Cynamonowe ciastka grahamki – food&friends -sesja kulinarna dla Olympusa

Ten przepis  powstał na potrzeby reklamy do prestiżowego czasopisma kulinarnego  FOOD&FRIENDS.  Nie macie pojęcia jak zawsze się cieszę kiedy otwieram gazetę, a w niej moje zdjęcie i projekt. Kiedyś marzyłam o tym, a teraz jestem dumna bo to osiągnęłam.

Zawsze podchodząc do danego projektu analizuję porę roku, wiodące tematy, jakość papieru, grupę odbiorców i jeszcze wiele innych wytycznych. W tym pomyśle wiedziałam, że będzie  to spot zimowy, przedświąteczny dlatego wybrałamcynamonowe ciastka grahamki w smaku przypominające pierniczki. Fotografia zrobiona jest w ciepłej tonacji, a przepis ma trafić do każdego. Nie lubię wybiórczo traktować moich czytelników.Uwielbiam kiedy przepisy „żyją” i obecne są w  waszych kuchniach – także do dzieła! Spróbujcie tych genialnych ciastek grahamek :) Są dla każdego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki:

2 szklanki mąki pszennej graham

1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki brązowego cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

150 g zimnego masła (6 łyżek)

4 łyżki melasy (można zastąpić miodem)

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.

2. Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

3. Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.

6. Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.

Poniżej reklama jaką przygotowałam dla marki Olympus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Smacznego:)









17 Responses

  1. Marta pisze:

    Pani Kingo czym ewentualnie mozna zastapic melase? Miodem? :) Niestety nigdzie w miescinie nie moge znalezc :)

  2. charmante pisze:

    Przyłączam się do pytania

  3. PauliPnap pisze:

    Czy są dietetyczne? 😀

    • admin admin pisze:

      są zdrowsze w porównaniu z tradycyjnymi – dietetyczne jednak nie są ponieważ zawierają masło i cukier. – masło można zastąpić zmiksowanym bananem a cukier stewią wtedy uzyska Pani opcje dietetyczną :)

  4. EwaNEwa pisze:

    Czy można wykorzystać do tego przepisu mąkę orkiszową zamiast graham?

  5. Nat pisze:

    Jakie sa proporcje jeśli masło zastąpimy bananem? Tez 150g banana?

  6. jola8000 pisze:

    Piękne zdjęcia i ciasteczka wyglądają na pyszne, na pewno wypróbuję, dziękuje za przepis

  7. Agata pisze:

    No Kinga będziesz w Olsztynie i nic się nie chwalisz? To ją muszę się dowiadywać z plakatów na mieście:-).

  8. sy pisze:

    witam zrobilam ciasteczka w smaku pyszne ale twarde czy one jeszcze zmiekna czy cos nie tak zrobilam

    • admin admin pisze:

      a podsypywałaś mąką? za duża jej ilość powoduje że ciasto jest twarde. Tak samo jeżeli dałaś miód – ale w tym wypadku po kilku dniach zmiękną :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel