Moje ukochane kartofle!

Jak byłam dzieckiem nie wyobrażałam sobie dnia bez zjedzenia ziemniaków. Uwielbiam je pod każdą postacią choć nie są już w moim jadłospisie tak częstym gościem.

Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, ale nie chodzi w nim o możliwości jakie daje ziemniak, lecz o sposób jego przygotowania. Zawsze w ten sposób obchodzę się z tym produktem bo to gwarancja uzyskania niesamowitego smaku. To doskonała baza do puree ( moja Babcia zawsze  mnie wskazywała aby ugniatać je do obiadu, wzbogacała je o prawdziwą śmietanę i masło, w naszym domu nazywamy je kartoflami sztamfowanymi). Przygotowane tak ziemniaki do sałatki sprawią, że nie będzie w nich tyle wody, doskonałe są również ugotowane na półtwardo do zapieczenia w piekarniku lub na zapiekankę.

Zachęcam  do poznania sekretu „pysznego kartofla” i jednocześnie zapraszam jutro na mój Fanpage ponieważ przygotowałam dla Was świąteczne prezenty, a jak wiadomo kto pierwszy ten lepszy:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 porcje

4 ziemniaki jednakowej wielkości

150 g boczku

2 ząbki czosnku

4 łyżki jogurtu greckiego

skórka z cytryny

zielona cebulka

garść świeżej mięty

sól morska

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.

2. W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito( lub użyć garnka do gotowania na parze) tak aby sito nie dotykało wody.

3. Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

4. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

5. W miseczce wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i posiekaną miętą.

6. Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.

7. Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









4 Responses

  1. aNITA pisze:

    o nie…..aż mi się zachciało jeść 😛

  2. Sandersik Ooomnomnomnom.blogspot.com pisze:

    Uwielbiam! Ziemniaki, pyry, kartofle <3

  3. Kasia pisze:

    Swietne, szybkie i bardzo smaczne. nigdy dotad nie dodawalam cytryny do jogurtu, a tu prosze eksplozja smakow i zapachow

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel