Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Mój program kulinarny Z.U.P.A. własnie się zakończył. Na antenie stacji Kuchnia+ przedstawiłam Wam 30 pomysłów na rożne zupy w 10 odcinkach (przepisy na nie na stronie programu – TUTAJ).

Musze przyznać, że program ten był dla mnie wyzwaniem i niesamowita przygodą. Cieszę się, że producenci,stacja i Wy zaufaliście mi – dziękuję Wam za to! Wiem, że jeszcze wiele pracy przede mną. „Gotowanie na ekranie” to ciężka praca, jednak jest to też niesamowite doświadczenie. Dałam z siebie wszystko mimo to sama widzę, że mój stres był wszechobecny :)

Dla mnie najważniejsza w tym projekcie jest ZUPA i przyznam, że to nie ja, ale ona jest w tym programie gwiazdą! :) Wszystkie zaproponowane przepisy są łatwe, pyszne, szybkie i zupełnie nowe.  Dziękuję Wam za wykorzystanie ich w Waszych kuchniach. Dla mnie to chyba najistotniejszy czynnik sukcesu Z.U.P.Y. Przepis musi żyć! To jest nagroda!

Jaszcze raz Wam wszystkim dziękuję bo przecież bez Was tego programu by nie było. Zachęcam Was również do głosowania na stronie Kuchni+. Kto wie :) może dostanę kolejną szansę bo głowę to mam pełna smacznych przepisów:) np. takich jak ten poniżej. Aksamitna, pikantna i rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy. Niech żyje ZUPA:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 mała papryczka chili

4 ząbki czosnku

1 marchewka

1½ L bulionu warzywnego

sól i pieprz

natka pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka masła

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

1. Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.

2. Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.

3. Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę – smażyć około 2 min.

4. Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.

5. Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









87 Responses

  1. Dorota pisze:

    Super przepis! Zajadam sie takimi zupkami kilka razy w miesiącu w tureckich restauracjach i od dawna szukałam idealnego przepisu. Jutro wylróbuje :) mam tylko pytanie odnośnie bulionu: co miałaś na myśli pisząc 1 1/2? Litra? Szklanki? Kostki? Papryczka powinna być duża czy mała? Z góry dziekuje za odpowiedź! Pozdrawiam

  2. Majana pisze:

    Zupa wygląda wspaniale!
    Ja ostatnio też robiłam z soczewicy, była smaczna. Ciekawy dodatek tej papryczki chilli. Może kiedyś wypróbuję.
    Pozdrowienia :)
    Majana

  3. Migotka pisze:

    Wygląda przepysznie! Jutro ją zrobię! 😉

  4. dana pisze:

    czy zupa będzie równie dobra z zieloną soczewicą?

    • admin admin pisze:

      tak:) choć należy ją dłużej gotować:) można np papryczkę dodać zieloną i seler naciowy :)

    • Daga pisze:

      ja np jeśli gotują taką zupę z zieloną soczewicą to robię ją z pieczarkami i wychodzi bajkowo, polecam! można zmiksować bądź nie, a tą z soczewicą wręcz identyczną też gotuję jest pychota,
      a dodam że nie jem mięsa więc uwielbiam to białko ze strączkowych lepiej się wchłania niż z mięsa

  5. Daga pisze:

    Pani Kingo,od dawna szukałam takiego przepisu,Man jednak pytanie,czym Ew.zastąpić paprykę chilli lub czy można ją pominąć w wersji dla dzieci?

  6. Kasia pisze:

    jak zwykle piekne zdjecia.. nie ma to jak ze zwyklej soczewicy zrobic takie cudo:) ja wlasnie gotuje zupke :) pozdrawiam!!!

  7. Ruda pisze:

    Lubię soczewicę więc przepis ma już przypisaną zakładkę 😉

  8. kas pisze:

    PYCHOTA!!!! Wlasnie sie zajadam:)

  9. Taco pisze:

    Pyszna zupa. Polecam do niech grzanki robione w piekarniku z masłem czosnkowym i/lub papryką. Dodałam papryczkę pepperoni zamiast chili (jedna, średnia), genialnie łączy się z soczewicą :)

  10. Rudzia pisze:

    Spróbowałam i jestem zachwycona ;*

  11. Migotka pisze:

    Pyszota, właśnie robię ją dzisiaj drugi raz, bo za pierwszym razem wyszła wspalniale 😉

  12. Iga z Dietmap pisze:

    Czy dodatek tej papryczki chilli nie sprawi, że zupa będzie za ostra?

  13. Krzychu pisze:

    Doskonała zupa, podałem ją moim domownikom z chlebkami Roti. Muszę pamiętać następnym razem o mniejszej papryczce chili, była mocno rozgrzewająca :)
    Pozdrawiam

  14. Anna pisze:

    Zupa wygląda przepysznie ale mam problem z marchewką. Mam na nią uczulenie. Czym mogę zastąpić ten składnik?

  15. Ivo pisze:

    Odkąd pierwszy raz wyprobowałam przepis na stałe zagoscił w moim domowym menu, zupa z Twjego przepisu jest poprostu wysmienita, moja ulubiona, dzis tez sie nia zajadam, ugotowałam nawet wersje dla mojej 10 miesiecznej corki zamiast papryki dałam pomidora malinowego i duzo natki wszyla pyszna i slodka tak jak Anielka lubi, dzieki Kinia za Twoje przepisy, uwielbiaaaammmm, buziaki

  16. roxi pisze:

    ja dodaję pomidory z puszki, (czasem 1/2 łyżeczki kminku i łyżeczkę kolendry

  17. Krzychu pisze:

    Witam ponownie. Zupa z soczewicy to już stałe cotygodniowe danie ale pokusiłem się o modyfikację i soczewicę zastąpiłem łuskanym grochem. Wyszła doskonała grochówka krem do której dodałem osobno ugotowane kartofle pokrojone w kostkę. Nie obeszło się bez…kiełbasy lisieckiej obsmażonej na chrupiącą, taki mało dietetyczny dodatek 😉
    Polecam

  18. Jay pisze:

    Ta zupa jest po prostu rewelacyjna! Od ponad roku gotuję ją przynajmniej 2 razy w miesiącu-a w zimie nawet częściej! Moje małe Brzdące ją uwielbiają! (Pomijam chilli rzecz jasna, ze względu na dzieci, a tylko na koniec ja i mąż dosypujemy pieprzu kajeńskiego) Dziś znowu usłyszałam: Dziękujemy,że ugotowałaś nam taką pyszną zupkę! Dodaję tylko ziemniaki, i nie blenduję. Czas więc podziękować też szanownej Autorce!

  19. Edzia pisze:

    robiłam ją dwa razy ( dopiero albo już -przepis mam od dwóch tygodni) i za każdym razem -przepyszna, zblendowana z grzankami – sam smak .

  20. Jagoda pisze:

    Ostatnio miałam gości i Twoja zupa zrobiona przeze mnie była bardzo miłym zaskoczeniem minimalnie zmieniłam przepis dodałam troszkę pieprzu cytrynowego i udekorowałam małą łyżeczką śmietany:) Teraz szukam przepisu na żupę z dorsza może masz jakiś pomysł. Na pewno masz 😉 Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      Jagoda bardzo dziękuję za spróbowanie przepisu. Postaram się przygotować ulubioną zupę rybna mojego męża własnie z dorszem :)

  21. magdalena pisze:

    właśnie zrobiłam, trochę pikantna, ale super 😉 jutro będę serwować z jakimiś nasionkami albo mozzarellą, żeby złagodzić tą ostrość. kolor obłędny , pozdrawiam !

  22. Renata pisze:

    Dobrze, że jest opcja drukowania!:D Zapisuję….. Na blogu kcalmara ostatnio widziałam połączenie dyni z soczewicy. Mam jej dużo ze wsi od rodziny i dosłownie nie mam pomysłów już, co robić!:(

  23. Ja pisze:

    Genialny! Najlepszy przepis na soczewicowy krem!

  24. Magdalena pisze:

    Przepyszna! Dziękuję za przepis:-)

  25. Monika pisze:

    Pychota, zrobię ją dzisiaj. Czy filtrujesz w swojej kuchni wodę na taką zupę? My mamy niesmaczną wodę kranową więc założyliśmy filtr molekularny z naturalną mineralizacją – mamy wreszcie zdrową i smaczną wodę.

  26. Koozka pisze:

    Kolejny wypróbowany przepis i kolejny raz zachwyt rodziny :) tym razem zupkę okrzyknięto zupą słoneczną i znika z talerza w towarzystwie pełnoziarnistych podpłomyków… chyba zacznę panią nosić na rękach, ze udało sie zmienić nawyki moich bliskich :)

  27. Acia pisze:

    Mam pytanie, pewnie niezbyt mądre, ale w życiu nie gotowałam zupy i wolę się upewnić… :p Czy ten bulion, który dodaje się na koniec ma być gorący?

  28. Pola pisze:

    Witam serdecznie, właśnie robię tą wspaniałą zupę poraz drugi. Pierwszy raz robiłam zgodnie z Pani przepisem, dziś jednak postanowiłam pobawić się Pani instrukcjami i zamiast świeżej chili dałam płatki suszone chili gotując bulion, a do zupy dodałam garść suszonych pomidorów i pół szklanki pomidorów ze słoika (zaprawianych latem), oczywiście czosnek i warzywa gotowane w bulionie. Zupa wyszła fantastyczna :) Bardzo dziękuję za inspirację :* Pozdrawiam serdecznie :)

  29. asialandia pisze:

    Właśnie zjadłam miseczkę tej zupki. Zamiast świeżej papryczki dodałam mielonego chilli. Wyszła super. Niezbyt pikantna. Sycaca. Jeszcze można by dodać grzanki

  30. marcelina pisze:

    Czy soczewica wcześniej musi być namoczona ? Czy chodzi o taką z puszki ??

  31. Lenka pisze:

    Ile porcji z tego wychodzi? Nie wiem czy starczy dla całej rodziny, czy też podwoić ilość składników.

  32. Asia pisze:

    Zupa rewelacyjna :) Wczoraj zrobiłam pierwszy raz na obiad. Wszyscy zachwyceni :) Dodałam do niej troszkę gotowanego kurczaka i zamiast papryczki chilli papryczki piri-piri. Wyszła ostra i bardzo sycąca :) Polecam!!! Już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję kolejny przepis :)

  33. szyszakowe pisze:

    Zupa jest obłędna! Dopiero zaczynam moją przygodę z gotowaniem i obecnie poszerzam horyzonty poza schabowe i pierś z kurczaka :) Wpadłam na owy przepis, bo zalegała mi w szafce właśnie soczewica a nie bardzo miałam na nią pomysł. Zupa wyszła naprawdę znakomicie, czego dowodem jest fakt iż zupą zajadał się mój luby, który raczej woli konkretne dania (oczywiście mięsne). Jutro znowu ją robię :)

  34. KasiaM pisze:

    Przepyszna zupa:)
    Właśnie ugotowałam ją po raz trzeci w ciągu miesiąca;P
    Zdecydowanie moje smaki! Przepis dziecinnie prosty:D
    Dziękuję!

  35. Iwona pisze:

    Witam, znalazłam Twój przepis i zaczynam robić zupkę, mam tylko pytanie w składzie zupy napisałaś 2 łyżki oleju rzepakowego a potem piszesz o oliwie? To na czym szklić marchewkę? Pozdrawiam

  36. Iwona pisze:

    Robię pierwszy raz dlatego też pytam :) a w komentarzach tyle słyszę dobrego, muszę spróbować :)

  37. Iwona pisze:

    Zrobiłam !!!!!!!!!!!!! Pyszności, mała improwizacja była, chili miałam suszoną/prze zemnie/, i bulion zrobiłam z kostek ale nie wg opisu na opakowaniu. Następnym razem bulin zrobię swój. Jednak zupka zasmakowała wszystkim! dziękuję prosta i szybka do tego bardzo smaczna! Pozdrawiam!

  38. Marcin pisze:

    Czesc. Nie wiem czy dobrze zrobilem, bo liczylem na krem a wyszla raczej rzadka. Szklanka soczewicy na 1,5 litra bulionu to nie za malo? Ale w smaki czad. Pikantna i rozgrzewajaca. Idealna na zime.

  39. renacia pisze:

    Pycha, zamiast marchewki batat, trochę więcej soczewicy. Dzięki za przepis.

  40. Tomasz pisze:

    A jest w stanie Pani powiedzieć ile taka porcja ma kalorii?:)

  41. Marta pisze:

    nie będę orginalna jak powiem że zupa pycha :) szybka i łatwa do zrobienia, nawet mąż się nią zajadał a podchodzi z rezerwą do fit przepisów, zwłaszcza bez mięsnych więc chyba się nie zorietnował że w Twoim bulionie nie mięsa 😉 pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Marta bardzo się cieszę czytając każdy pozytywny komentarz – dziękuję za wypróbowanie i za to że napisałaś :*

  42. Dagmara pisze:

    Bardzo pyszna i super szybka. Napewno jeszcze nie raz zagości na moim talerzu :)

  43. Magda pisze:

    Ja również robię ja kolejny raz. Zupy kremy to moje ulubione

  44. Marta pisze:

    A ja mam pytanie o soczewicę.kupilam czerwoną w Lidlu i czy trzeba ją namoczyć przed gotowaniem?

  45. Oliwia pisze:

    Czy soczewicę trzeba wcześniej namoczyć, czy tylko ka opłukać?

  46. Mysza pisze:

    Ja dorzuciłam podsmażoną cebulkę, odrobinkę cynamonu i kurkumy, rewelacja, szybka, prosta i rozgrzewająca

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel