Marchewa czyli vegeciasto marchewkowe

Ludzie – jacy na prawdę są? Takie pytanie zadałam sobie dzisiaj zastanawiając się nad nowymi znajomościami, przyjaźniami i sytuacjami. Dlaczego niektóre osoby udają kogoś kim nie są, starają się coś udowodnić, lub co najlepsze zawsze wszystko wiedzą i są najlepszymi doradcami?

Moje wnioski: starzy przyjaciele zawsze będą i nigdy nie zmienią stosunku do nas, będą wierzyć i wspierać. A nowe otoczenie? Jest potrzebne aby zrozumieć kto w tym całym zamieszaniu jest tak naprawdę ważny, aby uodpornić się, poćwiczyć wyrozumiałość i wzmocnić charakter. Nowi przyjaciele może i będą, jednak to czas  pokaże.

Zawsze będę powtarzać słowa mojej Babci „to ludzie tworzą atmosferę” i to ja wybieram otoczenie, które daje mi radość.

Dzisiejszy post dedykowany jest „MARCHEWIE „- czyli vegeciasto, które pokocha każdy kto go spróbuje.  Ekstremalnie wilgotne, aromatyczne i niezwykłe:) Ciasto które wyklucza złe otoczenie. Ciasto, które daje radość i na koniec nowe ciasto, które udowadnia, że warto odkrywać i poszukiwać.

Życia pełnego smaku dzisiaj dla Wszystkich przesyłam:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Marchewa” brała udział w „Smacznej Walce” i wygrała :)

Post użytkownika Kinga Paruzel.

Składnik mokre:

375 g marchewki, drobno startej (4 średnie sztuki)

1 jabłko

1 banan

Skórka i sok z 1 cytryny

¾ szklanki soku z pomarańczy

1 szklanka mleka kokosowego

4 łyżki mielonego siemienia lnianego

12 łyżek wody

1 łyżka oleju kokosowego (można dodać inny olej roślinny)

Składniki suche:

100 g mąki kokosowej

175 g mielonych migdałów

75 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką owsianą, mielonym słonecznikiem lub wiórkami koksowymi )

70 g  migdałów w płatkach

100 g daktyli – posiekane w kostkę

100 g żurawiny

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mielonego cynamonu

1 łyżeczka suszonego imbiru

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wymiarach 2o x 30 cm wysmarować tłuszczem.

2. Siemię lniane rozpuścić z 12 łyżkami wody. Odstawić.

3. Do jednej miski zetrzeć marchewkę  na tarce o drobnych oczkach. Banan i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski z marchewką. Następnie dodać namoczone siemię, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

5. Zawartość obu misek połączyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

 









28 Responses

  1. Milena pisze:

    Wygląda przepysznie i zdrowo. Jutro zabieram się do roboty :)
    Ps. Czy można czymś zastąpić mleko kokosowe? Czy lepiej zastosować się do przepisu?

  2. Kasia pisze:

    Ojj pora popracowac nad interpunkcją.

  3. Anheliki pisze:

    A gdzie kupię mąkę kokosową w TG?

  4. madalena pisze:

    Wygląda pysznie, uwielbiam ciasto marchewkowe. A czy mogę mąkę kokosową zastąpić pszenną lub ryżową? Pominęłabym też daktyle bo nie lubię zbytnio…. uda się? Pozdrawiam :):)

    • admin admin pisze:

      tak ale należy jej dać nieco więcej ok 1/3 więcej – ciasto musi być gęste, a mąka kokosowa i ryżowa mają dużą absorpcję płynów. świetnie sprawdzą się też płatki owsiane :) Daktyle oczywiście można pominąć i dosłodzić innymi owocami lub cukrem

  5. konzkopytkami.blogspot.com pisze:

    CUDA TWORZYSZ…. wspaniałe! :)

  6. Ola pisze:

    Ale ciekawy skład :) i bez cukru. Jestem bardzo ciekawa smaku, muszę zrobić, jutro dokupię brakujące składniki. Pozdrawiam :)

  7. cicinio pisze:

    Na prawde potrzeba 750gram mąki ryżowej ? Zrobiłam, ale jak dodałam 300g to już bylo bardzo geste i suche, sama mąka, no i ogolnie nie wyszło zupełnie :(

  8. smaluszek pisze:

    Ciasto w piekarniku, bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie :)

  9. AB pisze:

    Kinga właśnie robię ciasto i zamiast mąki używam mielonego słonecznika, ale naprawdę potrzeba aż 750g? Wyspałam połowę i ciasto jest bardzo gęste. ..

  10. aatuś tuś tuśaaaAaAa pisze:

    Ciasto najlepsze drugiego dnia, polecam polane syropem daktylowym :)

  11. Julia pisze:

    Witam, czy mleko kokosowe, to takie z kartonu, czy z gęste puszki?

    • admin admin pisze:

      ja najczęściej używam z puszki – z kartonika tez może być

    • Julia pisze:

      Wczoraj próbowałam upiec, ale niestety wyszedł zakalec, chociaż się piekło prawie 2 godz. Myślę, że popełniłam błąd, ponieważ wyłożyłam keksówkę papierem do pieczenia i wilgoć nie miała jak odparować.

  12. Ewa pisze:

    Czesc Kinga

    Ciasto kompletnie nie wyszlo, po godzinie pieczenia jest dalej lejace.
    Czy po ostygnieciu mozna po raz kolejny wlozyc do piekarnika ?
    Kompletnie mi nie wychadza te ciasta, choc wydaje mi sie ze wszystko robie tak jak trzeba…..

    Ratuj

    • admin admin pisze:

      Cześć Ewa :) nie polecam ponownego wkładania ciasta do piekarnika – nic to nie da. Ciasto przed wylaniem na blachę powinno mieć konsystencję budyniu także jeżeli już na tym etapie jest lejące należy dodać więcej maki kokosowej. Czasami winne są mokre składniki np. marchewka ma dużo soku i wtedy potrzebny jest taki zabieg zagęszczenia ciasta własnie mąką w tym przypadku kokosową :)

  13. Margrit pisze:

    Czy daktyle powinny być świeże czy suszone czy nie ma to znaczenia?

  14. Hanula pisze:

    Ciasto wyszło znakomite! Zmniejszyłam tylko ilość daktyli i żurawiny…
    mmmmmmm niebo w gębie;-)
    Kinga dziękuje za super przepis :-*

    • admin admin pisze:

      Hanula tak się cieszę kiedy otrzymuję pozytywne opinię na temat przepisów -to ja Tobie dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel