Odchudzone Brownie – czyli zdrowa słodycz

Ten przepis jest fantastyczny. Dla mnie ma on same plusy. Nie zawiera masła, mleka, jajek, przygotowanie zabiera najwyżej 5 min, nie musimy włączać piekarnika. To deser dla osób dbających o linię, będących na diecie wegańskiej, bezglutenowej, wegetariańskiej. Obecnie przeżywam zachwyt nad tworzeniem fit deserów i obiecuję już teraz, że będzie ich więcej na blogu.

Mój mąż sam był zachwycony smakiem tego brownie. Jest czekoladowo-karmelowe, szybko zaspokaja ochotę na „coś” słodkiego. W lodówce może spędzić tydzień czasu choć gwarantuję Wam,  że to niemożliwe :)

W tym miejscu chcę Wam również opisać daktyle jakich użyłam do jego wykonania. Są to daktyle Medjool – nie bez powodu nazwane „królem daktyli” . Ich smak jest niesamowity, są o wiele większe od tradycyjnych, bardziej mięsiste i wilgotne dlatego idealnie nadają się do deserów.  Daktyle Medjool  zawierają około 66 kalorii. Są dobrym źródłem błonnika i zawierają duże ilości potasu, magnezu niezbędne minerały, miedź i mangan. Zawierają znaczną ilość cukru owocowego, jednak to wciąż lepsza alternatywa dla bardziej kalorycznych deserów. Oczywiście ogólnodostępne daktyle również można wykorzystać w tym przepisie mocząc je wcześniej przez 30 min w soku z pomarańczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 szklanka daktyli

1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)

2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)

1/3 szklanki wiórek koksowych

5 łyżek kakao

szczypta soli

2-3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan – usuń pestki.

2. Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól – wymieszaj.

3. Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4. Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5. Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

 

 

 

 









63 Responses

  1. ulcik - www.kuchnianawzgorzu.pl pisze:

    wygląda znakomicie, zaznaczam do zrobienia :) pozdrawiam !

  2. Kinga pisze:

    I teraz zadaję sobie jedno pytanie: dlaczego jestem uczulona na daktyle?! :(
    Kinga, myślisz, że z innymi suszonymi owocami też się uda? Pierwsze przyszły mi do głowy śliwki.. Uprzedzam, że nie mogę jeszcze jeść fig, które też często są wykorzystywane w takich przepisach. Niestety mam ograniczone możliwości :)

  3. Kasia pisze:

    No po prostu rewelacja!! Gratulacje pomysłu! Czekam na wiecej przepisów na słodkości bez tłuszczu, warzywnych ciast i fit :)

  4. olimpia34 pisze:

    Uwielbiamy to brownie, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis u My New Roots to nie wierzyłam, że to może się udać. Postanowiłam, że przetestuje i naszym zachwytom nie było końca. Surowe brownie jest boskie:-). Kinka Twoje wygląda tak dostojnie, że aż oczów nie mogę oderwać:-)

  5. Ewelina pisze:

    Wydaje mi się, że to wyjdzie diabelnie słodkie – daktyle są bardzo słodkie, miód jest słodki. Skorygujcie mnie, jeśli się mylę.

    • admin admin pisze:

      Ewelina nie jest to słodkie. Jest duża dawka orzechów i kakao. Zawsze można pominąć dodawanie miodu :) Polecam Ci spróbować bo smakuje fantastycznie :)

  6. agi pisze:

    jako bezglutenowiec powiem DZIEKUJE :)

  7. mmcljmc psagdaMa pisze:

    a czy zamiast kakao można użyc karobu?

  8. Aldona pisze:

    A czy gdzieś w okolicach Tarnowskich Gór można kupić daktyle Medjool? Pozdrawiam.

  9. deptusia pisze:

    nigdy nie myślałam, że z daktyli można coś takiego zrobić ja raczej dodaje do mięsa

  10. Paula pisze:

    Jaka jest wartość kaloryczna tego ciasta? :)

  11. M pisze:

    Czy konieczne jest mleko roślinne? Może być takie od krowy?:)

  12. Aldona pisze:

    W tej „naszej” Natalii to same skarby mamy plus czarujący uśmiech właściciela 😉 Dziękuję za odpowiedź :)

  13. Kasia pisze:

    a w jakiej foremce Ty zrobiłas Kinga? bo widze ze to jakis super torcik, no chyba że złudzenie optyczne:)

  14. Aśko pisze:

    Właśnie zalałam daktyle mlekiem sojowym o smaku kokosowym, rano zabieram sie za brownie, wygląda obłędnie, ciekawe jak będzie smakować 😉

  15. Kinga pisze:

    Wygląda pysznie :) Poproszę o więcej takich przepisów bez mleka i bez jaja kurzego :) mam w domu małego alergika :)

  16. PauP pisze:

    Czym mogę zastąpić orzechy, gdyż ich obecnie nie posiadam w domu? :(

  17. PauPPaula pisze:

    Właśnie zrobiłam. Wyszło tego bardzo mało… nie wiem jakim cudem u Ciebie jest tak wysoki.

  18. Domi pisze:

    Przepyszne !!! Polecam wszystkim zarówno alergikom jak i tym z nietolerancją na różne produkty. U mnie zamiast kakaa – karob, a z powodu braku pomarańczy – sok z mandarynek :) Polecam gorąco!

  19. Marta pisze:

    Kinga, to wygląda bosko! Chyba będę podsyłać Ci znowu zdjęcia ;D
    I widziałam, że passion fruit się szykuje! Super super! :)

  20. evcia pisze:

    Czy dodałaś już swojego bloga do konkursu na „blog roku 2013”? link: http://www.blogroku.pl :)

  21. magda pisze:

    Witam czy w przepisie chodzi o daktyle sudzone? Bo swieze chyba trudno dostac. Bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam i gratuluje fajnych przepisow.

  22. oalololaa pisze:

    dzisiaj zrobiłam i wyszło przepyszne! zamiast orzechow brazylijskich dalam nerkowce 😉

    Kinia! Często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję Ci za tę stronę! :) czekam na więcej przepisów FIT 😉

    Pozdrawiam

  23. Ruda pisze:

    Kinga, powiem Ci, że bez większego przekonania robiłam to brownie. Po głowie tłukła mi się myśl: „Co ta baba wymyśliła? Brownie bez czekolady i masła???”. Ale zrobiłam z ciekawości i… efekt mnie zaskoczył. Zupełnie nie spodziewałam się takiego smaku 😉 A jak oświadczyłam Połówkowi, że to można przechowywać przez tydzień w lodówce to od razu dostałam zamówienie na całą partię do porannej kawy w pracy 😉

  24. Ruda pisze:

    A robiłam je z… fistaszkami. Wyszedł bardzo ciekawy smak :). „Normalne” brownie robię najczęściej z masłem orzechowym- stąd wybór fistaszków.

  25. Magda pisze:

    Nie jestem fanka klasycznego brownie, ale maz je uwielbia, wiec dalam mu ostatnia szanse-jest obledne! Dodalam, oprocz orzechow brazylijskich, troche laskowych, przy koncowym mieszaniu podlewalam sokiem jablkowym, konsystencja idealna, nie wiem czy do jutra przetrwa w lodowce:)

  26. marta pisze:

    fenomenalny przepis, trochę zmodyfikowałam, bo dodałam całą pomarańcz i płatki owsiane. Na sam koniec ulepiłam kulki z tej masy. Aż nie mogę uwierzyć, że takie domowe i smaczne słodycze mogą być zdrowe 😉

    Pozdrawiam
    Marta

  27. Ruda pisze:

    Właśnie robię drugą porcję, tym razem „na zaś” 😉

  28. marta pisze:

    ciasto wyszło pyszniutkie 😉
    już jednym z 10 kawałeczków można sobie pojeść ;D pyszne! nie za słodkie i o dziwo, smakowało mojej rodzinie, która widząc, „odchudzone” i zdrowe dania od razu się krzywi 😉 polecam!

  29. marta pisze:

    niecierpliwie czekam na więcej przepisów :)

  30. kinga pisze:

    Czy szklanka orzechów to szklanka zmielonych orzechów czy orzechów w całości?

  31. Aneta pisze:

    Hej,

    Przez ile dni nadaję się to do jedzenia? bez zepsucia?

    Pozdrawiam Aneta

  32. Amandusia pisze:

    Zaraz się zabieram 😀 Mam koleżankę w pracy,która od 2 dni jest na diecie(straszny łasuch,tylko czekolada jej w głowie). Jeżeli wyjdzie mi Twoje brownie, myślę,że jej pomogę 😀

  33. Dorota pisze:

    Witaj Kinga. Zrobiłam te Brownie i są super tylko zmieniłam ilość kakao na 3 łyżki , dodaje prażony sezam do masy i lepie z niej kulki które obtaczam potem w kokosie, wychodzi mega przekąska przed i po treningowa:). Pozdrawiam, znajoma z zielonej wyspy z rodzinka.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel