Było sobie życie czyli ryż inaczej

Ostatnio inspiracje dotyczące posiłków daje mi sama natura. Dzisiejsze danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a jak zaskakujące w odbiorze. Użyłam do niego czarnego ryżu, który jest moim najnowszym odkryciem. Uwielbiam jego lekko orzechowy smak i polecam Wam go do wypróbowania. Natomiast kiełki staram się  hodować  cały rok, jednak wiosną stanowczo wykorzystuję je na potęgę – w tym wypadku świetnie oddają obraz  tego  co dzieje się pod ziemią. Brokuły – warzywo siłaczy jest dopełnieniem mocy, która jest w tej doniczce:) ups słoiczku.

A co wy na takie przedstawienie jedzenia?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

1 szklanka ryżu czarnego

2 szklanki bulionu warzywnego

garść kiełków (ja użyłam fasolki mung)

4 różyczki ugotowanego brokuła

Przygotowanie:

1. Ryż czarny przepłukać na sicie, zalać go zimną wodą i odstawić na noc.

2. Drugiego dnia ryż odcedzić i przepłukać.

3. Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucić przepłukany ryż i gotować 20 min aż zmięknie. Jeżeli cały płyn się nie wchłonął odcedzić na sicie.

4. Ryż wymieszać z kiełkami. Gotowy nakładać do szklanych naczyń i wykańczać ugotowanym brokułem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









4 Responses

  1. Ewysia pisze:

    Kinga, fajne to masz!!

  2. www.krzywakromeczka.blogspot.com pisze:

    Wygląda oblednie

  3. JulitaJulita pisze:

    Kinga trochę rozczarował mnie ten przepis

    • admin admin pisze:

      dlaczego? wiele osób nie wie jak przygotować idealne ziemianki. Zazwyczaj wrzucamy do garnka z woda i gotujemy a moim zdaniem w ten sposób wiele tracą na strukturze i smaku.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel