Makowe Rollsy

Nie lubię w kuchni monotonii, za to lubię i cenię klasykę. Staram się odmieniać ogólnie znane przepisy poprzez formę, smak lub zupełnie zaskakujące składniki. Tak też było i w tym przypadku. Większość z nas lubi makowca na drożdżowym cieście – mmmm klasyka. Moja współczesna wersja to rollsy z drożdżowego ciasta z doskonałą masą makową. Zalet tego pomysłu jest kilka:

1. łatwo się dzieli bez użycia noża

2. ciasto długo zachowuje wilgotność i nie obsycha poprzez sporą ilość wilgotnej i aromatycznej masy makowej

3. z tego przepisu można zrobić: klasyczny makowiec, roladę makową lub drożdżówki z makiem – fantastycznie! :)

Moje zakręcone makowce podałam z dodatkiem sosu waniliowego tak aby przypomnieć, a raczej odmienić smak austriackich bucht z makiem. Cóż za fantazja mnie ogarnęła! :)

A może nieco się zakręciłam?  :)

Zapraszam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

7 g  suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych

80 ml ciepłej wody

75 ml ciepłego mleka

280 g mąki pszennej

2 żółtka

szczypta soli

30 g cukru

30 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie ciasta:

1. Mleko i wodę wymieszać i podgrzać tak aby osiągnęło temperaturę nie większą niż 30 C.

2. W dużej misce wymieszać drożdże, 130 g mąki oraz podgrzane mleko z wodą. Przykryć lnianym ręcznikiem i odłożyć zaczyn w ciepłe miejsce na 40 min aż podwoi objętość.

3. Żółtka ucierać z cukrem na kremowa masę około 6 min. Ciągle ucierając dodać pozostałą mąkę (150 g), szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn.

4. Ręcznie lub mikserem z końcówka haka do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone masło.  Całość wyrabiać do  momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto trochę się klei można dodać mąki jednak należy uważać aby nie za dużo wtedy ciasto zrobi się twarde. Lepiej dłużej wyrabiać ciasto wtedy mąka wchłania całą wilgoć i z czasem ciasto przestaje się kleić.

5.  Miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Odstawić na 40 mi w ciepłe miejsce przykryte lnianym ręcznikiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na masę makową:

500 g maku zmielonego

200 g miękkiego masła lub margaryny

1 szklanka miodu

1,5 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)

1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny

1 szklanka orzechów włoskich i migdałów

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

aromat migdałowy

kieliszek rumu

Przygotowanie masy makowej

1. Zmielony mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu

2. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu. Wystudzić

Składniki na sos waniliowy:

2 żółtka

300 ml mleka

4 łyżki miodu

1 laska wanilii

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Przygotowanie sosu waniliowego:

1. 250 ml mleka zagotować wraz z przecięta na pół laską wanilii i miodem.

2. W osobnej szklanki wymieszać pozostałe mleko oraz żółtka i mąkę ziemniaczaną.

3. Kiedy mleko się zagotuje, usunąć laskę wanilii, zmniejszyć ogień i wlać pozostałe składniki cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie Makowych ROLLSów:

1. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm.

2. Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę makową. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

3. Roladę pokroić na 7 równych kawałków za pomocą ostrego noża.

4. Pokrojone drożdżówki wykładać na tortownicę o średnicy 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte lniana ściereczka do wyrośnięcia na 30 – 40 min.

5. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Wyrośnięte ciasto włożyć i piec około 40 min do momentu „suchego patyczka” tzn sprawdzając drewnianym szpikulcem aż ciasto nie będzie się do niego przyklejać.

6. Ciasto przestudzić podawać z ciepłym sosem waniliowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Smacznego:)









7 Responses

  1. Lilka pisze:

    mniam….

  2. k8y pisze:

    kocham sos waniliowy a jeszcze do tego to ciasto… odlot!

  3. ulazgiu pisze:

    taki rolss i pupa rośnie eh, sos boski!

  4. jooljaa pisze:

    mmmm, spać by trzeba iść, a tu takie dobroci nam podajesz… toż to tortury, normalnie 😉

  5. Magda pisze:

    Mialam w planie tylko piernik na Swieta, ale przekonalas mnie tymi rollsami, dopisuje mase makowa do listy zakupow. Wygladaja pysznie, jak wszystko zreszta u Ciebie:)

  6. Monikaa pisze:

    Czy gotową masę makową trzeba jeszcze gotować z mlekiem? Pytam, bo pierwszy raz używam tego wynalazku i generalnie jestem amatorem pierwszej wody 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel