Tort marchewkowy

Wielu z Was pyta czy coś mi czasami w kuchni nie wychodzi? Otóż TAK:) i zazwyczaj się to dzieje wtedy  kiedy za bardzo eksperymentuję. Na moim blogu znajdują się tylko te sprawdzone przepisy, które wiem że i na 100% Wam się udadzą. W ten weekend wymarzyłam sobie dwa torty. Napiszę tylko tyle – wyszedł jeden:) – marchewkowy. Drugi jest nadal w fazie testów i posilają się nim obecnie wróble:) – lubię  dokarmiać zwierzęta zimą :) A na poważnie kiedy nie wychodzi mi coś w kuchni dosłownie wpadam w złość i zajmuję się dogłębną analizą zjawiska porażki. No ale koniec tego wywodu.

Tort marchewkowy to czysta przyjemność pracy i raj dla podniebienia. Ciasto soczyste i sprężyste, w smaku korzenne z pyszną masą serową i orzechami. Uwielbiam takie przepisy dlatego i Wam go polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:  (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)

280 ml oleju

4 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

300 g mąki pszennej tortowej

180 g cukru

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

szklanka orzechów włoskich

5 marchewek średniej wielkości (około 2 szklanek marchewki tartej)

Przygotowanie:

1. Foremki wysmarować tłuszcze i wyłożyć papierem lub oprószyć mąką. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2. W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać około 6 min aż wszystko dobrze się połączy.

3. Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

4. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mieszaniny z jajkami i dobrze wymieszać. Orzechy pokroić i również dodać do masy.

5. Mąkę dodać do mokrych składników całość dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

6. Ciasto przelać do 2 foremek i piec około 40-50 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

7. Wyjąc i ostudzić.

Składniki na krem:

100 g miękkiego masła

200 – 300 g cukru pudru

225 g serka topionego typu Philadelphia o smaku naturalnym (lub dowolny inny serek śmietankowy do kanapek)

do dekoracji użyłam orzechów pacan

Przygotowanie:

1. Masło ucierać około 3 min aż stanie się puszyste.

2. Dodać cukier (ilość wg uznania – ja wolę mniej słodkie dlatego dodałam 200g) i serek naturalny. Całość zmiksować na gładki krem.

Przygotowanie tortu.

Jeden krążek wyłożyć na paterę, posmarować go kremem, przykryć drugim i ponownie posmarować kremem. Udekorować orzechami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









36 Responses

  1. Asia pisze:

    Wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję przepis w weekend :)

    • Asia pisze:

      Upiekłam i wyszedł pyszny! :) Zamiast serka Philadelphia użyłam serka Łaciaty o smaku śmietankowym i krem był naprawdę świetny! A wierzch przyozdobiłam migdałami blanszowanymi :)

  2. tysia pisze:

    Kingus a ta marchewke na takiej tarce jak na placki ziemniaczane czy takie drobne wiorki?

  3. olaanioł pisze:

    Pycha!!! Jaka wielkość tortownicy?

  4. izulka pisze:

    rozmiar tortownicy podany w przepisie
    Składniki na ciasto: (na 2 tortownice o średnicy 21 cm)

  5. MartaM pisze:

    Piękny torcik, ale wygląda jakby było całkiem sporo pracy. Z drugiej strony, to mogłaby być dobra okazja do wypróbowania silikonowych foremek, które kupiłam w ubiegłym tygodniu w Tescomie. Przy okazji: jakie są wasze doświadczenie z silikonowymi formami do pieczenia ?

    • admin admin pisze:

      ja bardzo lubię w nich piec:) nie muszę wykładać nic papierem albo tłuszczem smarować blachy. Poza tym dobrze się w nich piecze i są łatwe w zachowaniu czystości:)

      • Ruda pisze:

        Zgadzam się z przedmówczynią 😉
        Jak jadę do mamy to najczęściej piekę w silikonowej keksówce, a u siebie w silikonowych foremkach na muffinki- o wiele mniej roboty. Poza tym uwielbiam piec ciastka. I już nie raz się przekonałam, że do papieru na blaszce zdarza im się przywrzeć, a do silikonowej maty ni hu-hu :) No i na tartę jak dla mnie najlepsza silikonowa.

  6. Luś92 pisze:

    Zawsze chciałam wypróbować ciasto marchewkowe, ale nie znałam żadnego przepisu i jakoś nigdy nie było okazji, a teraz-kilka dni przed urodzinami mojej ukochanej mamy, mam i okazję i przepis 😀 Dziękuję :*

  7. marcelina pisze:

    Dzien dobry:) właśnie jestem w trakcie pieczenia tego ciasta, zrobiłam teraz krem. Krem jest pyszny! Tort robię na 38 urodziny mojego męża:) Dzieki za przepis!!!!

  8. Katarzyna pisze:

    Witam mam pytanie czy zamiast oleju można dodać masło.

  9. olamari pisze:

    Brak mi drugiej foremki , czy ciasto może czekać na upieczenie „w kolejce”?

    • admin admin pisze:

      lepiej podzielić proporcje na pół lub upiec całość w jednej większej foremce np. średnica 26 cm i przekroić potem na pół

  10. Kasia pisze:

    Kinga pomóż !:) jutro sa ur mojej dwuletniej coreczki i zamierzam upiec jej tort marchewkowy, nigdy nie pieklam i stąd moje przerażenie poniewaz nie moge znaleźć w sklepie serka topionego philadelfia jest tylko twarogowy, prosze napisz o jaki co to jest za serek lub ewentualnie jakim moge go zastąpić, pozdrawiam serdecznie

    • admin admin pisze:

      możesz zastąpić dowolnym serkiem śmietankowym:)

      • kaja pisze:

        Ja nawet zastąpiłam zwykłym serkiem twarogowym, który wcześniej zmiksowałam tak, żeby był „gładki”. Połączyłam go z almette, którego miałam za mało i wyszło pysznie. Dodam, że zmieniłam też trochę samo pieczenie – piekłam w jednej tortownicy, ale szerszej 26cm, bo innej nie posiadam i ciasto przekroiłam na pół. Moja rodzinka zachwycona. Dziękuję za pomysł :)

  11. Aneta pisze:

    Czy krem z podanych składników będzie się tak „rozlewał po ciescie? Czy zastosowałaś jakiś trick?

  12. Basia pisze:

    Krem wyszedł mi bardzo gesty, nie rozlał się po cieście, użyłam mascarpone :( to zapewne mój błąd?

    • admin admin pisze:

      dokładnie to wina mascarpone. Można go użyć ale wtedy należy dodać soku z pomarańczy aby go rozrzedzić.

  13. Wilma pisze:

    A czy jak ten krem się już rozleje to bardzo potem zastyga??

  14. Kasia pisze:

    Czy mogę dodać do kremu łyżkę żelatyny, żeby był bardziej zbity?

  15. Marynia pisze:

    Wspaniały przepis! Tort zrobiłam na 2 urodziny mojej córeczki i wszystkim nieziemsko smakował :) Dzięki i na pewno będę próbować więcej z Twoich przepisów!

  16. Beata pisze:

    Witam
    tez chce zrobic na urodziny wnusi tylko boje sie tych orzechow zeby nie okazalo sie ze dzieciaki sa uczulone jesli nie dodam ich czy cos sie stanie?

  17. Ania pisze:

    Jak długo piec w tortownicy o wymiarach 26 cm?

  18. Anna pisze:

    A ja mam pytanko czy mozna uzyc jakiejs innej maki ( w sensie wersja bardziej prozdrowotna ) np maki gryczanej lub pszennej bio razowej?zytniej gracham lub ewentualnie orkiszowej??? czy tylko i wylacznie maka tortowa?
    ile dac dokładnie masła zamiast oleju?

    z góry bardzo dziekuje za info :):)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel