Ciastko Adama

Ostatnie tygodnie mijają pod hasłem „pracy przybywaj” i bardzo mnie to cieszy:) Mam nadzieję, że już w wkrótce poznacie tajemnice nad którymi od kilku miesięcy pracuje. Pomiędzy projektami powstało również coś wyjątkowego. Nazwałam ten deser ciastko Adama, gdyż mój mąż jedząc je powiedział, że to najlepsze obok jego ukochanej bezy ciasto jakie jadł. Zjadł całe dosłownie w 30 minut i kolejnego dnia wyszukiwał składników na kolejną porcję.  Jego plusem jest to, że przygotowanie zajmuje 5 min, a pieczenie 10.  Aby oszczędzić kalorii wybieram do tego przepisu ciasto francuskie lekkie. Polecam również połączenie śliwek z tymiankiem lub zastąpienie ich jabłkiem – będzie równie doskonale. Z przepisu tego można zrobić jedną dużą tartę i potraktować ja np. jako wielkanocny mazurek. Jestem pewna, że ten przepis się pojawi ma moim świątecznym stole . Zachęcam Was do wypróbowania.

Smacznego:)

Ilość porcji6 porcji

Składniki na 6 ciastek:
 1 opakowanie ciasta francuskiego
 3 duże śliwki
 1 opakowanie marcepanu
 3 łyżki cukru brązowego
 1 szczypta cynamonu
 1 świeży tymianek

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 C z funkcją grzania góra-dół lub 200 C - termoobieg i przygotować blachę wykładając ja papierem do pieczenia.

2

Ciasto podzielić na 6 prostokątów, każdy pok zawinąć po 1 cm do środka  lekko dociskając.

3

Na środek ciastek wyłożyć pokrojony cienko marcepan i  pokrojone w plasterki śliwki.

4

Posypać ciastka cukrem, wymieszanym z cynamonem.

5

Piec 10 min, aż ciastka  nabiorą złotego koloru.

6

Przed podaniem posypać listkami  świeżego tymianku.

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

Składniki na 6 ciastek:
 1 opakowanie ciasta francuskiego
 3 duże śliwki
 1 opakowanie marcepanu
 3 łyżki cukru brązowego
 1 szczypta cynamonu
 1 świeży tymianek

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 C z funkcją grzania góra-dół lub 200 C - termoobieg i przygotować blachę wykładając ja papierem do pieczenia.

2

Ciasto podzielić na 6 prostokątów, każdy pok zawinąć po 1 cm do środka  lekko dociskając.

3

Na środek ciastek wyłożyć pokrojony cienko marcepan i  pokrojone w plasterki śliwki.

4

Posypać ciastka cukrem, wymieszanym z cynamonem.

5

Piec 10 min, aż ciastka  nabiorą złotego koloru.

6

Przed podaniem posypać listkami  świeżego tymianku.

Ciastko Adama
(Wyświetlono 893 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. ulazgi 29 marca 2014 o 18:58

    Kinga, użyłaś ciasta francuskiego na maśle?

    Odpowiedz
    1. herbi 29 marca 2014 o 23:26

      „Opakowanie ciasta francuskiego”- trochę się zawiodłam. 😉 myślałam że zdradzona będzie tajemnica, jak takie ciasto w możliwy do wykonania, domowy sposób zrobić samemu 😉 od dawna chcę się zabrać, ale czuję blokadę przed tą trudną sztuką 😉
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      1. herbi 29 marca 2014 o 23:27

        ech, nie miała to być odpowiedź, ale osobny komentarz. Internety mnie przerastają 😉

        Odpowiedz
    2. admin 30 marca 2014 o 22:31

      tak:)

      Odpowiedz
  2. Majana 29 marca 2014 o 15:24

    Bardzo ładnie wygląda. Nie dziwię się, że tak smakowało.
    Ja ostatnio robiłam ciastka na francuskim, ale z marmoladką różaną. Pyszne były.:)
    Pozdrawiam Kingo.
    Majana

    Odpowiedz
  3. izapop 29 marca 2014 o 11:33

    Jakąś alternatywa do śliwki? Brzoskwinie z puszki mogłyby być?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2014 o 12:46

      oczywiście:) ale wtedy nie dawać marcepanu:) będzie za słodko:)

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.