Ciasto w 10 minut

Dzisiejszy post dedykuję wszystkim zabieganym. Ciasto, które przedstawiam przygotowuje się maksymalnie w 3 minuty, a „piecze” 4. Do jego przygotowania potrzebna jest jedna miska, łyżka i mikrofalówka. Smakuje świetnie jeszcze lekko ciepłe do szklanki zimnego mleka. Ja podałam je z mini bananami i sosem karmelowym. Dla jeszcze lepszego smaku można podprażyć orzechy jednak jeśli czas nas nagli wystarczy tylko wszystko razem wymieszać.

Ps. Idealna propozycja na ciepłe, świeże ciastko w pracy :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto: pojemność 0,5 l

85 g bardzo miękkiego masła
85 g cukru brązowego
2 jajka

85 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy instant w proszku – kawa rozpuszczalna

garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:

1. W plastikowej misce wymieszać ze sobą:  miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.

2. Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki – jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.

3. Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.

Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.

Składniki na sos karmelowy:

5 łyżek cukru muscovado

1 łyżka masła

50 ml śmietany 30%

opcjonalnie szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.

2. Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.

Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 









22 Responses

  1. ania.k pisze:

    A dla nieposiadających mikrofali jest szansa ze upiecze sie jakos w piekarniku? :)

  2. LenaL pisze:

    Jeśli pieczemy w piekarniku, to wlewamy do jakieś normalnej foremki, tak? Tak pytam, żeby się upewnić 😀

  3. tysia pisze:

    Co to jest muscovado? Nie widzialam tego u nas w sklepie

  4. Magda pisze:

    Kinga, a jaka moc mikrofali na te 4 minuty? 700, czy więcej, czy mniej? :)

  5. izapop pisze:

    A jak duża byla miska? Ciasto wyglada super apetycznie …

  6. Sebastian M pisze:

    A na ile W ustawić mikrofalówkę? 600W ? :)

  7. Aga pisze:

    Co to kawa instanst w proszku? Zwykła kawa rozpuszczalna bardzo drobno zmielona? Czy jakas kawa capuccino? Czy jeszcze inny magiczny twór? ;>

    Pozdrawiam ! :)

  8. Elila pisze:

    cholera, mam w domu wszystko prócz śmietany!!! co za pech :(

  9. dana pisze:

    właśnie się robi =)

  10. Ulka pisze:

    Zamieniłam kawe na cynamon, bo uwielbiam. Na dno wrzuciłam pokrojonego w plastry banana bo miałam taka fanaberię… Ciastko nie wygląda przecudownie ale smak.. Jak ktoś bywa na Woodstock to rozpozna TEN smak! Przepis uratował mnie przed śmiercia z braku słodkiego na wieczór 😉 DZIEKI PS dla wszystkich bojących się ciastka z mikrofali – nie bójcie się:)

  11. GOŚĆ pisze:

    a zamiast masła nie można użyć margaryny?

  12. SSSssS pisze:

    Robie podobne:
    100 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    1/2 sklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyczeczka proszku
    1 łyczeczka soli
    1 kieliszek (około 30-50 ml) czegoś 40% 😉
    Wykonanie jak u Ciebie :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel