Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Ten przepis miażdżąco wygrał w „smacznej bitwie” z kremem z pieczonych batatów. Jak widać wolicie polskie smaki :)

Potraktuję ten post jako zwiastun mojego programu, który już z początkiem listopada (2.11) rusza na antenie KUCHNI +. Oczywiście ZUPA – Zdrowa Ulubiona Pyszna Apetyczna – (tak nazywa się program)  zaskoczy  Was  zupełnie nowymi przepisami których nie mam na blogu i w książce. Będą zupy o rożnych smakach i dodatkach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście na bieżąco będę informować Was o datach emisji tutaj i na moim facebooku.

Wracajmy do naszej wygranej czyli kremu z ziemniaków. Cudownie rozgrzewa, ma kremową strukturę i wspaniały balans smaku. Taka prosta a taka pyszna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 porcje:

3 ziemniaki

2 -3  łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 l bulionu warzywnego

100 ml mleka

1 łyżka oleju rzepakowego

200 g wędzonego łososia

świeża natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2. Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3. Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4. Zupę zmiksować na krem, dodać mleko – wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

a tutaj zdjęcie „smacznej walki”

fb4









10 Responses

  1. Monika pisze:

    łosoś to taki wędzony na zimno? czy może być tez łosoś wędzony na ciepło?

  2. Ola pisze:

    Czym można zastąpić seler?

  3. Ma pisze:

    Rewelacyjny i niedrogi przepis,
    właśnie zrobiłam :)
    ja użyłam łososia wędzonego na zimno.

  4. AB pisze:

    Czy ten program będzie można oglądać w internecie?

  5. marta pisze:

    Właśnie zjedliśmy na kolację – pyyychaaa!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel