najlepszy pstrąg w migdałach

Zima sprawia, że jestem bardziej sentymentalna. Wspominam ludzi, miejsca i smaki. Robię to wszędzie – podczas zakupów, prowadzenia samochodu, na basenie. Zastanawiam się co będzie za kilka lat skoro już teraz mam w pamięci kulinarny raj. Pamiętam jak mój Tata łowił pstrągi w Dunajcu. I to właśnie ich smak przywołał ostatnio moje myśli i sprawił, że szybko znalazłam się w kuchni w tym tęczowym towarzystwie.

Niezwykle delikatne mięso, aromat czosnku, prażonych migdałów i pietruszki. Mój raj! Spróbujcie!

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 2 pstrągi tęczowe
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki otrąb żytnich
 4 łyżki oliwy z oliwek
 50 g migdałów w płatkach
 1 natka pietruszki
 2 ząbki czosnku
 sól i pieprz

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.

2

Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.

3

Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.

4

Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.

5

Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.

6

Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 2 pstrągi tęczowe
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki otrąb żytnich
 4 łyżki oliwy z oliwek
 50 g migdałów w płatkach
 1 natka pietruszki
 2 ząbki czosnku
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy.

2

Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach.

3

Umieścić je w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.

4

Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową.

5

Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru.

6

Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.

Najlepszy pstrąg w migdałach
(Wyświetlono 18 301 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Karolina 11 sierpnia 2019 o 06:39

    Pani Kingo, pstrąg jest przepyszny!!! Wczoraj zrobiłam na urodzinowy obiad i moja mama (która jest dość wybredna ;)) była po prostu zachwycona. Nie tylko urzeka smak ale również wygląd dana. Fanstastyczny przepis.

    Odpowiedz
  2. Dana 27 grudnia 2018 o 11:50

    W zeszłym roku dostałam od „Mikołaja”,który zna moje upodobania-Pani książkę „Nie zwykła kuchnia..” i to było jedno z pierwszych dań , które zrobiłam! Teraz często gości na moim stole i zawsze jest pysznie!! Teraz już oglądam Pani przepisy na YouTube i są dla mnie za każdym razem inspiracją do tworzenia czegoś nowego! Dziękuję!

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:50

      bardzo się ciesze i dziękuję za tak miły komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Sandra 1 marca 2018 o 15:45

    Pyszna szybka rybka:)zamieniłam tylko oliwę z oliwek na masło klarowane:)

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:09

      dziękuję za wypromowanie komentarz.

      Odpowiedz
  4. micra 19 listopada 2016 o 12:45

    Czego mogę użyć zamiast otrębów szykuje dzis romantyczna kolacje i chciałam właśnie podać to danie … Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 22 listopada 2016 o 16:54

      można użyć bułkę tartą wykonaną z grahamki lub po prostu pominąc

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.