Owsiane cytruski czyli pyszne ciasteczka owsiane

Te ciasteczka są jak niespodzianka. Wyglądają jak ciasteczka owsiane, a smakują zupełnie inaczej. Mój mąż robiąc pierwszy kęs stwierdził, że jest w nich  coś niesamowitego. Pierwszy gryz – odczuwa się słodycz, po chwili czuć mega moc cytryny, a na sam koniec…….. Zostawię Wam tą przyjemność i nie zdradzę tego szczegółu.

Samo wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut, robi się je bez użycia miksera – wystarczy tylko łyżka i miska. Jedno ciasteczko ma 70 kcal, a żeby bardziej je odchudzić wystarczy masło zamienić rozgniecionym bananem lub tartym jabłkiem.  Smacznego:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 25 ciasteczek:

100 g płatków owsianych błyskawicznych

150 g mąki pszennej

1  łyżeczka proszku do pieczenia

50 g wiórków kokosowych

180 g brązowego cukru

1 cytryna

125 g masła

3 łyżki miodu

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, cukier, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny

3. Masło rozpuścić i dodać do suchych składników . Sok z cytryny i  miód również. Całość wymieszać na jednolitą gęstą masę. (najlepiej odczekać po wymieszaniu 5-10 min aż płatki wchłoną płyn – wtedy lepiej formuje się ciasteczka i nie rozpływają się podczas pieczenia)

4. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej blaszce w dużych odstępach.  ( ciasteczka rozchodzą się podczas pieczenia).

5. Piec 20 min aż będą złote. Wyjąć i ostudzić – wtedy dopiero ściągnąć z blachy.

6. Dowolnie udekorować. Ja udekorowałam roztopioną w mikrofali  czekoladą oraz skórką z cytryny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









28 Responses

  1. www.bezowijaniawbawelne.pl pisze:

    z przyjemnością wypróbuję :)

  2. Dosia pisze:

    Kingo kolejne cudne ciasteczka, a można użyć mąki pełnoziarnistej?:)

  3. kasia pisze:

    Jestem walnięta 😀
    Właśnie włożyłam je do piekarnika :)
    Użyłam tylko mąki pszennej i pełnoziarnistej pół na pół :)
    To dla Małej Liwii a ja dbam o jej zdrowie :)

  4. izapop pisze:

    A czego użyć zamiast wiórków kokosowych? Platki migdałów zdadzą egzamin? Pozdrawiam :-)

  5. DomDomowe Wypieki pisze:

    Jest pysznie!!! Tam gdzie płatki owsiane tam i my:):) Przepis wkrótce będzie wypróbowany! Pozdrawiamy i życzymy Cudownych nadchodzących Świąt Wielkanocnych!

  6. ewa28 pisze:

    Kinga,czym mogę zastąpić te trzy łyżki miodu? Mogę użyć mleka albo jaja roztrzepanego??? Moja wersja musi być naprawdę fit 😉

  7. dorota pisze:

    Czym moge zastapic maslo,corka nie moze ze wzgledu na skaze bialkowa.

  8. http://sweet--n--sour.blogspot.com/ pisze:

    Ciasteczka owsiane, jedne z moich ulubionych!
    Ze skórką cytrynową jeszcze nie robiłem, więc chyba wiem co będę robił w weekend :)

  9. ewa28 pisze:

    Wersja z bananem jest piorunujaca!!!! Po prostu eksplozja smaków. Ja dodałam tez suszona zurawine,rodzynki i odrobinę sezamu. Kinga, poraaz kolejny nie zawiodlas. Jestem twoją fanka jeszcze bardziej niż ostatnio;-) wielkie pozdrowienia dla ciebie. Dodam jeszcze od siebie ze w wersji z bananem spokojnie można obciąć ilość cukru bo ciasteczka są slodziusienkie. Aha, jedyny minus to mój poparzony język- tak mi pachniało ze jadłam prosto z blachy 😀

  10. Ola pisze:

    Kinga, co zrobilam zle, ze ciasteczka mi sie nie rozeszly podczas pieczenia??
    Pozdrawiam,
    Ola

    • admin admin pisze:

      za dużo soku z cytryny lub ciasto nie stężało – najlepiej przed formowaniem kuleczek chwile poczekać aż ciasto się zwiąże

  11. marta pisze:

    Moje się nie rozpuscily, gdzieś musiałam pomylić proporcje i ciasto bylo za suche, ale smak bardzo fajny 😉

  12. Sandra pisze:

    Ciastka zrobiły się twarde… czy może być to winą tego że dałam trochę za dużo miodu ? Ale i tak są przepyszne :)

    • admin admin pisze:

      tak. Pierniki z dodatkiem miodu potrzebują czasu na zmięknięcie więc w tym wypadku miód też mógł tak zadziałać

  13. Tymczasowa pisze:

    Właśnie odkryłam ten przepis i robię… Wszystko według wagi kuchennej, jednak piekę już 30 minut, są złote, ale miękkie. Czy „stężeją” po wystygnięciu? Nie wiem czy mam już płakać czy jednak jest nadzieja 😉

  14. agata pisze:

    Czy jesli dam banana zamiast cukru to ciasteczka rowniez się rozpłyną?:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel