Zdrowy chlebek

Nauczono mnie szacunku do chleba, wpojono uwagę, aby nigdy nie upadł na ziemię, aby się nie zmarnował. Chleb to kultura mojego domu. Chleb od niego wszystko się zaczyna.  Moja Babcia zawsze rozpoczynając bochenek robiła na nim znak krzyża. Najlepiej wspominam zapach z piekarni w moim mieście gdzie wejście było od tyłu. Podziwiałam z wiklinowym koszykiem jak piekarze wyrabiają ciasto i wyciągają cudownie pachnące bochenki z wielkiego pieca. Do dziś nic lepiej nie smakuje jak świeży chleb z masłem.  Przepis poniżej przedstawia zdrową wersję pełną ziaren z lekko słodką nutą. Cudowne w nim jest to, że robi się go szybko i smakuje bosko. Cudowny chleb!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 400 g mąki  pszennej razowej
 40 g płatków owsianych
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki nasion sezamu
 3 łyżki nasion słonecznika
 3 łyżki pestek dyni
 75 g posiekanych orzechów włoskich,
 325 ml pitnego jogurtu naturalnego
 1 łyżka miodu
 50 ml mleka ryżowego (można zastąpić zwykłym)

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.  W misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, pokrojone orzechy, sodę oczyszczoną i sól. oraz po 2 łyżki nasion sezamu. słonecznika i dyni.

2

Jogurt, mleko i miód wymieszać razem w osobnej misce.  Połączyć zawartość obu misek, delikatnie mieszać aż  otrzymamy  miękkiego, gęste ciasto.

3

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem, nawilżyć z góry łyżką wody i posypać pozostałymi nasionami sezamu, słonecznika i pestek dyni. Piec  40 -50  minut,  aż się zarumieni a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

4

Chleb zawinięty w folię spożywczą wytrzymuje 3-4 dni.

Składniki

 400 g mąki  pszennej razowej
 40 g płatków owsianych
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki nasion sezamu
 3 łyżki nasion słonecznika
 3 łyżki pestek dyni
 75 g posiekanych orzechów włoskich,
 325 ml pitnego jogurtu naturalnego
 1 łyżka miodu
 50 ml mleka ryżowego (można zastąpić zwykłym)

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.  W misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, pokrojone orzechy, sodę oczyszczoną i sól. oraz po 2 łyżki nasion sezamu. słonecznika i dyni.

2

Jogurt, mleko i miód wymieszać razem w osobnej misce.  Połączyć zawartość obu misek, delikatnie mieszać aż  otrzymamy  miękkiego, gęste ciasto.

3

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem, nawilżyć z góry łyżką wody i posypać pozostałymi nasionami sezamu, słonecznika i pestek dyni. Piec  40 -50  minut,  aż się zarumieni a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

4

Chleb zawinięty w folię spożywczą wytrzymuje 3-4 dni.

Zdrowy chlebek
(Wyświetlono 6 306 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

74 komentarzy

  1. Ola 24 sierpnia 2018 o 13:58

    Pani Kingo czy zamiast 400g mąki można dodać 400g zmielonych płatków owsianych ?

    Odpowiedz
  2. Agata 23 sierpnia 2018 o 12:47

    Pani Kingi ma gdzieś Pani zawartość poszczególnych składników odżywczych tego chlebka?

    Odpowiedz
  3. Marta 8 marca 2018 o 16:52

    Witam, czy mogę dodać mąkę żytnią pełnoziarnistą?również 400 gr?

    Odpowiedz
  4. Paulina 29 stycznia 2018 o 19:12

    Pani Kingo, a czy z mąki kukurydzianej ten chlebek też można upiec?

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:00

      obawiam się że będzie za ciężki , zbity

      Odpowiedz
  5. Sabina 29 stycznia 2018 o 15:13

    Witam, czym można zastąpić jogurt przy nietolerancji na bmk?

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:03

      można spróbować jogurtem roślinnym

      Odpowiedz
  6. Paula 23 grudnia 2017 o 21:04

    Pierwszy chlebek jaki upiekłam. Wyszedł idealnie 🙂
    Na pewno będę go często robić!

    Odpowiedz
  7. AniaS 17 października 2017 o 16:53

    Witaj Kingo,
    Upiekłam ten chleb z czystego lenistwa, bo nie chciało mi się iść do sklepu. Wyszedł przepyszny. Mój mąż się nim zajada. Trochę nakombinowałam z mąką i pomieszałem orkiszową, gryczaną i pszenna pełnoziarnistą. Dodałam też całą ilość pestek (z rozpędu) i trzy łyżki babki płesznik (z ciekawości). Niesamowicie smakuje.
    Chyba go jednak trochę przemieszałam i wyszedł dość gęsty choć wyrósł przepięknie. Ale zdecydowanie będę częściej w ten sposób leniwa ?
    Dziękuję Ci za kolejny wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  8. Roman 26 września 2017 o 11:45

    Chlebek upieczony raz-dwa 🙂 I tak tez zjedzony :))) Dziekuję

    Odpowiedz
  9. Kaska 29 kwietnia 2017 o 19:24

    O Matko! Co za chleb… wlasnie zajadam juz pol chleba zjadlam sama. Jak nie lubie razowego chleba tak bialy chleb nie moze sie z nim rownac. Pyszny i prosty. Dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:33

      wspaniale! takie komentarze uwielbiam 🙂 dzięki za wypróbowanie i opinię :*

      Odpowiedz
  10. Sabina 31 marca 2017 o 06:47

    Pierwszy chleb który upiekłam, naprawdę pyszny☺

    Odpowiedz
    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:42

      bardzo się cieszę że skusiłaś się na przepis i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  11. Aśka 2 marca 2017 o 19:22

    Bardzo smaczny chlebek, dodałam jeszcze trochę rodzynek oraz ziarenka czarnuszki pycha? pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:31

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  12. Iza 24 lutego 2017 o 14:19

    Gdybym chciała z tego przepisu zrobić bułki jaki czas pieczenia jest przewidywany?

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2017 o 17:39

      około 15-20 minut

      Odpowiedz
  13. Ola 20 lutego 2017 o 04:13

    Przepyszne wyszlo <3

    Odpowiedz
  14. Kasia 9 lutego 2017 o 21:20

    Dziś upiekłam to cudo (grzałka góra dół 200 C 40 min). W smaku przepyszny, mam jednak mały problem. W środku wypieczony ok, natomiast skórka twarda jak kamień:( Jak można temu zaradzić następnym razem??

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:31

      Kasiu przykryj w połowie pieczenia chleb kawałkiem papieru do pieczenia

      Odpowiedz
  15. Anna 1 lutego 2017 o 11:42

    Pycha chlebek 😉 kolejny przepis do zapisania 😉

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2017 o 16:04

      🙂 bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  16. Daria 13 stycznia 2017 o 23:13

    wykladac foremke papierem, czy wysmarowac maslem? robilam ostatnio chlebek z maki orkiszowej na drozdzach i w przepisie bylo napisane, zeby wylozyc papierem. Po wyjeciu chleba z formy nie moglam sciagnac papieru i musialam obkroic caly chleb 🙁 a przeciez chrupica skorka jest najlepsza? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 stycznia 2017 o 00:04

      najlepiej wyłożyć papierem – ja kupuję taki obustronnie silikonowany Jana Niezbędnego i nie mam problemów z jego ściąganiem.

      Odpowiedz
  17. chris 10 stycznia 2017 o 15:03

    Mam nietolerancje białka krowiego i glutenu. Czy można zastąpić płatki owsiane płatkami jaglanymi? I czym można zastąpić kefir lub jogurt?

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 23:21

      oczywiście wszystkie chwyty dozwolone 🙂

      Odpowiedz
  18. Danuta 4 grudnia 2016 o 20:19

    Kingo, upiekłam dzisiaj chleb z tego przepisu. Pięknie wyrósł i wyszedł przepyszny. Zamiast chleb kupować chyba zacznę sama go wypiekać.

    Odpowiedz
    1. admin 5 grudnia 2016 o 13:59

      ka właśnie zaczęłam stosować się do tej zasady – chleb kupny obecnie jest tragiczny – już niesetny ciężko znaleźć dobry chleb

      Odpowiedz
      1. Edyta 26 kwietnia 2020 o 19:55

        Chleb poezja 😉
        Pani Kingo, wypróbowałam juz kilka Pani przepisów i wszystkie są niesamowite. Idealnie skomponowane składniki, jasny opis. Gratuluję talentu i dziękuję ze możemy też z niego skorzystać 😉 Muszę mieć Pani książkę !

        Odpowiedz
  19. Madzia 22 listopada 2016 o 21:56

    Chlebek przepyszny:) dałam mąkę gryczaną i smakuje niesamowicie:) dziękuje za przepis:)

    Odpowiedz
    1. admin 22 listopada 2016 o 22:50

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  20. Koozka 13 listopada 2016 o 18:52

    Tak prosty przepis, a tak przepyszny chleb… i tyle możliwości modyfikacji 🙂 serdeczne dzieki ?

    Odpowiedz
    1. admin 13 listopada 2016 o 19:21

      bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  21. Kat 9 sierpnia 2016 o 21:48

    Czy moge uzyc maki bezglutenowej zamiast pszennej?

    Odpowiedz
    1. admin 10 sierpnia 2016 o 12:26

      TAK

      Odpowiedz
  22. Natka 7 sierpnia 2016 o 17:22

    Kinia czy moge użyć maki owsianej?;-)

    Odpowiedz
    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:08

      tak ale nieco mniej – ciasto może się rozsypywać gdyż mąka owsiana jest bardzo chłonna

      Odpowiedz
  23. Emilia.j 6 lipca 2016 o 17:15

    Próbowałam już chleba z drożdżami i chleba na moim zakwasie. Z sodą do dzisiaj nie próbowałam. Jest pyszny! I do tego Twój przepis jest mało pracochlonny. Cudeńko. Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 9 lipca 2016 o 09:56

      ale mnie cieszą takie komentarze! dziękuję za wypróbowanie przepisu :*

      Odpowiedz
  24. Bazi 10 marca 2016 o 22:51

    Witam. Czy mogłabym prosić o podanie wymiarów formy? Pewnie keksowka, ale jakiej długości 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2016 o 14:35

      20 x 10 cm

      Odpowiedz
      1. Bazi 11 marca 2016 o 19:28

        Dziękuje 🙂

        Odpowiedz
  25. Ola 6 marca 2016 o 13:24

    chlebek jest przepyszny i szybki w przygotowaniu
    piekę go co tydzień :))
    zamiast mleka zwykłego dodaję sojowe

    Odpowiedz
  26. madziuleq 22 stycznia 2016 o 15:14

    p
    zrobilam:) wyszedl przepyszny…mialam sie podzielic ale chyba nic nie zostanie:) nastepnym razem zrobie 2:):):)

    Odpowiedz
    1. admin 25 stycznia 2016 o 10:03

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  27. Tizinka 7 stycznia 2016 o 17:24

    Witam,
    A czy jest szansa, ze uda sie z mąką gryczaną?

    Odpowiedz
    1. admin 8 stycznia 2016 o 23:29

      uda się 🙂

      Odpowiedz
      1. Tizinka 11 stycznia 2016 o 13:16

        Dziękuje

        Odpowiedz
  28. olga 26 listopada 2015 o 13:53

    Witam. Ten chlebek piecze się bez drożdży czy proszku do pieczenia? Pytam, bo jest pięknie wyrośnięty i wygląda obłędnie. 🙂 Na jaki wymiar foremki jest ten przepis?

    Odpowiedz
    1. admin 27 listopada 2015 o 16:54

      Tak,jest tam soda ona powoduje że ciasto wyrasta.

      Odpowiedz
  29. aaandzionekaa 1 października 2014 o 19:53

    Dobry wieczór. Zrobiłam chelebek, według Pani przepisu (uzyłam tylko mąki pszennej typu 1850). Chlebek mi tak ładnie nie wyrósł jak u Pani na zdjęciach :/ Co mogło być przyczyną?

    Odpowiedz
    1. admin 1 października 2014 o 23:25

      a jaką temperaturę miał jogurt? jeżeli był prosto z lodówki to mógł spowodować że chlebek nie wyrósł.

      Odpowiedz
  30. Ula 26 września 2014 o 18:18

    Dzień dobry, czy zamiast jogurtu pitnego można użyć zwykłego gęstego? Mieszkam obecnie w UK i nie wiem czy taki dostanę, pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2014 o 12:41

      można rozcieńczyć go pół na pół z mlekiem lub zamiast jogurtu dodać kefir

      Odpowiedz
      1. Ula 28 września 2014 o 18:16

        Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  31. Angelika 24 września 2014 o 22:44

    A ja mam pytanie czy można dodać make orkiszową?

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2014 o 12:41

      można 🙂

      Odpowiedz
  32. Daga 17 września 2014 o 07:52

    Droga Kingo, czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej? Lub wymieszać ją ze zwykłą mąką pszenną tortową?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2014 o 12:40

      tak można 🙂

      Odpowiedz
  33. Kinga 16 września 2014 o 19:35

    Jutro zamierzam upiec ten chlebek 🙂 zastanawiam się tylko jakich wymiarów foremkę potrzeba?

    Odpowiedz
  34. lena 12 września 2014 o 09:13

    W jakiej temp.piec chlebek?czy normalnie czy w termoobiegu?

    Odpowiedz
    1. admin 15 września 2014 o 12:24

      normalnie. jeżeli termoobieg należy obniżyć temperaturę o 10 C

      Odpowiedz
  35. OliviaPłaczek 9 września 2014 o 22:41

    zamiast sezamu-czarnuszka… będzie ok? ; )

    Odpowiedz
    1. admin 15 września 2014 o 12:25

      będzie ok ale lepeij dać jej mniej ponieważ ma intensywny smak

      Odpowiedz
  36. Kinga 9 września 2014 o 00:28

    Zawsze się zastanawiam – mąka razowa i pełnoziarnista to to samo czy czymś się różnią?

    Odpowiedz
    1. admin 15 września 2014 o 12:34

      Obie to mąki pszenne różniące się typem i tak mąka pszenna występuje w następujących typach:
      typ 450 tortowa
      typ 550 luksusowa
      typ 750 chlebowa
      typ 1400 sitkowa
      typ 1850 graham
      typ 2000 razowa
      typ 3000 pełnoziarnista

      Odpowiedz
  37. aneta 8 września 2014 o 22:19

    Kinguś czy można pominąć orzechy włoskie?

    Odpowiedz
    1. admin 8 września 2014 o 22:46

      oczywiście

      Odpowiedz
      1. aneta 9 września 2014 o 13:00

        dziękuje 🙂 za szybką odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  38. Beata 8 września 2014 o 21:54

    Czy jak dodam suszone owoce zamiast nasion to tez się uda? Nie przepadam za pestkami i orzechami… 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 8 września 2014 o 22:46

      tak:)

      Odpowiedz
  39. asik 8 września 2014 o 21:26

    Czy może być mąka żytnia?

    Odpowiedz
    1. admin 8 września 2014 o 22:53

      tak ale ciasto będzie bardziej zwarte. Aby ciasto było lżejsze najlepiej wymieszać pół na pół z pszenną

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.