DESERnik mango bez sera i pieczenia

Dzisiaj coś słodkiego dla osób na diecie, dla osób które uwielbiają serniki. Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie użyłam do jego zrobienia sera. Tajemniczym składnikiem są orzechy nerkowca. Należy je dzień wcześniej lub na kilka godzin zalać ciepłą wodą i pozostawić. Po tym czasie deSERnik powstaje dosłownie ekspresowo. Moja wersja z mango oraz polewą jogurtową z dodatkiem granata i pistacji przeniesie Was w tropiki. A co! Bawmy się:)

Ps. wersja dla wegan – pomijamy polewę jogurtową, miód zastępujemy syropem z agawy:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (na 2 porcje)

1 szklanka orzechów nerkowca

1 mango

2 łyżki miodu

jogurt naturalny

skórka z limonki

granat

garść pistacji

Przygotowanie:

1. Orzechy namoczyć ciepłą wodą – kilka godzin, tak aby woda je przykryła. Najlepiej dzień wcześniej.

2. Obrać mango. Pokroić w kostkę. Orzechy wraz z wodą i mango zmiksować na gładki, aksamitny krem. Można osłodzić łyżką miodu.

3. W osobnej miseczce wymieszać jogurt, miód, skórkę z limonki.

4. Do pucharków wlać masę „serową” powstałą z orzechów, na nią masę jogurtową. Udekorować granatem i siekanymi pistacjami. Schłodzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









10 Responses

  1. Marta pisze:

    O wygląda super! Akurat jutro idę kupić mango ;D

  2. Kinga Kornacka pisze:

    Od razu na myśl nasunął mi się duet kefir+ żelatyna, więc ta opcja jest dla mnie fajnym zaskoczeniem, mimo, że już wcześniej znana 😉

  3. EwMaria pisze:

    Kochana AleBabko ;)) A jakiś nowy przepis na ciasto ??? (takie z pieczeniem, dietetyczne lub nie) :)) (uśmiecham się do Ciebie szeroko i pliiiiiiiiissssss

  4. Ola pisze:

    stoi już w lodówce i się chłodzi ^^ wygląda równie pięknie, nie mogę się doczekać efektów smakowych 😀

  5. li pisze:

    Dziś deser był u nas. Pyszny :-)

  6. Ola pisze:

    Przepycha!!! :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel