Doskonała rolada bezowa z malinami

Ostatnio na moim profilu FB pojawiają się bitwy o przepisy. O co chodzi? Przedstawiam zdjęcia dwóch „smakowitości” i to wy decydujecie, który ma pojawić się na blogu. Ciasteczka owsiane z borówkami okazały się hitem ostatniej walki, jednak przyznam, że miały groźnego rywala w postaci fenomenalnej rolady bezowej z malinami.

Nie wygrała ona ale podbiła serca wielu z Was. Właśnie na Waszeżyczenie pojawia się na blogu  w tempie ekspresowym, tak abyście mieli czas przygotować ją na niedzielny podwieczorek. Robi się ją szybciutko, w przeciwieństwie do tradycyjnej, nie suszy się jej godzinami tylko piecze 20 min aby była nadal elastyczna. Ważna uwaga- ona zawsze popęka taki jej urok. Cieszcie się jej genialnym smakiem 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto bezowe:
 6 białek
 330 g cukru drobnego do wypieków
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny
 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowo-cytrynowy - (tą opcje można pominąć i zrobić tylko z kremem malinowo-cytrynowym - przepis poniżej)
 200 g śmietany 30%
 2 tabliczki czekolady 70 %
 skórka starta z jednej cytryny
 cukier puder - opcjonalnie
Składniki na krem cytrynowo - malinowy:
 330 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 1 cytryna
 1 szklanka malin

Ciasto bezowe:
1

Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.

2

Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm - standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)

4

Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 25 min.  Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.

Krem czekoladowo-cytrynowy
5

Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.

6

Masę czekoladowa wystudzić. - masa zimna zaczyna tężeć.

Krem cytrynowo - malinowy:
7

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.

8

Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.

Przygotowanie rolady:
9

Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.

10

Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.

11

Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.

12

Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.

Składniki

Składniki na ciasto bezowe:
 6 białek
 330 g cukru drobnego do wypieków
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny
 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowo-cytrynowy - (tą opcje można pominąć i zrobić tylko z kremem malinowo-cytrynowym - przepis poniżej)
 200 g śmietany 30%
 2 tabliczki czekolady 70 %
 skórka starta z jednej cytryny
 cukier puder - opcjonalnie
Składniki na krem cytrynowo - malinowy:
 330 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 1 cytryna
 1 szklanka malin

Przygotowanie

Ciasto bezowe:
1

Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.

2

Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm - standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)

4

Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 25 min.  Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.

Krem czekoladowo-cytrynowy
5

Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.

6

Masę czekoladowa wystudzić. - masa zimna zaczyna tężeć.

Krem cytrynowo - malinowy:
7

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.

8

Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.

Przygotowanie rolady:
9

Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.

10

Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.

11

Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.

12

Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.

Doskonała rolada bezowa z malinami

 

 

(Wyświetlono 4 494 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Kamila 14 stycznia 2019 o 12:20

    Rolada z malinami bardzo smacznie wygląda. Chętnie coś takiego przygotuje teraz akurat mam trochę wolnego czasu to można popróbować nowych smaków w kuchni.

    Odpowiedz
  2. Agula 10 października 2016 o 13:05

    wspaniale wygląda ta rolada !
    mam pytanie – ile z niej wyjdzie mniej więcej porcji?
    i czy to zwijanie jest trudne? istnieje ryzyko, że się rozpadnie?
    całusy 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 października 2016 o 14:45

      Agula porcji około 10-12 zależy jak grubo kroisz. Zawijanie nie jest trudne ale należy się obchodzić delikatnie 🙂

      Odpowiedz
  3. Zojka 26 czerwca 2016 o 08:18

    Mam pytanie o beziki z masterchefa. Potrzebuję ich dużo na obiad weselny. Na ile dni najwcześniej mogę je upiec, żeby nie zmiękły, tylko były pyszne jak na początku?

    Odpowiedz
    1. admin 26 czerwca 2016 o 11:43

      około 3 dni wcześniej – ważniejsze jednak jest przechowywanie w suchych warunkach

      Odpowiedz
  4. Kaska12222 15 lipca 2014 o 19:46

    Zrobiłam i polecam wyszła świetna 🙂 tylko zamiast kremu czekoladowego dałam dzem pozeczkowy jest on dosyć kwaśny wiec fajnie dopasowuje sie do malin i słodkiej bezy 🙂
    Pychotka

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2014 o 10:23

      super!!!!!!!!! dzięki! ale się cieszę że spróbowałaś :)))

      Odpowiedz
  5. Kasika12222 14 lipca 2014 o 21:43

    A czy beza niepopeka jak sie bedzie ja zwijalo??
    Mam wielka ochote na wlasnie taką 🙂 z malinami 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2014 o 10:24

      może lekko popękać ale tylko z zewnątrz 🙂 to naturalne

      Odpowiedz
  6. zauberizazazazazzzza 13 lipca 2014 o 21:10

    bardzo dobra rolada, dzisiaj ją zrobiłam :), wyszła bardzo delikatna, u mnie z jagodowm curdem i mascarpone ze śmietanką, polecam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2014 o 10:24

      ale radość jak ktoś korzysta z przepisów 🙂 dzięki!!!

      Odpowiedz
  7. MadzMMa 13 lipca 2014 o 11:50

    Przydałby się jeszcze jakiś filmik,z dokładną instrukcją bo mam wrażenie,że zrolowanie bezy jest arcytrudną sztuką 🙂 Beza piękna i na pewno bardzo smaczna 🙂

    Odpowiedz
  8. Konczi i Szpileczka 13 lipca 2014 o 10:11

    Jak dla mnie rewelacja!!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.