Tort tiramisu

Ten tort przygotowałam latem i dopiero teraz doczekał się swojej premiery na blogu. Jest to ciasto, które nie wymaga przygotowania w piekarniku za to bardzo służy mu niska temperatura.  Najlepiej jeżeli spędzi noc w lodówce wtedy powala smakiem. Przepis ten to wariacja na temat klasycznego tiramisu podanego w formie uroczystej czyli tortu.

Polecam ten przepis bo robi się go ekspresowo, można wykorzystać żółtka, które zostały po ubiciu białek do bezy no i najważniejsze można zaszaleć smakiem. Moja wersja była zrobiona z myślą o dzieciach więc nie ma w niej alkoholu tylko herbata malinowa wymieszana z takim samym syropem. Idealnie sprawdzi się też do nasączenia kakao z cynamonem, herbata z mlekiem lub advocat dla dorosłych. Przekładać można go biszkoptem, owocami, wafelkami. Pełna dowolność :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1,5 opakowanie biszkoptów – języczki

2 opakowania ciasteczek maślanych

500 g mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

6 żółtek

10 łyżek cukru

1,5 łyżeczki żelatyny

1 szklanka herbaty malinowej z sokiem malinowym

kakao

Przygotowanie:

1. Żółtka ucierać wraz z cukrem około 6 minut nad garnkiem z gotująca się na średnim ogniu wodą (w kąpieli wodnej) uważając aby żółtka się nie ścięły.

2. Dookoła tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkopty – języczki obcinając 1 cm od dołu po to aby ładnie przylegały. Na dno wyłożyć ciasteczka maślane.

3. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 5 min aż napęcznieje. Zrobić herbatę osłodzić syropem malinowym i ostudzić.

4. Mascarpone wymieszać z utartymi na puch żółtkami i cukrem. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną mocno śmietanę.

5. Do żelatyny wlać 2 łyżki ciepłej wody, dobrze wymieszać i całą wlać do masy żółtek z serem. Dokładnie wymieszać.

6.  Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną. Wyłożyć 1/3 masy na dno tortownicy, oprószyć kakao, wyłożyć namoczone w herbacie ciasteczka maślane i ponowić tą czynność jeszcze 2 razy. Wykończyć tort posypując obficie kakako.

7. Włożyć tort do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









4 Responses

  1. Karolina pisze:

    Wow! super przepis 😉 napewno wypróbuję niebawem na imienny mojego męża! podzielę się informacja jak się udało 😉
    ps. Pani Kingo, czy to Pani córeczka na zdjęciu? (tak się domyślam bo podobna do Pani ) Pozdrawiam

  2. Majana pisze:

    Torcik wygląda super . bardzo lubię tiramisu.:)
    I bratanica śliczna dziewczynka. Pozdrawiam serdecznie.:)

  3. Kinja pisze:

    Moja wersja do herbaty malinowej to ułożone na wierzchu swieże maliny latem, bądź mus malinowy zimą ;-). Nie ma to wtedy wiele wspólnego z tiramisu i zachwyca wszystkich gości 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel