Ciasteczka owsiane z borówkami tylko 170 kcal

Zdecydowanie te ciasteczka to hit tego miesiąca. Powstały spontanicznie z szybkiego wymieszania kilku składników i tak zaskoczyły mnie smakiem, że do teraz zastanawiam się jak to jest możliwe. Proste, bez wyszukanych składników i niby takie zwyczajne. Otóż nie! One są wyjątkowe. Od razu po pieczeniu mają chrupką skorupkę gdzie nigdzie trafiamy na soczystą borówkę, za to na drugi dzień są delikatne i miękkie. Cudowne w nich jest to, że nie są tak kaloryczne. Zaspakajają zapotrzebowanie na słodycze przy czym nie są za słodkie. Polecam bo są pyszne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na 16 sztuk 

¾ szklanki cukru muscavado (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym)

1/2 szklanki oleju

1 jajko

1 białko jaja kurzego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1¼szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka borówek

Przygotowanie:

1. Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.

2. Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.

3. Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.

4. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









43 Responses

  1. Mariola pisze:

    Na pewno są pyszne! A ile sztuk wychodzi z tej porcji?

  2. Cataleya pisze:

    Borówki czy jagody bo to różnica i to wielka…

  3. justyna.b pisze:

    Kinga, a z jakimi innymi owocami próbowałaś robić te ciastka?

    • admin admin pisze:

      każdy owoc będzie dobry :) pełna dowolność a jak nie ma owoców dodać wystarczy gorzką czekoladę lub bakalie

  4. Ania pisze:

    Czy mogę użyć do przepisu oleju kokosowego?

  5. thelukas pisze:

    A czym mogę zastąpić ekstrakt waniliowy ? Może być olejek waniliowy do ciast, czy może laska wanili ?

  6. Stylowa Kuchnia pisze:

    Super pomysł, zdecydowanie kiedyś wypróbuję :)

  7. Kaasia pisze:

    Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można użyć żytniej pełnoziarnistej??

  8. Anna M pisze:

    Kinga bardzo często czerpię pełnymi garściami inspiracji z Twojego bloga, zmieniając je nieco pod moje preferencje, kubki smakowe, zawartość spiżarki…ale jeszcze nigdy nawet z moimi modyfikacjami się nie zawiodłam! <3
    Tak było i tym razem – ciasteczka genialne! Zastąpiłam białko jaja – rozgniecionym bananem ( co często stosuję w bezjajecznych przepisach ), płatki dałam pół na pół owsiane i żytnie, dołożyłam garść płatków migdałowych, dodatkowo dodałam 2 łyżeczki masła orzechowego (pomijając tym samym sól), a zamiast amerykańskich borówek, zebrane przeze mnie leśne jagody!
    PYYYYYYCHA!
    Pozdrawiam!

  9. Sylwia pisze:

    Zrobiłam! :) są pyszne, choć preferuję wersję z żurawiną

  10. KucKuchnia BiegaczahnipoaKuKuc pisze:

    Wyglądają pięknie. Uwielbiam ciasteczka z płatkami owsianymi, ale nigdy nie znalazłam dobrego przepisu. Na pewno teraz spróbuję :)

  11. Dominika pisze:

    a cukier można pominąć ? :) pani Kingo byłam Pani wierna fanka w masterchefie. pozdrawiam :)

  12. Kayah pisze:

    Ciasteczka zostały poddane małej modyfikacji…do borówek dodałam pół szklanki suszonych moreli….Mmmmmmmmmniam :)

  13. KucKuchnia BiegaczahnipoaKuKucKuchnia Biegacza pisze:

    Zrobiłam! Niezwykle ciekawy smak. Słodko-słony. Zabrałam do pracy. Szybko zniknęły :) Dziękuję!

  14. ania pisze:

    A czy można uzyc zwykłej mąki? Lub mąki poszennej razowej? 😉

  15. ola pisze:

    Ciasteczka super, nie sa twarde tylko takie miekkie w srodku. Ja musialam im dac wiecej czasu w piekarniku niz 15 min. Osobiscie i z pomoca wspolpracownikow stwierdzilismy ze sol nalezy albo mocno zredukowac do szcypty lub w ogole wyrzucic! Z sola jest to bardzo specyficzny smak slodko slony, trzeba po prostu taki lubic!
    Pozdrawiam serdecznie, ide na koktail!

  16. Aga pisze:

    Mam pytanie – nie jestem biegła w sztuce kulinarnej i nie mam takiego wyczucia, jak ktoś kto dużo gotuje i umie wyczuć proporcje – co to znaczy „szklanka” w tym przepisie? Czy może ktoś orientacyjnie podać wagę tych „szklankowych” produktów? Z góry dziękuję :-)

  17. Aga pisze:

    nie wiem czemu ale wyszło mi prawie dwa razy więcej ciastek (dwie blachy) i to całkiem sporych; ciasto było tak gęste, że nie dałam rady wmieszać borówek, więc po wyłożeniu ciastek na blachę po prostu powtykałam po 3-4 borówki w każde ciacho :-)

  18. Kasia pisze:

    Pani Kingo, czy mozna zamiast cukru uzyc miodu? Jesli tak to w jakiej ilosci? I czy ciastka nie wyjda wtedy zbyt twarde? Pozdrawiam.

  19. Basia pisze:

    Zabieram się za pieczenie ciastek, jednak interesuje mnie jedna rzecz.. Napisała Pani, że jedna sztuka ma 70 kcal (całość 16 sztuk) , a podliczając składniki , to całość wychodzi ok 2300 kcal, gdzie na jedną porcje daje to ok 150 kcal.
    Przecież już 3/4 szkl cukru (75g) daje 300 kcal + 1/2 szkl. oleju (100 ml) daje 830 kcal , czyli 70 kcal na porcję, a jeszce mamy inne składniki.. Można by było to jakoś wyjaśnić ? 😀
    Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      Pani Basiu dziękuję za komentarz. Popełniłam błąd powinno być 170 kcal zrobiłam przed chwilą analizę składu i dokładnie taka ilość kcal mi wyszła.
      Przepraszam najmocniej za błąd i dziękuję za czujność

  20. Kasia pisze:

    Zrobiłam…. cudo, zdecydowanie polecam! 😉 Myślisz, że mogę je trzymać w lodówce ok.5 dni czy to za długo? Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis 😉

  21. Student98 pisze:

    Pyszne ciasteczka ! Robię je już 4 raz :) dziękuję ślicznie za przepis Kinia!

  22. Anna pisze:

    Pycha ciasteczka , robie juz 3 raz z orzechami i rodzynkami ..mniam;)

  23. Aleksandra pisze:

    Witam, czy jeśli robię ciasteczka nie dodając cukru to jest konieczne ucieranie oleju? Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel