Serniczki z białą czekoladą i marakują

Ten przepis to hit ostatnich tygodni. Jest fantastyczny! Delikatny przez gatunki użytego sera i aksamitny przez dodatek śmietany i białej czekolady. Nie wymaga długiego mieszania składników, ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać. Niższa temperatura pieczenia powoduje, że zachowuje on śliczny kolor i nie pęka, a dodatek marakui ożywia smak.  Ważne jest aby użyć czekolady dobrej jakości i dać mu odpocząć noc w lodówce bez obręczy, wtedy tworzy się w nim magia.

Sami poczujecie jak tylko spróbujecie:) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:  na 3 serniczki o średnicy 10 cm lub 1 o średnicy 20 cm

100 g herbatników

50 g masła

130 g białej czekolady (ja używam tej z Lidla)

120 ml śmietany 30% lub 36%

225 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego

225 g mascarpone

4 łyżki cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 jajka

4 świeże marakuje

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę  180° C z funkcją grzania góra – dół. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową.

2. Herbatniki zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Masą wyłożyć równo dno foremki. Piec 10 – 15 min min, wyjąć i przestudzić.

3. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150° C. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną, ostawić aby przestygła.

4. W osobnej misce połączyć ze sobą: dwa rodzaje sera,  cukier i ekstrakt. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną oraz jajka.

5. Masę serową przelać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec 50-60 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygnie.

6. Kiedy sernik będzie już zimny zdjąć obręcz i włożyć na noc do lodówki.

7. Przed podaniem udekorować świeżą marakują.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









13 Responses

  1. Steddl pisze:

    Idealny na Walentynki!

  2. Ula pisze:

    Ile kosztuje marakuja i gdzie można ją kupić?

    • Marta pisze:

      Ja spotkałam marakuję jedynie w Tesco. Jeszcze jakieś dwa tygodnie temu była dostępna :) Za sztukę ok. 2-3 zł :) Smak… mhmmmm, jeden z moich ulubionych :))

    • admin admin pisze:

      ja kupiłam w Tesco i tak jak pisze Marta około 2-3 zł za sztukę

      • Ula pisze:

        Dzięki dziewczyny!:) Jutro jadę w takim razie do Tesco, a w piątek serwuję serniczki na Walentynki!!!)

        • admin admin pisze:

          Ula daj znać jak smakowało:)

          • Ula pisze:

            Byłam w Tesco i niestety marakuja wyprzedana:( Może jeszcze jutro gdzieś znajdę. Kupiłam pitaję i mango na koktajl:) Najwyżej sernik zrobię w innym terminie, ale trochę szkoda.

  3. Magducha Err pisze:

    Kinga, jak tylko wyzdrowieję biorę to na warsztat :)

  4. Ulka pisze:

    Ja pominełam niestety marakuję, ale przy drugim pieczeniu sprawdzimy z owocem ! :) Mama na serniczki patrzyła krzywo, że nie wyrośnie, że masa mało słodka (zawsze zmniejszam jednak ilosc cukru z przepisów jakichkolwiek), że dziwne i że wymyślam i że ona to tylko klasycznie. A wyszły przerewelacyjne, na prawde niesamowicie delikatne, przy zmniejszonej ilości cukru (2 łyżki plus to co w czekoladzie) wyszły nazwałabym.. wytrawne, idealne do kawy! Spód z herbatników zagości u mnie na wieki. DZIEKI KINGA ! Jesteś najlepsza :)

  5. amaamamamm pisze:

    Kingo dziękuję za ten przepis! rewelacyjny smak! zrobiłam w sobotę – zniknęlo jeszcze ciepłe, musialam wczoraj znów zrobic….nie miałam marakuji, dodałam do masy starta skórkę cytrynową i zwiększyłam ilość składników na spód x 2. Od dzis nasz ulubiony sernik! Pozdrawiam i dzięki również za super zdjęcia

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel