Najlepsze ciasto dyniowe

Dzisiaj Halloween więc musiałam przygotować coś wyjątkowego – tak więc powstało to cudo. Dosłownie CUDO! Ciasto dyniowe nafaszerowane bakaliami z cudownym kremem cynamonowym i ………. niespodzianką.  Gwarantuję, że każdy może je zrobić, że zawsze się uda, że pięknie wyrośnie, że będzie wilgotne i najważniejsze, że pysznie zaskoczy.

Napisze Wam też o moim odkryciu którymi są bakalie Piątnica. Nigdy nie polecałam na moim blogu produktów, jak już to w komentarzach odpisywałam jakich używam. W tym poście robię wyjątek. Dlaczego? Ponieważ jestem fanką orzechów, nasion, pestek, rodzynek itd. Korzystałam z różnych źródeł jednak tutaj przeżyłam zaskoczenie (www.piatnica.net). Zaczęło się od mojego męża, który nigdy nie jadał orzechów brazylijskich, bo ich nie lubił (wg niego smakowały jak mydło), a przygotowując ze mną te ciasto powiedział:  „te orzechy są fantastyczne – co to za orzechy?”

W moim przypadku serce podbiły figi –  miękkie, aromatyczne, przepyszne. Miały być w cieście ale się nie doczekały :)

Polecam Wam ten szczególny przepis :) zakochacie się :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto: – UWAGA! – wszystkie składniki o temperaturze pokojowej

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1/4 łyżeczki kardamonu

2 szklanki puree z dyni

2 szklanki cukru

4 jajka

1¼ szklanki oleju słonecznikowego

1oo g skórki pomarańczy Piątnica

50 g orzechów brazylijskich Piątnica

80 g płatków migdałów Piątnica

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotować dwie foremki z kominem o średnicy 20 cm smarując je tłuszczem i obsypując 2 łyżkami mąki.(Ja użyłam foremek sylikonowych).

2. Puree z dyni•, olej oraz cukier ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa (około 5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku na minutę aby wszystkie składniki się połączyły.

•Jak zrobić puree z dyni? Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zblendować.

3. Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.

4. W osobnej misce wymieszać skórkę pomarańczy, płatki migdałów oraz grubo posiekane orzechy brazylijskie z 3 łyżkami wcześniej przesianej mąki z przyprawami.

5. Do płynnej masy dodać przesianą mąkę i zmiksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie.

6. Do ciasta dodać zawartość miski z bakaliami i całość delikatnie ponownie wymieszać.

7. Ciasto przelać do przygotowanych foremek do ich ¾ wysokości i piec 1 godzinę lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek jest suchy. Ciasto wystudzić.

Składniki na krem cynamonowy: – UWAGA! – wszystkie składniki o temperaturze pokojowej

200 g masła

400 g sera mascarpone

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

1. Masło ucierać z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem około 6 minut, aż będzie puszyste i kremowe.

2.Do masła cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Masa ma być gładka.

składniki na orzechy w karmelu:

200 g cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki masła

100 g orzechów makadamia Piątnica

100 g pestek dyni Piątnica

Przygotowanie karmelu:

1. Na patelni o grubym dnie podgrzać cukier, masło, syrop kukurydziany i sok z cytryny – mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił.

2. Karmel będzie gotowy po  około 7-8 minutach – ma mieć orzechowy kolor, kiedy go osiągnie dodajemy orzechy makadamia i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać aby karmel idealnie pokrył wszystkie składniki.

3. Masę wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Ostudzić i połamać.

Przygotowanie finalne ciasta:

1. Pierwszy blat wyłożyć na paterę  tak jak leży w piekarniku/ w foremce naturalnie ciasto. W dziurę wewnątrz ciasta włożyć pokruszone orzechy w karmelu.

2. Na gotowy  blat wyłożyć połowę kremu cynamonowego, a następnie przykryć drugim blatem tym razem ułożonym przeciwnie do dolnego. Ponownie w dziurę włożyć orzechy aby wypełniły ją całkowicie.

3. Na górę ciasta wyłożyć pozostały krem i ewentualnie udekorować kawałkiem odciętej dyni.

UWAGA:

– ciasto można przygotować w 2 foremkach o średnicy 20 cm – należy wtedy wyciąć w środku krąg w który wkłada się karmelizowane orzechy

– do ciasta można dodać dowolnych bakalii tak aby  nie przekroczyć 230 g, również do karmelu można użyć innych dodatków

– do karmelu nie trzeba dodawać syropu kukurydzianego – można zastąpić go miodem lub pominąć zwiększając  ilość soku z cytryny o 1 łyżkę

– jeżeli powstała za duża bryła karmelizowanych orzechów można ja zmiksować w rozdrabniaczu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

Post zawiera lokowanie produktu, sponsorowany przez Piątnica Sp. z o.o.

 









14 Responses

  1. Monika pisze:

    Mam pyt, jak zrobic puree z dyni?

  2. Milena pisze:

    Właśnie czekam aż ciasto wyjdzie z piekarnika :) Przepiękny zapach….

  3. przepisnikbet.blogspot.com pisze:

    a jeśli chodzi o ceny polecanych nasion itp to są porównywalne, niskie, wysokie? tak rzadko kupuję nasiona,że kusi mnie jedno duże zamówienie na święta:)

    • admin admin pisze:

      ceny są niższe jednak jakość moim zdaniem o wiele wyższa niż „bakaliowych gigantów” :) szczerze polecam Ci zakupy w tym sklepie dla samego smaku tych bakalii

  4. kolorowo-torcikowo pisze:

    o Boziu ……….. CUDO, CUDO, CUDO !!! Zakochałam się 😀

  5. Agaa pisze:

    Droga Kingo
    Jestem zmuszona wyrzucić z przepisu orzechy ze względu na alergię córki. Czy powinnam zmodyfikować pozostałe składniki czy ciasto powinno wyjść ok?

  6. NinaJG pisze:

    Ciasto wygląda niezwykle kusząco!
    Musze wypróbować :)

  7. Ewa pisze:

    Kingo,
    Mam tylko jedna forme z kominem, czy moge upiec calosc w jednej formie a potem przekroic ciasto na pol?
    Dziekuje za super przepis, pozdrawiam
    Ewa.

  8. Joanna pisze:

    Mam pytanie – czy puree z dyni może być z dyni mrożonej? :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel