Zapiekanka na słodko

Szybki post, szybki przepis. Najlepiej sprawdzi się kiedy zostanie nam po obiedzie ugotowany makaron lub zabraknie mąki do pieczenia:)

To coś w rodzaju zapiekanki na słodko, z pysznymi chrupiącymi migdałami. Oczywiście smak możemy sami wymyślać. Ja dzisiaj użyłam przyprawy „grudnia” czyli cynamonu i słodycz lekko złamałam skórką z cytryny.

Może nie powinnam sięgać po takie słodkości w końcówce roku, ale gdy jest zimno za oknem i humor nie za dobry właśnie w takich daniach odnajduję uśmiech.

Pozdrawiam :)

DSC_1922

Składniki:

175 g makaronu jajecznego

115 g serka śmietankowego homogenizowanego

60 g masła

225 g białego sera

85 g cukru pudru

2 lekko ubite jajka

125 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka esencji waniliowej

szczypta mielonego cynamonu

1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej

25 g płatków migdałowych

25 g bułki tartej

przesiany cukier puder do posypania ( można użyć również brązowego cukru przed włożeniem do piekarnika )

Przygotowanie:

1. Przygotuj żaroodporne naczynie i dokładnie wysmaruj je masłem.

2. Zagotuj garnek wody i dodaj makaron, po ok 8 minutach gotowanie będzie al dente. Odcedź i odstaw.

3. Zmiksuj serek śmietankowy, biały ser, cukier i następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.

4. W kolejnym etapie dodaj kwaśną śmietanę, skórkę cytrynową, esencję waniliową, cynamon i całość dodaj do makaronu dokładnie mieszając.

5. Wyłóż do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i delikatnie wygładź powierzchnię.

6. Stop masło, dodaj do niego migdały i na małym ogniu smaż przez minutę, ciągle mieszając do momentu w którym migdały się przyrumienią. Odstaw patelnię z ognia i wymieszaj całość z bułką tartą.

7. Tak przygotowane migdały rozprowadź po ciście i w rozgrzanym do 180 º C piekarniku piecz przez ok 35-40 minut, aż ciasto się zetnie.

8. Posyp cukrem pudrem i podawaj gorące.

DSC_1921

DSC_1920

Smacznego:)









8 Responses

  1. bączkowa pisze:

    😀

  2. ela pisze:

    serek smietankowi to znaczy jakis homogenizowany?czy jaki?
    swietnie wyglada i na pewno pyszniutkie:)

  3. ola pisze:

    jaki rodzaj makaronu najlepiej?rurki,nitki,swiderki?

  4. www.krzywakromeczka.blogspot.com pisze:

    mniam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel