Ciasteczka owsiane z borówkami tylko 170 kcal

Zdecydowanie te ciasteczka to hit tego miesiąca. Powstały spontanicznie z szybkiego wymieszania kilku składników i tak zaskoczyły mnie smakiem, że do teraz zastanawiam się jak to jest możliwe. Proste, bez wyszukanych składników i niby takie zwyczajne. Otóż nie! One są wyjątkowe. Od razu po pieczeniu mają chrupką skorupkę gdzie nigdzie trafiamy na soczystą borówkę, za to na drugi dzień są delikatne i miękkie. Cudowne w nich jest to, że nie są tak kaloryczne. Zaspakajają zapotrzebowanie na słodycze przy czym nie są za słodkie. Polecam bo są pyszne!

Smacznego:)

Ilość porcji16 porcji

Składniki na 16 sztuk 
 ¾ szklanki cukru muscavado (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym)
 ½ szklanki oleju
 1 jajko
 1 białko jaja kurzego
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soli
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 szklanka borówek

1

Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.

2

Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.

3

Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.

4

Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.

Wartości odżywcze

Porcji 16

Składniki

Składniki na 16 sztuk 
 ¾ szklanki cukru muscavado (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym)
 ½ szklanki oleju
 1 jajko
 1 białko jaja kurzego
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soli
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 szklanka borówek

Przygotowanie

1

Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.

2

Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.

3

Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.

4

Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.

Ciasteczka owsiane z borówkami tylko 170 kcal
(Wyświetlono 4 756 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

53 komentarzy

  1. Kasia W. 28 września 2017 o 17:19

    Moje ulubine !!! ?

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2017 o 16:22

      🙂

      Odpowiedz
  2. Mirka 19 września 2017 o 15:57

    Ciacha są ekstra! Pychota!

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:15

      ? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
      dziękuję za komentarz ??

      Odpowiedz
  3. Renta 18 września 2017 o 14:05

    Zastanawiam się czy można użyć zamiast cukru erytrol? Czy erytrol jest cukrem naturalnym czy sztucznym?

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:23

      oczywiście można zamienić – erytrol jest cukrem naturalnym – występuje w owocach – pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol.

      Odpowiedz
  4. Kasia W. 2 września 2017 o 18:48

    Pycha ! Robiłam juz pare razy 🙂

    Odpowiedz
  5. Jagoda 3 sierpnia 2017 o 14:06

    Właśnie zrobiłam, wyszły przeeeeepyszne, naprawdę 😀 szkoda, że nie można przesyłać zapachów 😉 dziękuję za smakowite przepisy

    Odpowiedz
  6. Alicja 24 lipca 2017 o 19:11

    Czy można użyć płatków owsianych górskich?

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:33

      tak

      Odpowiedz
  7. Aleksandra 12 czerwca 2017 o 15:01

    Witam, czy jeśli robię ciasteczka nie dodając cukru to jest konieczne ucieranie oleju? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2017 o 22:06

      nie 🙂

      Odpowiedz
  8. Anna 25 marca 2017 o 17:21

    Pycha ciasteczka , robie juz 3 raz z orzechami i rodzynkami ..mniam;)

    Odpowiedz
    1. admin 26 marca 2017 o 22:37

      bardzo się cieszę że smakują -dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  9. Student98 2 lutego 2017 o 22:19

    Pyszne ciasteczka ! Robię je już 4 raz 🙂 dziękuję ślicznie za przepis Kinia!

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 10:43

      bardzo proszę 🙂

      Odpowiedz
  10. Kasia 9 października 2016 o 21:11

    Zrobiłam…. cudo, zdecydowanie polecam! 😉 Myślisz, że mogę je trzymać w lodówce ok.5 dni czy to za długo? Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis 😉

    Odpowiedz
    1. admin 9 października 2016 o 22:06

      Kasiu spokojnie możesz trzymać w lodówce do tygodnia 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  11. Basia 8 kwietnia 2016 o 16:34

    Zabieram się za pieczenie ciastek, jednak interesuje mnie jedna rzecz.. Napisała Pani, że jedna sztuka ma 70 kcal (całość 16 sztuk) , a podliczając składniki , to całość wychodzi ok 2300 kcal, gdzie na jedną porcje daje to ok 150 kcal.
    Przecież już 3/4 szkl cukru (75g) daje 300 kcal + 1/2 szkl. oleju (100 ml) daje 830 kcal , czyli 70 kcal na porcję, a jeszce mamy inne składniki.. Można by było to jakoś wyjaśnić ? 😀
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 8 kwietnia 2016 o 19:19

      Pani Basiu dziękuję za komentarz. Popełniłam błąd powinno być 170 kcal zrobiłam przed chwilą analizę składu i dokładnie taka ilość kcal mi wyszła.
      Przepraszam najmocniej za błąd i dziękuję za czujność

      Odpowiedz
  12. Kasia 19 lutego 2016 o 16:29

    Pani Kingo, czy mozna zamiast cukru uzyc miodu? Jesli tak to w jakiej ilosci? I czy ciastka nie wyjda wtedy zbyt twarde? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2016 o 22:00

      tak można -ciastka nie będą twarde. Dałabym 1/2 szklanki miodu i zwiększyła ilość płatków do 2 szklanek

      Odpowiedz
      1. Kasia 25 lutego 2016 o 14:58

        Dziekuje 🙂

        Odpowiedz
  13. Aga 29 lipca 2014 o 13:41

    nie wiem czemu ale wyszło mi prawie dwa razy więcej ciastek (dwie blachy) i to całkiem sporych; ciasto było tak gęste, że nie dałam rady wmieszać borówek, więc po wyłożeniu ciastek na blachę po prostu powtykałam po 3-4 borówki w każde ciacho 🙂

    Odpowiedz
  14. Aga 17 lipca 2014 o 15:28

    Mam pytanie – nie jestem biegła w sztuce kulinarnej i nie mam takiego wyczucia, jak ktoś kto dużo gotuje i umie wyczuć proporcje – co to znaczy „szklanka” w tym przepisie? Czy może ktoś orientacyjnie podać wagę tych „szklankowych” produktów? Z góry dziękuję 🙂

    Odpowiedz
      1. Aga 18 lipca 2014 o 16:58

        super dzięki, czekałam na odpowiedź i właśnie dziś kupiłam wszystko, mąkę, borówki, płatki itp – dziś piekę i te ciasteczka i te muffinki pomarańczowe 🙂

        Odpowiedz
  15. ola 17 lipca 2014 o 07:21

    Ciasteczka super, nie sa twarde tylko takie miekkie w srodku. Ja musialam im dac wiecej czasu w piekarniku niz 15 min. Osobiscie i z pomoca wspolpracownikow stwierdzilismy ze sol nalezy albo mocno zredukowac do szcypty lub w ogole wyrzucic! Z sola jest to bardzo specyficzny smak slodko slony, trzeba po prostu taki lubic!
    Pozdrawiam serdecznie, ide na koktail!

    Odpowiedz
  16. ania 16 lipca 2014 o 20:26

    A czy można uzyc zwykłej mąki? Lub mąki poszennej razowej? 😉

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2014 o 21:31

      tak można

      Odpowiedz
  17. KucKuchnia BiegaczahnipoaKuKucKuchnia Biegacza 14 lipca 2014 o 18:45

    Zrobiłam! Niezwykle ciekawy smak. Słodko-słony. Zabrałam do pracy. Szybko zniknęły 🙂 Dziękuję!

    Odpowiedz
  18. Kayah 14 lipca 2014 o 14:27

    Ciasteczka zostały poddane małej modyfikacji…do borówek dodałam pół szklanki suszonych moreli….Mmmmmmmmmniam 🙂

    Odpowiedz
  19. Dominika 13 lipca 2014 o 00:49

    a cukier można pominąć ? 🙂 pani Kingo byłam Pani wierna fanka w masterchefie. pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2014 o 10:25

      można 🙂

      Odpowiedz
  20. KucKuchnia BiegaczahnipoaKuKuc 12 lipca 2014 o 21:35

    Wyglądają pięknie. Uwielbiam ciasteczka z płatkami owsianymi, ale nigdy nie znalazłam dobrego przepisu. Na pewno teraz spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  21. Sylwia 12 lipca 2014 o 01:03

    Zrobiłam! 🙂 są pyszne, choć preferuję wersję z żurawiną

    Odpowiedz
  22. Anna M 11 lipca 2014 o 21:27

    Kinga bardzo często czerpię pełnymi garściami inspiracji z Twojego bloga, zmieniając je nieco pod moje preferencje, kubki smakowe, zawartość spiżarki…ale jeszcze nigdy nawet z moimi modyfikacjami się nie zawiodłam! <3
    Tak było i tym razem – ciasteczka genialne! Zastąpiłam białko jaja – rozgniecionym bananem ( co często stosuję w bezjajecznych przepisach ), płatki dałam pół na pół owsiane i żytnie, dołożyłam garść płatków migdałowych, dodatkowo dodałam 2 łyżeczki masła orzechowego (pomijając tym samym sól), a zamiast amerykańskich borówek, zebrane przeze mnie leśne jagody!
    PYYYYYYCHA!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 12 lipca 2014 o 14:27

      Aniu dziękuję Ci za ten komentarz! dodałaś mi skrzydeł :*

      Odpowiedz
  23. Kaasia 11 lipca 2014 o 15:30

    Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można użyć żytniej pełnoziarnistej??

    Odpowiedz
    1. admin 11 lipca 2014 o 17:46

      tak:)

      Odpowiedz
  24. Stylowa Kuchnia 11 lipca 2014 o 12:58

    Super pomysł, zdecydowanie kiedyś wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  25. thelukas 10 lipca 2014 o 23:59

    A czym mogę zastąpić ekstrakt waniliowy ? Może być olejek waniliowy do ciast, czy może laska wanili ?

    Odpowiedz
    1. admin 11 lipca 2014 o 17:46

      można zastąpić lub pominąć

      Odpowiedz
  26. Ania 10 lipca 2014 o 19:32

    Czy mogę użyć do przepisu oleju kokosowego?

    Odpowiedz
    1. admin 10 lipca 2014 o 22:47

      tak:)

      Odpowiedz
  27. justyna.b 10 lipca 2014 o 19:25

    Kinga, a z jakimi innymi owocami próbowałaś robić te ciastka?

    Odpowiedz
    1. admin 10 lipca 2014 o 22:48

      każdy owoc będzie dobry 🙂 pełna dowolność a jak nie ma owoców dodać wystarczy gorzką czekoladę lub bakalie

      Odpowiedz
  28. Cataleya 10 lipca 2014 o 18:11

    Borówki czy jagody bo to różnica i to wielka…

    Odpowiedz
    1. Oliwia 10 lipca 2014 o 18:41

      Borówki są o wiele większe od jagód, ze zdjęcia ewidentnie widać, iż jest to borówka.

      Odpowiedz
      1. Joanna 11 lipca 2014 o 06:48

        Te duże borówki są białe w środku …. więc to są raczej zwykłe borówki czy tam jagody, jak kto woli

        Odpowiedz
    2. admin 10 lipca 2014 o 22:49

      borówki tak jak pisze w przepisie. Jagody też mogą być!

      Odpowiedz
  29. Mariola 10 lipca 2014 o 18:08

    Na pewno są pyszne! A ile sztuk wychodzi z tej porcji?

    Odpowiedz
    1. MariolaMariola 10 lipca 2014 o 18:10

      Sory! Teraz zobaczyłam że 16!

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.