Ciastko Adama

Ostatnie tygodnie mijają pod hasłem „pracy przybywaj” i bardzo mnie to cieszy:) Mam nadzieję, że już w wkrótce poznacie tajemnice nad którymi od kilku miesięcy pracuje. Pomiędzy projektami powstało również coś wyjątkowego. Nazwałam ten deser ciastko Adama, gdyż mój mąż jedząc je powiedział, że to najlepsze obok jego ukochanej bezy ciasto jakie jadł. Zjadł całe dosłownie w 30 minut i kolejnego dnia wyszukiwał składników na kolejną porcję.  Jego plusem jest to, że przygotowanie zajmuje 5 min, a pieczenie 10.  Aby oszczędzić kalorii wybieram do tego przepisu ciasto francuskie lekkie. Polecam również połączenie śliwek z tymiankiem lub zastąpienie ich jabłkiem – będzie równie doskonale. Z przepisu tego można zrobić jedną dużą tartę i potraktować ja np. jako wielkanocny mazurek. Jestem pewna, że ten przepis się pojawi ma moim świątecznym stole . Zachęcam Was do wypróbowania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 6 ciastek:

1 opakowanie ciasta francuskiego

3 duże śliwki

1 opakowanie marcepanu

3 łyżki cukru brązowego

szczypta cynamonu

świeży tymianek

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 C z funkcją grzania góra-dół lub 200 C – termoobieg i przygotować blachę wykładając ja papierem do pieczenia.

2. Ciasto podzielić na 6 prostokątów, każdy pok zawinąć po 1 cm do środka  lekko dociskając.

3. Na środek ciastek wyłożyć pokrojony cienko marcepan i  pokrojone w plasterki śliwki.

4. Posypać ciastka cukrem, wymieszanym z cynamonem.

5. Piec 10 min, aż ciastka  nabiorą złotego koloru.

6. Przed podaniem posypać listkami  świeżego tymianku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









7 Responses

  1. izapop pisze:

    Jakąś alternatywa do śliwki? Brzoskwinie z puszki mogłyby być?

  2. Majana pisze:

    Bardzo ładnie wygląda. Nie dziwię się, że tak smakowało.
    Ja ostatnio robiłam ciastka na francuskim, ale z marmoladką różaną. Pyszne były.:)
    Pozdrawiam Kingo.
    Majana

  3. ulazgi pisze:

    Kinga, użyłaś ciasta francuskiego na maśle?

    • herbi pisze:

      „Opakowanie ciasta francuskiego”- trochę się zawiodłam. 😉 myślałam że zdradzona będzie tajemnica, jak takie ciasto w możliwy do wykonania, domowy sposób zrobić samemu 😉 od dawna chcę się zabrać, ale czuję blokadę przed tą trudną sztuką 😉
      Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      tak:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel