Suflet czekoladowy z truskawkami

Jak ja kocham gotować kiedy po prostu nie muszę tego robić :) i zrozumiałam to właśnie przy tym suflecie. Powstał spontanicznie bo miałam silną potrzebę wyczarowania czegoś dobrego do truskawek mocno schłodzonych w lodówce. Uwielbiam ten moment kiedy wchodzę do kuchni i w moich rękach same znajdują się składniki, kiedy jestem wolna, kiedy właśnie nic nie muszę :) Wtedy tworzę najlepsze dania, cieszę się gotowaniem i bawię się smakiem.

Zapraszam dzisiaj na suflet który się udaje bo jest w nim moja radość i  pasja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 duże suflety lub 4 małe

80 g gorzkiej czekolady 70%

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka kakao wymieszana z 1 łyżeczką cukru

1 łyżeczka masła do posmarowania ramekinów

świeże truskawki  i lody orzechowe

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra- dół.

2. Żółtaka oddzielić od białek i ubijać je z 3 łyżkami cukru przez około 6 minut aż podwoja swoją objętość.

3. Ramekiny wysmarować masłem i obsypać mieszanką kakao i cukru

4. Do masy z ubitych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.

5. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Połączyć delikatnie 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodać pozostałą część i delikatnie wymieszać.

6. Gotową masę przekłać do przygotowanych foremek, wyrównać z góry i ostrym nożem oddzielić masę sufletową od brzegu foremki, po to aby suflet mógł się łatwo wspinać do góry.

7. Piec 10-14 min aż suflet urośnie. Podawać od razu ze świeżymi truskawkami i lodami orzechowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









2 Responses

  1. Asia pisze:

    Cuudowne…!

    mam pytanie czy organizujesz jakies warsztaty kulinarne gdzies niedaleko Poznania? ewentualnie Warszawa ?:D bardzo chetnie bym gotowała i piekła pod Twoim okiem :)
    podziwiam!

    • admin admin pisze:

      ASiu bardzo mi miło i dziękuję za taki komentarz. Niestety na razie nie organizuję warsztatów jednak jak tylko to się zmieni to dam znać na blogu :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel