Lody marchewkowe z papają

Jeszcze tydzień temu chodziłam smutna, przytłaczało mnie otoczenie i brakowało sił na krok do przodu. Byłam zła na zimę, na rodzinę i chyba najbardziej na samą siebie.

To nie o to chodzi – zrozumiałam! Jak każdy mam gorsze dni i mam do tego prawo. Jednak nie na tym to polega aby się poddawać. Wiem, że we mnie jest taka „bestia” która zaakceptuje każdą sytuację, że potrafię i chcę walczyć, a co najważniejsze mam najwspanialszą rodzinę. Moim celem jest spełniać swoje marzenia i tu Wam oświadczam, że nikt mnie nie zatrzyma!

A dzisiejszy przepis? to coś co rozświetli Wasze buzie, skórę i zamrażarki 🙂 – Lody marchewkowe z papają oraz miodowym jogurtem na selerowym patyczku. Niech tej zimy jest zdrowo! 🙂

Ps. Ekstra dawka beta-karotenu -polecam picie codziennie soku z marchewki – poprawia koloryt skóry.

Zapraszam Was na lody 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

Składniki: (na 3 kubeczki pojemności 150 ml)
 1 papaja (można zastąpić mango lub pomarańczą)
 100 ml soku marchewkowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 szczypta cynamonu
 200 g jogurtu naturalnego
 2 łyżki miodu
 2 gałązki selera naciowego

1

Papaję obrać, dodać do niej sok z cytryny, cynamon oraz sok z marchewki. Całość zmiksować. (można ewentualnie dosłodzić)

2

Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z miodem.

3

Do pojemniczków wylewać mus marchewkowy, a na niego jogurt z miodem. Seler włożyć jako patyczek w środek.

4

Pojemniczki włożyć do zamrażarki i poczekać około 2 godzin aż powstaną lody.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Składniki: (na 3 kubeczki pojemności 150 ml)
 1 papaja (można zastąpić mango lub pomarańczą)
 100 ml soku marchewkowego
 2 łyżki soku z cytryny
 1 szczypta cynamonu
 200 g jogurtu naturalnego
 2 łyżki miodu
 2 gałązki selera naciowego

Przygotowanie

1

Papaję obrać, dodać do niej sok z cytryny, cynamon oraz sok z marchewki. Całość zmiksować. (można ewentualnie dosłodzić)

2

Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z miodem.

3

Do pojemniczków wylewać mus marchewkowy, a na niego jogurt z miodem. Seler włożyć jako patyczek w środek.

4

Pojemniczki włożyć do zamrażarki i poczekać około 2 godzin aż powstaną lody.

Lody marchewkowe z papają
(Wyświetlono 924 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Monia 28 stycznia 2014 o 12:49

    pięęęęęęęękne
    ale..
    1. gdzie najłatwiej taką papaję kupić?
    2. czy te papajowe ziarenka wyrzuca/odrzuca się?

    🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 stycznia 2014 o 14:17

      ja kupiłam ją w Kauflandzie. Pesteki są jadalne choć ja ich nie zużyłam do lodów. Użyłam samego miąższu.

      Odpowiedz
  2. Asia 27 stycznia 2014 o 21:40

    Ale fajne ;-). Kinga ja ostatnio też miałam przytłaczjący tydzień, ale uwielbiam gotować razem z córeczką 😉 i szybko zabrałyśmy się do pracy ;-). I jakoś ten smutny tydzień szybko przeleciał 😉

    Odpowiedz
  3. Szczypta cukru.blogspot.com 27 stycznia 2014 o 13:40

    U mnie za oknem śnieg, ale to nie znaczy, że nie wypróbuję tych lodow :p. Pomimo, że pogoda nie zachęca, jednak skuszę się na przetestowanie przepisu. Dziękuję i dodaję do polecanych. 🙂

    Odpowiedz
  4. Pekinka 26 stycznia 2014 o 23:56

    Świetny pomysł!!! Nie lubię papai, więc spróbuję z musem jabłkowym. Idealne!!! Lekkie, zdrowe, pomysłowe 😀

    Odpowiedz
  5. Kinga Kornacka 24 stycznia 2014 o 15:55

    Ja akurat od marchewki robię się żółtawa ;x
    Ale poza tym lody świetnie wyglądają! Szczególnie oczarowały mnie te patyczki z selera! 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.