Wegańska tarta limonkowa

To ciasto zrobiłam z ciekawości i przepadłam! Najfajniejsze w nim jest to, że zjesz kawałek i:

– poczujesz się jak na egzotycznej wyspie

– jesteś syty i odczuwasz przyjemną słodycz

– wiesz, że są to zdrowe kalorie

– wiesz, że to słodycz z korzyścią.

Ten przepis jest łatwy, szybki i doskonały. Ważne jest aby tylko odpowiednio wcześniej namoczyć szklankę orzechów i namoczyć przez minimum 2 godziny, a najlepiej zostawić je tak na noc. Na samym dole strony znajdziecie listę zamienników jakby ktoś nie lubił lub nie miał danego składnika

Już mam kolejne pomysły na zdrowe ciasta bez pieczenia, batony a w piekarniku ciasto marchewkowe. Cudowne jest zdrowe jedzenie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spód tarty:

8 sztuk daktyli

½ szklanki mielonych migdałów

szczypta soli

2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie spodu:

1. Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.

2. Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10  cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów

Krem limonkowy:

1 awokado

1 limonka

1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych

2 łyżki syropu z agawy

szczypta soli

2 łyżki mąki koksowej.

Przygotowanie:

1. Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.

Krem kokosowo-bananowy:

1 banan

sok z ½ cytryny

1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych

2 łyżki mąki kokosowej

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)

2. Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.

DODATKOWO:

1 limonka

Limonkę pokroić plastry i wyłożyć na tartę.

 

ZAMIENNIKI:

syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią

mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe

avocado można zastąpić bananem

orzechy nerkowca można zamienić migdałami

daktyle można zastąpić suszonymi morelami

mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 









41 Responses

  1. Ola pisze:

    Bomba! Wygląda cudownie i zachęca do jedzenia :) na 100% je wypróbuję, mam nadzieję, że wyjdzie równie piękne jak Tobie 😉 dziękuję za przepis i czekam na kolejne takie 😉 pozdrowionka

  2. Ola pisze:

    P.S. Czy mogłabyś podać wymiary foremki?:)

  3. Maja pisze:

    Przy kremie bananowo-kokosowym w składnikach jest napisane 1/2 soku z cytryny, ale czy chodzi o 1/2 szklanki czy o połówkę cytryny? :)

  4. gin pisze:

    To najwyższa tarta, jaką w życiu widziałam! :)

  5. Agnieszka pisze:

    Mąka koksowa w kremie limonkowym – widzę że to przepis dla prawdziwych koksów! 😀 Wszystko brzmi pysznie i bardzo fit i na pewno ma dużo białka, na budowanie masy w sam raz 😉

  6. charmante pisze:

    Dżizas, jakie to wysokie…… A ile powinno się chłodzić w lodówce nim się będzie można dobrać do skonsumowania?

  7. aska pisze:

    to jedna porcja? 😉

    • admin admin pisze:

      oj nie:) ja zjadłam dosłownie trójkącik i byłam syta. Ciasto ma dużo orzechów które ją potęgują także stanowczo starczy dla 3 -4 osób

  8. Bea pisze:

    Witaj Kingo, czym można w tym przepisie zastąpić mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe? niestety u nas panuje na to alergia :( a ciasto jest świetne! Pozdrawiam

  9. Konczi i kSzkpileczka pisze:

    Interesujący przepis!! Bardzo ciekawa jestem smaku

  10. marta pisze:

    Jeśli zamaist orzechów nerkowca używam migdałów to też je moczymy?

  11. caralayna pisze:

    Kingo, o ile zwiększyć składniki na formę o średnicy 17 cm?? Z góry dziękuję za odpowiedź;-)

  12. iza pisze:

    Pani Kingo kocham pani przepisy! Książka jest wspaniala.

  13. Sylwia pisze:

    Wow, tarta super :-) zrobiłam i jest rewelacja :-)
    Książka jest super, dużo fajnych i prostych przepisów do wykorzystania na co dzień. Dziękuję za przepyszną lekturę :-))

  14. Asia pisze:

    Dziękuję Kingo za super przepis! Właśnie skończyłam robić tę tartę, „przegryza się” w lodówce 😉 wszystkie 3 warstwy smakują cudnie :) nie miałam takiej małej okrągłej foremki, ale w szklanym prostokątnym pojemniku też wygląda nieźle 😉 szkoda, że nie mogę dodać fotki, to bym się pochwaliła 😉

    Kinguś jesteś suuuper, odwalasz kawał do rej roboty i tak trzymaj!

    Uwielbiam Cię!

    Ps. Pizza z kalafiora z Twojego przepisu REWELACJA!!!

  15. Ola pisze:

    Witam. Czy mogłaby Pani zdradzić czy w książce znajdują się przepisy z działu „dieta ze smakiem” lub inne fit? Pozdrawiam. Blog pełen inspiracji :-)

    • admin admin pisze:

      Większość przepisów jest fit. Są to zupełnie nowe przepisy które znajdują się tylko w książce. Nie ma ich na blogu. Cała książka powstała w duchu diety ze smakiem:) jest np woda spalają ca tłuszcz, ciasteczka owsiane, zdrowe ciasta, sałatki pomysły na zdrowy obiad:)

      • Ola pisze:

        Dziękuję za odpowiedź :-) Na pewno kupię Pani książkę. Zafascynowana jestem Pani przepisami. Kilka wypróbowałam i zawsze wszystko wyszło super. Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na nowe pyszne dania :-):-):-):-)

  16. BBBeaBeata pisze:

    NIebo w gębie :) Kinga jesteś niesamowita . Właśnie spróbowałam tego cuda i brak mi słów. Twój blog dodany do ulubionych a jutro lecę po książkę i robię zupę z ziemniaków z łososiem. Pozdrawiam i czekam na więcej Twoich przepisów.

    • admin admin pisze:

      Beata :* dziękuje za te słowa! w książce są zupełnie nowe przepisy których nie ma i nie będzie na blogu :) także zachęcam :)
      jeszcze raz dziękuję za taki miły komentarz :*

  17. Basia pisze:

    robiłam tartą wyszła wspaniala, jednak naszła mnie taka mysl, czy mozna zrobic tartą z tym samym spodem ale z kremem na bazie truskawek ? w sensie zamiast awokado i limonki ? tylko nie wiem czy sie uda bo truskawki są jednak wodniste… co Pani myśli ? Pozdrawiam:)

    • admin admin pisze:

      można ale wtedy należy zmiksować je z mąką kokosową lub płatkami owsianymi wtedy wchłoną one cały płyn lub po prostu zrobić miks truskawek z nasionami chia

  18. Basia pisze:

    czy w takim razie krem może się składać z nerkowcow truskawek i mąki kokosowej?czy masą osiągnie konsystencję dobra do krojenia ?:-)

  19. Basia pisze:

    to znaczy czy skład kremu na blaszke 20 cm mógłby byc 0,5 kg truskawek szklanka namoczonych nerkowców i 4 łyżki mąki kokosowej ?

  20. Basia pisze:

    Super dziekuje bardzo bo właśnie się zastanawiałam czy masą się będzie trzymać ale za pewne nerkowce ja związa. dzisiaj robiłam amarantuski z Pani książki świetne! a ostatnio ciasto truskawkowe fIT również pyszne !pozdrawiam :-)

  21. Basia pisze:

    wersja z truskawkami wyszła bardzo dobra :-) pozdrawiam czekam na więcej przepisów bez glutenu cukru i nabiału :-)

  22. Zula pisze:

    Wiórków, rodzynków (w dopełniaczu – kogo? czego?; wiórek tak jak rodzynek jest jeden)! Tak powszechne błędy… Dbajmy o język polski.

    Wspaniałe przepisy, pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel