Deser z werbeną i chia

Ten deser jest bardzo prosty w wykonaniu całą robotę wykonują dwa produkty. Nasiona chia, które sprawiają, że deser ma fantastyczną konsystencję i werbena odpowiedzialna za cudowny  smak i cytrynowy zapach. Jestem fanką ziół w kuchni. Uwielbiam ich aromat. Dookoła tarasu rośnie lawenda, w dużych donicach oregano, tymianek, różne gatunki mięty i moja ukochana werbena. Lipia bo też tak ją się nazywa, nigdy nie pozostaje mi obojętna. Zawsze muszę zerwać choć listek i potrzeć go o palce. Uwalnia fenomenalny zapach. Ahhhh wyobraźcie sobie go w deserze. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 porcje

300 g serka waniliowego

3 łyżeczki nasion chia

3 łyżki cukru

garść świeżych listków werbeny

300 g truskawek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka wody

Przygotowanie:

1. Truskawki umyć, obrać i włożyć do rondelka. Posypać 2 łyżkami cukru i gotować aż powstanie mus około 20 min.(można gotować 10 min, następnie zbledować). Całość przecedzić na sicie.

2. Do gotującego się na małym ogniu, przecedzonego sosu truskawkowego dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Całość gotować aż nieco zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Sos truskawkowy można wzbogacić o skórkę z cytryny lub dosłodzić.

3. Serek waniliowy wymieszać z pestkami chia.

4. W moździerzu utrzeć łyżkę cukru z werbeną. Dodać całość do serka i wymieszać.

5. Do pucharków nałożyć przygotowany serek, a na niego wystudzony sos truskawkowy. Włożyć do lodówki na godzinę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel