Komosa i grillowane warzywa

Ostatnie dni niosą za sobą wiele pracy o której mam nadzieję już wkrótce się przekonacie. Znowu wszystko w koło pędzi jak szalone, a ja zastanawiam się kiedy minął kolejny poniedziałek.Też tak macie?

Ratuje mnie w tym wszystkim gotowanie. Wiem, że to lubię, wiem że muszę jeść:) – zdrowo jeść! – aby mieć na to wszystko siły. Takie posiłki jak ten, czyli komosa z warzywami dodają mi energii. Szybko, prosto i smakowicie!

Ps. na moim profilu FB na bieżąco informuje co się dzieje :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

½ szklanki komosy ryżowej białej

1 cukinia

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

zielona cebulka

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

1. Komosę przepłucz na sicie ciepła wodą, włóż do garnka i zalej 1 szklanką wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min.

2. Warzywa pokrój. Cukinię w talarki, czerwoną i żółtą paprykę w paseczki.

3. Na rozgrzanym oleju kokosowym smaż warzywa około 5 min, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.  Pod koniec oprósz je solą, pieprzem oraz pokrojoną natką i zieloną cebulkę.

4. Dodaj ugotowaną komosę i całość smaż jeszcze 2 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









8 Responses

  1. Iss pisze:

    Czy mozna to samo zrobic z komosa czerwona??

  2. aneta pisze:

    Czy zamiast oleju kokosowego mozna uźyć innego, czy potrawa straci wtedy smak?

  3. Magda pisze:

    Piękne zdjęcia (ale się naoglądałam)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel