Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Kochani dzisiaj bardzo krótki post. Starałam się napisać jakiś wstęp i tak jak zaczynałam tak szybko go usuwałam.  Moje myśli gdzieś błądzą więc darowałam Wam moje wywody.

Starałam się opisać Wam moje szczęście jakie ostatnio mnie spotyka, radość którą daje mi….., energię którą czerpię z…….., dobro które powraca jednak dziś się wstrzymam.

Podsyłam Wam za to przepis na fantastyczny makaron z pesto ze szpinaku i złotymi krewetkami – moja dzisiejsza doskonała kolacja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

2 garści makaronu tagliatelle

garść orzechów włoskich

2 garście szpinaku

garść startego parmezanu

olej rzepakowy

1 łyżka masła

1 papryczka chili

3 ząbki czosnku

500 g krewetek

natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.

2. Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

2. Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.

3. Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.

4.  Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.

5. Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

6. Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.

7. Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









20 Responses

  1. Aaaaagniex pisze:

    A ja właśnie wczoraj taki sam jadlam na obiad:) pyszności!!!:)

  2. Kasia pisze:

    Już nie mogę się doczekać aż go zmajstruję, składniki idealne, a wygląda jak marzenie:)

  3. Maria K. pisze:

    Czym mogę zastąpić szpinak? Gdyż niestety nie mogę go jeść :(

  4. Pestka pisze:

    uwielbiam <3

  5. Aneczka pisze:

    Kinia!!!! pychaaaa!!! jesteś mistrzynią pozytywnej energii i super pysznych przepisów:)

  6. megi pisze:

    Witam mam pytanie moge użyć mrożonego szpinaku ??

    • admin admin pisze:

      ja do tego dania użyłam świeżego szpinaku, zbledowałam go z innymi składnikami podanymi w przepisie. Mrożonego używam firmy Frosta

  7. MaMmmarcm pisze:

    zrobiłem te danie przed chwilą z żoną, wyglądało smakowicie, jednak nie są to chyba moje smaki, albo po prostu daliśmy za dużo szpinaku, w każdym razie moja żona zachwycona :) :) :)

  8. AA pisze:

    Kingo jesteś niesamowita! Uwielbiam Twoje przepisy i jeszcze ani razu się nie zawiodłam :) szczególnie te odchudzone robią furorę. Mam prośbę czy mogłabyś się podzielić swoim przepisem na naleśniki z serem bo jakoś nie mogę trafić z przepisem a wiem że zrobisz je znakomite! 😉 pozdrawiam serdecznie Aneta

  9. Dorota pisze:

    Droga Pani Kingo

    Czy do tego przepisu można wykorzystać mrożone krewetki?

    Pozdrawiam

  10. Kaśka pisze:

    Gdzie można kupić dobre krewetki mrożone? Ostatnio kupiłam w biedronce i miały strasznie brzydki zapach. Jak poznać czy sa dobre?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel