Ciastka z mąki kokosowej

Ostatnio jestem zachwycona mąka kokosową. Trzymam ją w lodówce i robię z niej naleśniki, placki, ciastka, trufle i ostatnio tartę.  Oczywiście wkrótce wybrane przepisy pojawią się na blogu. Ja moją kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością ale można zrobić ją łatwo samemu poprzez zmiksowanie na proszek wiórek kokosowych lub przygotować ze świeżego kokosa jednak to temat na osobny post. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i jest bardzo chłonna, dlatego używamy jej mniej lub dodajemy więcej płynów. Jest również bogata w błonnik i jest dobrym źródłem białka, ma mało węglowodanów. Jest naturalnie słodka, więc nie trzeba dosładzać podczas pieczenia. Widzicie same superlatywy, a jakie wspaniałe ciastko. Pasują do niego dowolne owoce, ja skusiłam się na borówki. Zachęcam Was do spróbowania:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na 2 ciastka o średnicy 10 cm:

4 jajka

150 ml mleka kokosowego

80 g cukru trzcinowego

100 g mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g wiórek kokosowych

2 garście borówki

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 10 cm posmarować tłuszczem.

2. W misce wymieszać ze sobą suche składniki:mąkę , cukier, wiórki proszek do pieczenia. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem kokosowym.

3. Mokre składniki dodać do suchych. Całość wymieszać i przelać do przygotowanych foremek, posypać borówkami.

4. Piec 15 – 20 minut aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.

5. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

przepis ten wygrał w walce na moim Facebooku – to wasza decyzja :)już  wkrótce nowe „smaczne walki”

fb2









19 Responses

  1. Joanna pisze:

    Witam
    Mam pytanie czy maka kokosowa to jest to samo co puder kokosowy? Zastanawiam się gdzie mogę to kupic a być moze już to mam jeśli to jest to samo :) Pozdrawiam Joanna

  2. MariaMMMMMMM pisze:

    Zastanawiam się gdzie się zaopatrzasz w mąkę kokosową, hm? :) chciałam spytać czy jeśli zrobiłabym całość w tortownicy 18 cm to czy wyjdzie?
    Pozdawiam serdecznie :)

  3. AB pisze:

    Kinga jesteś dla mnie wielką inspiracją :) Gratuluję pięknej książki.
    Uwielbiam bataty czy jest możliwość żebyś wwrzuciła przepis na zupę krem widoczną na zdjęciu powyżej? Pozdrawiam

  4. ajmissindependent pisze:

    Chyba jest coś nie tak z proporcjami . Wyszedł garnek suchego proszku :/

    • admin admin pisze:

      Witam, postaram się jeszcze dziś powtórzyć przepis w domu i zobaczę co może być nie tak. Ciasto po upieczeniu jest sypkie ale przed nie powinno.

      • ajmissindependent pisze:

        u mnie całkowicie sucha masa, składniki nawet się nie łączą ze sobą. nie ma mowy o przelewaniu ich do naczyń :( próbowałam dwa razy , tyle „materiału” poszło na marne :(

  5. zaskoczona pisze:

    I problem z proporcjami składnikow do ciasta nie rozwiązany od listopada 2015? Interesujące:(

  6. Aleksandra pisze:

    Kingo pomocy!! chciałabym upiec szarlotke lub tarte na mace kokosowej , mam też gryczaną może je polaczyć?

    Upieklam wg przepisu na zwykla i byla porażka 😀

    Chce przestawić rodzinę na zdrowe jedzenie bez pszenicy( z mężem mamy otyłość ) ja nie jem pszenicy od miesiaca i juz schudłam więc jest coś w tym 😉

    no ale jak mąż widzi takie upieczone nieudolnie ciasta no to nie ma ochoty się przestawić 😀

    pozdrawiam

    Olcia

    • admin admin pisze:

      Kochana Olu w tym miejscu odnoszę cię do mojej najnowszej książki „Fit słodkości” – w której zdradzam sekrety jak zamieniać mąki, jak stworzyć swoja mieszankę bezglutenową ponad to jest w niej mnóstwo przepisów na ciasta bezglutenowe :) m.in. tarty :)

  7. agata pisze:

    czy jeżeli zrobię z podwójnej porcji to będzie ok na formę do pieczenia o średnicy 22 cm ?
    Pozdrawiam !

  8. Anna pisze:

    pycha ciastko !!! zrobilam w foremce..18cm .. nic nie zostało 😉

  9. Ina pisze:

    Witam!
    Pytanie jakich wiele na blogu w różnych miejscach padło. Jak zastąpić jajka. Bo według podanego przelicznika (przy innym przepisie) to wypadałoby dać 4 banany lub 6 łyżek siemienia lnianego czy 4 łyżki octu +2 łyżeczki sody itp. To wydaje się strasznie dużo do takiej małej ilości składników. Czy piekł ktoś te ciasteczka dla alergików? Mam wielki problem z upieczeniem jakichś ciastek dla mojego wnuczka który ma wielkie ograniczenia produktów. Pomocy. Co pani proponuje.Czytam dużo blogów ale niestety niewiele mogę wybrać.
    Pozdrawiam!

  10. Paula pisze:

    Ubiłam białka jaj z cukrem i wyszło bardzo wysokie ciasto (sięgające brzegów foremki 18 cm), piekłam 45 min, super smakuje!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel