Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Uwielbiam kaszę jaglaną i cukinie więc taki obiad mogłabym jeść codziennie. Cukinie w tym przepisie podpiekam wcześniej w piekarniku jednak nie spędza tam ona za dużo czasu ponieważ lubię jak warzywa są jędrne.

Ten przepis to takie moje awaryjne danie, kiedy mam tylko 30 min na przygotowanie czegoś do zjedzenia. Czasami nie używam piekarnika tylko kroję cukinię i smażę wraz z kurczakiem. Mmmmm!!! Pisząc ten post wiem co zrobię dziś na obiad :)  Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka gorącej wody

2 okrągłe cukinie

2 piersi z kurczaka

1 ząbek czosnku

4 suszone pomidory w zalewie olejowej

zielona cebulka

chili suszone

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną podprażyć na patelni przez około 2 minuty, po czym przelać na sicie gorąco wodą aby straciła goryczkę. Przełożyć do rondelka.

2. Cukinie umyć, odciąć 1/3. Wydrążyć środek, wysmarować od środka olejem i lekko posypać solą.

3. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C.

4. Cukinie piec pustą 15 minut tak aby była miękka ale nadal jędrna.

5. Kaszę zalać szklanką gorącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 min aż wchłonie cały płyn.

6. Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.  Całość skropić 1 łyżką oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i piperz. Wymieszać.

Odstawić na 10 min.

7. Na rozgrzanej patelni smażyć po 2 minuty z każdej strony kurczaka, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, szczyptę płatków chili.

8. Na sam koniec do kurczaka dodać ugotowaną kaszę i zieloną cebulkę. Całość wymieszać. Faszerować podpieczone cukinie i podawać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









2 Responses

  1. Maja pisze:

    Jak zwykle świetny przepis. Również uwielbiam kaszę jaglaną jakmi cukienię. Bardzo fajny pomysł, który można modyfikować wedle uznania. Jak dobrze, że jesteś :-)
    Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel