Ciastka z mąki kokosowej

Ostatnio jestem zachwycona mąka kokosową. Trzymam ją w lodówce i robię z niej naleśniki, placki, ciastka, trufle i ostatnio tartę.  Oczywiście wkrótce wybrane przepisy pojawią się na blogu. Ja moją kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością ale można zrobić ją łatwo samemu poprzez zmiksowanie na proszek wiórek kokosowych lub przygotować ze świeżego kokosa jednak to temat na osobny post. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i jest bardzo chłonna, dlatego używamy  jej mniej lub dodajemy więcej płynów. Jest również bogata w błonnik i jest dobrym źródłem białka, ma mało węglowodanów. Jest naturalnie słodka, więc nie trzeba dosładzać podczas pieczenia. Widzicie same superlatywy, a jakie wspaniałe ciastko. Pasują do niego dowolne owoce, ja skusiłam się na borówki. Zachęcam Was do spróbowania:)

Smacznego:)

przepis ten wygrał w walce na moim Facebooku – to wasza decyzja :)już  wkrótce nowe „smaczne walki”

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 ciastka o średnicy 10 cm:
 4 jajka
 150 ml mleka kokosowego
 80 g cukru trzcinowego
 100 g mąki kokosowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 50 g wiórek kokosowych
 2 garście borówki
 cukier puder do posypania

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem.

2

W misce wymieszać ze sobą suche składniki:mąkę , cukier, wiórki proszek do pieczenia. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem kokosowym.

3

Mokre składniki dodać do suchych. Całość wymieszać i przelać do przygotowanych foremek, posypać borówkami.

4

Piec 15 - 20 minut aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.

5

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 ciastka o średnicy 10 cm:
 4 jajka
 150 ml mleka kokosowego
 80 g cukru trzcinowego
 100 g mąki kokosowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 50 g wiórek kokosowych
 2 garście borówki
 cukier puder do posypania

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem.

2

W misce wymieszać ze sobą suche składniki:mąkę , cukier, wiórki proszek do pieczenia. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem kokosowym.

3

Mokre składniki dodać do suchych. Całość wymieszać i przelać do przygotowanych foremek, posypać borówkami.

4

Piec 15 - 20 minut aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.

5

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciastka z mąki kokosowej
(Wyświetlono 4 880 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. Paula 2 sierpnia 2017 o 22:36

    Ubiłam białka jaj z cukrem i wyszło bardzo wysokie ciasto (sięgające brzegów foremki 18 cm), piekłam 45 min, super smakuje!

    Odpowiedz
  2. Ina 13 lutego 2017 o 21:56

    Witam!
    Pytanie jakich wiele na blogu w różnych miejscach padło. Jak zastąpić jajka. Bo według podanego przelicznika (przy innym przepisie) to wypadałoby dać 4 banany lub 6 łyżek siemienia lnianego czy 4 łyżki octu +2 łyżeczki sody itp. To wydaje się strasznie dużo do takiej małej ilości składników. Czy piekł ktoś te ciasteczka dla alergików? Mam wielki problem z upieczeniem jakichś ciastek dla mojego wnuczka który ma wielkie ograniczenia produktów. Pomocy. Co pani proponuje.Czytam dużo blogów ale niestety niewiele mogę wybrać.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Anna 2 lutego 2017 o 15:59

    pycha ciastko !!! zrobilam w foremce..18cm .. nic nie zostało 😉

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 10:45

      i o to chodzi 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  4. agata 9 lipca 2016 o 10:03

    czy jeżeli zrobię z podwójnej porcji to będzie ok na formę do pieczenia o średnicy 22 cm ?
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  5. Aleksandra 23 czerwca 2016 o 10:43

    Kingo pomocy!! chciałabym upiec szarlotke lub tarte na mace kokosowej , mam też gryczaną może je polaczyć?

    Upieklam wg przepisu na zwykla i byla porażka 😀

    Chce przestawić rodzinę na zdrowe jedzenie bez pszenicy( z mężem mamy otyłość ) ja nie jem pszenicy od miesiaca i juz schudłam więc jest coś w tym 😉

    no ale jak mąż widzi takie upieczone nieudolnie ciasta no to nie ma ochoty się przestawić 😀

    pozdrawiam

    Olcia

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2016 o 12:11

      Kochana Olu w tym miejscu odnoszę cię do mojej najnowszej książki „Fit słodkości” – w której zdradzam sekrety jak zamieniać mąki, jak stworzyć swoja mieszankę bezglutenową ponad to jest w niej mnóstwo przepisów na ciasta bezglutenowe 🙂 m.in. tarty 🙂

      Odpowiedz
  6. zaskoczona 28 marca 2016 o 12:46

    I problem z proporcjami składnikow do ciasta nie rozwiązany od listopada 2015? Interesujące:(

    Odpowiedz
    1. admin 28 marca 2016 o 16:35

      Jak to nie? przepis został edytowany. – zwiększyła się ilość mleka kokosowego

      Odpowiedz
  7. ajmissindependent 10 listopada 2015 o 17:33

    Chyba jest coś nie tak z proporcjami . Wyszedł garnek suchego proszku :/

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2015 o 18:15

      Witam, postaram się jeszcze dziś powtórzyć przepis w domu i zobaczę co może być nie tak. Ciasto po upieczeniu jest sypkie ale przed nie powinno.

      Odpowiedz
      1. ajmissindependent 12 listopada 2015 o 13:45

        u mnie całkowicie sucha masa, składniki nawet się nie łączą ze sobą. nie ma mowy o przelewaniu ich do naczyń 🙁 próbowałam dwa razy , tyle „materiału” poszło na marne 🙁

        Odpowiedz
  8. AB 15 października 2014 o 22:36

    Kinga jesteś dla mnie wielką inspiracją 🙂 Gratuluję pięknej książki.
    Uwielbiam bataty czy jest możliwość żebyś wwrzuciła przepis na zupę krem widoczną na zdjęciu powyżej? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2014 o 16:06

      dziękuję Aneta za mile słowa 🙂 przepis na zupę z batatami pojawi się wkrótce 🙂

      Odpowiedz
      1. AB 18 października 2014 o 10:30

        Już nie mogę się doczekać! 🙂

        Odpowiedz
  9. MariaMMMMMMM 11 października 2014 o 14:11

    Zastanawiam się gdzie się zaopatrzasz w mąkę kokosową, hm? 🙂 chciałam spytać czy jeśli zrobiłabym całość w tortownicy 18 cm to czy wyjdzie?
    Pozdawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2014 o 10:23

      ja kupuje mąkę w sklepie ze zdrową żywnością. Wyjdzie w tortownicy 18 cm ale niskie. Należy je również krócej piec.

      Odpowiedz
  10. Joanna 10 października 2014 o 21:44

    Witam
    Mam pytanie czy maka kokosowa to jest to samo co puder kokosowy? Zastanawiam się gdzie mogę to kupic a być moze już to mam jeśli to jest to samo 🙂 Pozdrawiam Joanna

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2014 o 10:26

      tak to to samo 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.