Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

Ten przepis jest fantastyczny. Dla mnie ma on same plusy. Nie zawiera masła, mleka, jajek, przygotowanie zabiera najwyżej 5 min, nie musimy włączać piekarnika. To deser dla osób dbających o linię, będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, wegetariańskiej. Obecnie przeżywam zachwyt nad tworzeniem fit deserów i obiecuję już teraz, że będzie ich więcej na blogu.

Mój mąż sam był zachwycony smakiem tego brownie. Jest czekoladowo-karmelowe, szybko zaspokaja ochotę na „coś” słodkiego. W lodówce może spędzić tydzień czasu choć gwarantuję Wam,  że to niemożliwe 🙂

W tym miejscu chcę Wam również opisać daktyle jakich użyłam do jego wykonania. Są to daktyle Medjool – nie bez powodu nazwane „królem daktyli” . Ich smak jest niesamowity, są o wiele większe od tradycyjnych, bardziej mięsiste i wilgotne dlatego idealnie nadają się do deserów.  Daktyle Medjool  zawierają około 66 kalorii. Są dobrym źródłem błonnika i zawierają duże ilości potasu, magnezu niezbędne minerały, miedź i mangan. Zawierają znaczną ilość cukru owocowego, jednak to wciąż lepsza alternatywa dla bardziej kalorycznych deserów. Oczywiście ogólnodostępne daktyle również można wykorzystać w tym przepisie mocząc je wcześniej przez 30 min w soku z pomarańczy.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka daktyli
 1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  szklanki wiórków koksowych
 5 łyżek kakao
 1 szczypta soli
 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

1

Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.

2

Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.

3

Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4

Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5

Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Składniki

 1 szklanka daktyli
 1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
  szklanki wiórków koksowych
 5 łyżek kakao
 1 szczypta soli
 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan - usuń pestki.

2

Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól - wymieszaj.

3

Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4

Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5

Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

 

 

 

(Wyświetlono 5 328 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

76 komentarzy

  1. Kasia L 10 grudnia 2017 o 11:07

    W składnikach „1/3 szkl. wiórKÓW kokosowych”

    M l.p : wiórek/sznurek M l.mn wiórki/sznurki D l.mn wiórków/sznurków

    M l.p: (wie)wiórka/dziurka. M l.mn (wie)wiórki/dziurki. D l.mn (wie)wiórek/dziurek
    🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 grudnia 2017 o 12:12

      zdecydowanie tak 🙂

      Odpowiedz
  2. Bridget 14 sierpnia 2017 o 20:08

    Brownie wyszło obłędnie! Troszkę mała porcja, ale następnym razem zrobię podwójną lub nawet potrójną 😉 Jutro zabieramy brownie w gości 😉 jestem pewna, że im równiez zasamkuje 😉 dzięki za tą stronę!!!

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:29

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  3. ala 12 sierpnia 2017 o 19:34

    niestety mój blender i robot nie radza sobie z miksowaniem orzechów mimo że moczę je całą noc… czy jest sposob by orzechy jeszcze dodatkowo jakoś zmiękczyć by były bardziej podatne na mielenie? pozdr

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:25

      niestety tylko i wyłącznie mocny blender lub kupowanie gotowych mielonych orzechów

      Odpowiedz
  4. Sabina 3 lipca 2017 o 20:13

    Pyszne, słodkie, ale wystarczy mały kawałeczek do kawy☺ zdecydowanie trafny przepis?

    Odpowiedz
  5. Ewa 9 maja 2017 o 21:36

    Ten przepis ma jedną wadę….
    Niestety nie da się go schłodzić.?
    Jest tak pyszne, że nie trafia do lodówki tylko do brzuszka ???

    Odpowiedz
    1. admin 11 maja 2017 o 14:28

      uffff zaczynając czytanie Twojego komentarza zaczęłam się stresować, ze coś jest nie tak 🙂 ale całe szczęście jest ok.
      Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Anna 27 marca 2017 o 11:48

    PYCHA 😉 UZALEZNIŁAM SIE 😉 ZAMIENIŁAM KAKAO NA KAROB MIOD TEZ DODAJE .. I WYCHODZI PYCHA 😉

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:41

      Aniu i o to chodzi aby w kuchni tworzyć 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  7. Dorota 3 lutego 2017 o 14:05

    Witaj Kinga. Zrobiłam te Brownie i są super tylko zmieniłam ilość kakao na 3 łyżki , dodaje prażony sezam do masy i lepie z niej kulki które obtaczam potem w kokosie, wychodzi mega przekąska przed i po treningowa:). Pozdrawiam, znajoma z zielonej wyspy z rodzinka.

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 10:43

      Dorota genialny pomysł! z pewnością go przetestuje 🙂 gorąco pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  8. Amandusia 12 stycznia 2017 o 16:34

    Zaraz się zabieram 😀 Mam koleżankę w pracy,która od 2 dni jest na diecie(straszny łasuch,tylko czekolada jej w głowie). Jeżeli wyjdzie mi Twoje brownie, myślę,że jej pomogę 😀

    Odpowiedz
    1. admin 12 stycznia 2017 o 17:19

      trzymam kciuki 🙂 daj koniecznie znać czy smakowało koleżance ? 🙂

      Odpowiedz
  9. Aneta 18 sierpnia 2016 o 10:18

    Hej,

    Przez ile dni nadaję się to do jedzenia? bez zepsucia?

    Pozdrawiam Aneta

    Odpowiedz
    1. admin 18 sierpnia 2016 o 14:37

      spokojnie przez tydzień trzymane w lodówce – gwarantuję, że nie dotrwa 🙂

      Odpowiedz
  10. kinga 18 grudnia 2015 o 08:51

    Czy szklanka orzechów to szklanka zmielonych orzechów czy orzechów w całości?

    Odpowiedz
    1. admin 18 grudnia 2015 o 10:43

      orzechów w całości

      Odpowiedz
      1. kinga 18 grudnia 2015 o 11:37

        A jest mi Pani w stanie powiedzieć ile to będzie ok mielonych orzechów? 😀 bo mam zmielone a nie w całości…

        Odpowiedz
        1. admin 18 grudnia 2015 o 23:45

          ok 120 g

          Odpowiedz
  11. marta 11 lutego 2014 o 21:22

    niecierpliwie czekam na więcej przepisów 🙂

    Odpowiedz
  12. marta 11 lutego 2014 o 21:22

    ciasto wyszło pyszniutkie 😉
    już jednym z 10 kawałeczków można sobie pojeść ;D pyszne! nie za słodkie i o dziwo, smakowało mojej rodzinie, która widząc, „odchudzone” i zdrowe dania od razu się krzywi 😉 polecam!

    Odpowiedz
    1. admin 11 lutego 2014 o 22:01

      cieszę się że smakowało i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  13. Ruda 2 lutego 2014 o 19:29

    Właśnie robię drugą porcję, tym razem „na zaś” 😉

    Odpowiedz
    1. admin 2 lutego 2014 o 22:07

      nie masz pojęcia jak mnie cieszą takie komentarze! dziękuję :************

      Odpowiedz
  14. marta 2 lutego 2014 o 14:07

    fenomenalny przepis, trochę zmodyfikowałam, bo dodałam całą pomarańcz i płatki owsiane. Na sam koniec ulepiłam kulki z tej masy. Aż nie mogę uwierzyć, że takie domowe i smaczne słodycze mogą być zdrowe 😉

    Pozdrawiam
    Marta

    Odpowiedz
  15. Magda 1 lutego 2014 o 20:51

    Nie jestem fanka klasycznego brownie, ale maz je uwielbia, wiec dalam mu ostatnia szanse-jest obledne! Dodalam, oprocz orzechow brazylijskich, troche laskowych, przy koncowym mieszaniu podlewalam sokiem jablkowym, konsystencja idealna, nie wiem czy do jutra przetrwa w lodowce:)

    Odpowiedz
    1. admin 2 lutego 2014 o 19:08

      super:) bardzo mnie ucieszył ten komentarz:) największa radość jak przepisy się udają i smakują 🙂

      Odpowiedz
  16. Ruda 31 stycznia 2014 o 12:06

    A robiłam je z… fistaszkami. Wyszedł bardzo ciekawy smak :). „Normalne” brownie robię najczęściej z masłem orzechowym- stąd wybór fistaszków.

    Odpowiedz
  17. Ruda 31 stycznia 2014 o 12:04

    Kinga, powiem Ci, że bez większego przekonania robiłam to brownie. Po głowie tłukła mi się myśl: „Co ta baba wymyśliła? Brownie bez czekolady i masła???”. Ale zrobiłam z ciekawości i… efekt mnie zaskoczył. Zupełnie nie spodziewałam się takiego smaku 😉 A jak oświadczyłam Połówkowi, że to można przechowywać przez tydzień w lodówce to od razu dostałam zamówienie na całą partię do porannej kawy w pracy 😉

    Odpowiedz
    1. admin 31 stycznia 2014 o 16:09

      super:)
      ale mnie ucieszył Twój komentarz:)

      Odpowiedz
  18. oalololaa 23 stycznia 2014 o 20:25

    dzisiaj zrobiłam i wyszło przepyszne! zamiast orzechow brazylijskich dalam nerkowce 😉

    Kinia! Często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję Ci za tę stronę! 🙂 czekam na więcej przepisów FIT 😉

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. magda 23 stycznia 2014 o 07:59

    Witam czy w przepisie chodzi o daktyle sudzone? Bo swieze chyba trudno dostac. Bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam i gratuluje fajnych przepisow.

    Odpowiedz
    1. admin 23 stycznia 2014 o 11:14

      tak chodzi o daktyle suszone 🙂

      Odpowiedz
    1. admin 22 stycznia 2014 o 21:16

      nie:) i się waham 🙂

      Odpowiedz
      1. evcia 23 stycznia 2014 o 10:54

        Dlaczego? Przecież twój blog jest świetny. Na pewno masz dużo stałych czytelniczek 🙂

        Odpowiedz
  20. Marta 22 stycznia 2014 o 00:34

    Kinga, to wygląda bosko! Chyba będę podsyłać Ci znowu zdjęcia ;D
    I widziałam, że passion fruit się szykuje! Super super! 🙂

    Odpowiedz
  21. Domi 19 stycznia 2014 o 15:13

    Przepyszne !!! Polecam wszystkim zarówno alergikom jak i tym z nietolerancją na różne produkty. U mnie zamiast kakaa – karob, a z powodu braku pomarańczy – sok z mandarynek 🙂 Polecam gorąco!

    Odpowiedz
    1. admin 20 stycznia 2014 o 10:27

      bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuje za komentarz

      Odpowiedz
  22. PauPPaula 18 stycznia 2014 o 15:58

    Właśnie zrobiłam. Wyszło tego bardzo mało… nie wiem jakim cudem u Ciebie jest tak wysoki.

    Odpowiedz
    1. admin 20 stycznia 2014 o 10:28

      ja miałam małą foremkę i mała paterę 🙂

      Odpowiedz
  23. PauP 18 stycznia 2014 o 15:07

    Czym mogę zastąpić orzechy, gdyż ich obecnie nie posiadam w domu? 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 20 stycznia 2014 o 10:28

      np. zmiksowanym siemieniem lnianym lub kokosem, otrębami, płatkami owsianymi

      Odpowiedz
  24. Kinga 17 stycznia 2014 o 06:53

    Wygląda pysznie 🙂 Poproszę o więcej takich przepisów bez mleka i bez jaja kurzego 🙂 mam w domu małego alergika 🙂

    Odpowiedz
  25. Aśko 16 stycznia 2014 o 23:44

    Właśnie zalałam daktyle mlekiem sojowym o smaku kokosowym, rano zabieram sie za brownie, wygląda obłędnie, ciekawe jak będzie smakować 😉

    Odpowiedz
    1. admin 17 stycznia 2014 o 12:18

      koniecznie daj znać jak Ci smakowało 🙂

      Odpowiedz
      1. Aśko 18 stycznia 2014 o 13:32

        Smakuje pysznie, choć wygląda nieciekawie 😀 Wyszła mi bardziej masa do przekładania andrutów :)))

        Odpowiedz
  26. Kasia 16 stycznia 2014 o 20:58

    a w jakiej foremce Ty zrobiłas Kinga? bo widze ze to jakis super torcik, no chyba że złudzenie optyczne:)

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 21:45

      w tortownicy 15 cm 🙂

      Odpowiedz
  27. Aldona 16 stycznia 2014 o 18:35

    W tej „naszej” Natalii to same skarby mamy plus czarujący uśmiech właściciela 😉 Dziękuję za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
  28. M 16 stycznia 2014 o 15:44

    Czy konieczne jest mleko roślinne? Może być takie od krowy?:)

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:14

      może też być takie od krowy:)

      Odpowiedz
  29. Paula 16 stycznia 2014 o 12:17

    Jaka jest wartość kaloryczna tego ciasta? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:15

      jeżeli ciastko podzielimy na 10 kawałków to wartość jednego wynosi około 100 kcal

      Odpowiedz
  30. deptusia 16 stycznia 2014 o 10:40

    nigdy nie myślałam, że z daktyli można coś takiego zrobić ja raczej dodaje do mięsa

    Odpowiedz
  31. Aldona 15 stycznia 2014 o 20:02

    A czy gdzieś w okolicach Tarnowskich Gór można kupić daktyle Medjool? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:16

      tak:) ja kupiłam w warzywniaku na ul. Krakowskiej – „Natalia” tam nazywają się „daktyle EXTRA”

      Odpowiedz
      1. Kasia 16 stycznia 2014 o 20:55

        Kinga jak to jest chodzić krakowską? możesz jeszcze przejść niezauważona?:) bede wypatrywać!!

        Odpowiedz
        1. admin 16 stycznia 2014 o 21:36

          Kasiu jasne:) ja pracuję na tej ulicy więc często biegam tam:)

          Odpowiedz
  32. mmcljmc psagdaMa 15 stycznia 2014 o 17:26

    a czy zamiast kakao można użyc karobu?

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:18

      oczywiście jednak należy wtedy pominąć dodanie miodu 🙂

      Odpowiedz
  33. agi 15 stycznia 2014 o 16:14

    jako bezglutenowiec powiem DZIEKUJE 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:18

      proszę:) cieszę się że odpowiada 🙂

      Odpowiedz
  34. Ewelina 15 stycznia 2014 o 16:14

    Wydaje mi się, że to wyjdzie diabelnie słodkie – daktyle są bardzo słodkie, miód jest słodki. Skorygujcie mnie, jeśli się mylę.

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:19

      Ewelina nie jest to słodkie. Jest duża dawka orzechów i kakao. Zawsze można pominąć dodawanie miodu 🙂 Polecam Ci spróbować bo smakuje fantastycznie 🙂

      Odpowiedz
  35. olimpia34 15 stycznia 2014 o 15:51

    Uwielbiamy to brownie, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis u My New Roots to nie wierzyłam, że to może się udać. Postanowiłam, że przetestuje i naszym zachwytom nie było końca. Surowe brownie jest boskie:-). Kinka Twoje wygląda tak dostojnie, że aż oczów nie mogę oderwać:-)

    Odpowiedz
  36. Kasia 15 stycznia 2014 o 15:51

    No po prostu rewelacja!! Gratulacje pomysłu! Czekam na wiecej przepisów na słodkości bez tłuszczu, warzywnych ciast i fit 🙂

    Odpowiedz
  37. Kinga 15 stycznia 2014 o 15:50

    I teraz zadaję sobie jedno pytanie: dlaczego jestem uczulona na daktyle?! 🙁
    Kinga, myślisz, że z innymi suszonymi owocami też się uda? Pierwsze przyszły mi do głowy śliwki.. Uprzedzam, że nie mogę jeszcze jeść fig, które też często są wykorzystywane w takich przepisach. Niestety mam ograniczone możliwości 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 stycznia 2014 o 16:21

      oczywiście że można zamienić daktyle na śliwki jednak muszą one być bardziej miękkie, nie takie twarde i wysuszone 🙂 chodzi o to aby stworzyła się lepka maź 🙂

      Odpowiedz
    2. Kati 16 stycznia 2014 o 23:55

      Suszone morele BIO (te brązowe) mają podobny smak do daktyli. Może z nimi się uda? 🙂

      Odpowiedz
      1. admin 17 stycznia 2014 o 12:17

        dokładnie 🙂 myślę że te morele się sprawdzą 🙂

        Odpowiedz
      2. Kasis 10 września 2019 o 13:39

        Czy sok pomarańczowy ma być z wyciśniętej pomarańczy?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 10 września 2019 o 22:01

          tak

          Odpowiedz
  38. ulcik - www.kuchnianawzgorzu.pl 15 stycznia 2014 o 15:43

    wygląda znakomicie, zaznaczam do zrobienia 🙂 pozdrawiam !

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.