Mule z cydrem

Jeżeli napiszę Ci, że niebo jest na wyciągnięcie ręki. Zastanów się chwilę i zobacz co daje Ci szczerą radość.

Jeżeli napiszę Ci, że niebo zarezerwowane jest dla nielicznych. Pomyśl jaki jesteś wyjątkowy.

Jeżeli napiszę Ci, że niebo to miłość. Zapewne się ze mną zgodzisz:)

Jeżeli napiszę Ci, że niebo to wyjątkowy smak. Sam przekonasz się ile razy poczułeś jak pachnie to miejsce.

Wszystko jest w naszych głowach i smutek i szczęście, zdrowie czy choroba. W tym roku jedyne co musisz to „zmienić myślenie”, znaleźć swoje „niebo”.

Moje dzisiejsze danie:) to mule z cydrem. Całe niebo na wyciągnięcie ręki, przygotowane z miłości i z wyjątkowym smakiem. Zapraszam Cię na niebiańską ucztę!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 kg świeżych muli
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka masła
 100 ml cydru
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 ½ czerwonej papryczki chili
 1 świeża natka pietruszki
 różowa sól himalajska

1

Małże oczyścić z wąsów i zabrudzeń pod bieżącą wodą. Sprawdzić jeżeli są otwarte stukając o blat czy się zamykają. Jeżeli tak tzn że są dobre.

2

Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty przez praskę czosnek posypując delikatnie solą.

3

Dodać chili i smażyć jeszcze minute. Po tym czasie dodać cydr i zagotować.

4

Do garnka włożyć mule i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż się otworzą od czasu do czasu mieszają (mule które się nie otwarły wyrzucamy)

5

Na koniec całość obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką oraz doprawiamy solą.

6

Mule można podawać z bagietką (moim zdaniem najlepsza wersja) lub wymieszane z ugotowanym makaronem.

Składniki

 1 kg świeżych muli
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka masła
 100 ml cydru
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 ½ czerwonej papryczki chili
 1 świeża natka pietruszki
 różowa sól himalajska

Przygotowanie

1

Małże oczyścić z wąsów i zabrudzeń pod bieżącą wodą. Sprawdzić jeżeli są otwarte stukając o blat czy się zamykają. Jeżeli tak tzn że są dobre.

2

Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty przez praskę czosnek posypując delikatnie solą.

3

Dodać chili i smażyć jeszcze minute. Po tym czasie dodać cydr i zagotować.

4

Do garnka włożyć mule i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż się otworzą od czasu do czasu mieszają (mule które się nie otwarły wyrzucamy)

5

Na koniec całość obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką oraz doprawiamy solą.

6

Mule można podawać z bagietką (moim zdaniem najlepsza wersja) lub wymieszane z ugotowanym makaronem.

Mule z cydrem
(Wyświetlono 991 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Laidee 18 sierpnia 2016 o 16:31

    Tak mi się przypomniało po dzisiejszej naukowej lekturze, więc odgrzebuję stary przepis i dopisuję komentarz. To z koniecznością wyrzucania nieotwartych małży to mit i to relatywnie młody 🙂 http://www.abc.net.au/science/articles/2008/10/29/2404364.htm
    Polecam lekturę, może moda na niewyrzucanie dobrego jedzenia obejmie także małże?

    Odpowiedz
  2. ars polonica 29 października 2015 o 20:34

    Dziękuję, właśnie skorzystałem z Pani przepisu – w wersji z makaronem 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 października 2015 o 16:22

      wspaniale 🙂 bardzo dziękuję :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.