Bardzo odchudzony piernik :)

Coraz bliżej nam do Nowego Roku, nie mówiąc już o Świętach. Przeglądając ostatnio ubiegłoroczne posty trafiłam na  post „To będzie rok”. Pisałam w nim o moich marzeniach, celach i postanowieniach. W sumie dokładniej opiszę Wam pod koniec roku co udało mi się w 2013 zrobić i z czego wywiązać 🙂 Bardzo dobre okazało się spisanie tego na tym blogu. Wracając do tematu, pisałam o tym, że chciałabym pozbyć się kilku kg, założyłam też zakładkę „dieta ze smakiem” i chcąc w pełni usatysfakcjonowana zamknąć ten rok  tkwię w moim postanowieniu i rozpieszczam siebie „odchudzonymi” przepisami. Wpadłam na pomysł aby nie męczyć się podczas Świąt (odmawianiem sobie pyszności) i  mój ukochany piernik zastąpić nieco zdrowszą formą. Powiem Wam,  że moim zdaniem jest doskonały. Korzenny, miodowy i co najważniejsze ekspresowy 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych ale górskie też można)
 100 g rodzynek
 ½ szklanki soku z pomarańczy
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki pestek słonecznika
 ½ szklanki płatków migdałów
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 4 łyżki miodu
 2 łyżki przyprawy do piernika
 3 łyżki oleju rzepakowego
 do dekoracji zrobiłam: lukier oraz wykończyłam melasą
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyzki soku z cytryny

1

Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

2

Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.

3

Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.

4

Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.

6

Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.

Lukier:
7

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

8

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

Składniki

 2 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych ale górskie też można)
 100 g rodzynek
 ½ szklanki soku z pomarańczy
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki pestek słonecznika
 ½ szklanki płatków migdałów
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 4 łyżki miodu
 2 łyżki przyprawy do piernika
 3 łyżki oleju rzepakowego
 do dekoracji zrobiłam: lukier oraz wykończyłam melasą
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyzki soku z cytryny

Przygotowanie

1

Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

2

Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.

3

Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.

4

Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej - wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.

5

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.

6

Udekorować dowolnie*
Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.
Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.

Lukier:
7

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

8

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

Bardzo odchudzony piernik 🙂
(Wyświetlono 1 815 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

17 komentarzy

  1. gosiabiel190@gmail.com 12 grudnia 2017 o 10:48

    Można pominąć słonecznik i pestki dyni w dac więcej orzechów ?

    Odpowiedz
    1. admin 12 grudnia 2017 o 17:33

      oczywiście

      Odpowiedz
  2. Monika 19 listopada 2017 o 15:05

    Kingo ! zrobiłam wszystko jak w przepisie, a ciasto mi się rozsypuje w rękach.. nie sklepiło się. I nie da rady pokroić na mniejsze batoniki. Co mogło pójść nie tak, żebym następnym razem już wiedziała co poprawić 🙂 ?

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 00:51

      Moniko może płatki wchłonęły za dużo soku jeżeli taka sytuacja się ponowi proponuje dodać właśnie więcej soku z pomarańczy i miodu

      Odpowiedz
  3. Justyna 16 grudnia 2015 o 11:58

    Witam

    Mam pytanie;-)
    czym można zastąpić płatki owsiane????
    Niestety nie mogę ich spożywać…:(

    Pozdrawiam
    Justyna

    Odpowiedz
    1. admin 16 grudnia 2015 o 15:32

      innymi płatkami np. jaglanymi, gryczanymi

      Odpowiedz
      1. Justyna 18 grudnia 2015 o 13:41

        Bardzo dziękuję;-)

        Odpowiedz
        1. Justyna 18 grudnia 2015 o 13:47

          Przepraszam, ale jeszcze jedno pytanie;-)
          przepis jest na blachę o jakiej średnicy?

          Pozdrawiam

          Odpowiedz
          1. admin 18 grudnia 2015 o 23:45

            około 23 cm

  4. Pink envelope 16 grudnia 2013 o 18:12

    Pierniczki robiłam, ale piernika jeszcze nie. A mam foremki silikonowe, może w końcu trzeba je wykorzystać na coś dobrego 🙂 Zdjęcia są mega apetyczne!

    Odpowiedz
  5. Dorota-domowewypiekicom 16 grudnia 2013 o 00:05

    Kinga mistrzowski przepis! Sama lubię „odchudzić” sobie przepis. Uwielbiam pierniki, pierniczki, wiec ten przepis jest idealny dla mnie! Po raz kolejny wypróbuje przepis z działu Dieta ze smakiem:) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. ola 13 grudnia 2013 o 12:09

    Pani Kingo jest pani cudowna!
    już od tygodnia szukam jakiegoś przepisu na piernik w wersji zdrowszej i odchudzonej.
    Dziękuje 🙂

    Prosze mi powiedzieć czym moge zastąpić rodzynki bo naprawde ich nie znosze? może suszone śliwki?albo daktyle?(czy wtedy tez nasączyc je w soku pomaranczowym)
    i czy zamiast miodu moge użyć syropu klonowego? czy raczej nie kombinować ? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 13 grudnia 2013 o 16:37

      na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
      rodzynki można zastąpić czym sobie Pani życzy 🙂 ale koniecznie należy dodać sok z pomarańczy miód tak samo można zastąpić 🙂

      Odpowiedz
  7. Agata 13 grudnia 2013 o 11:14

    super, jestem na diecie więc na świetna będzie idealny:)

    Odpowiedz
  8. Dosia 13 grudnia 2013 o 08:52

    Kingo,

    Czy można pominąć rodzynki (niestety ich nie lubię:P) albo zastąpić je np. suszoną żurawiną?
    Czy proporcje do tortownicy 26 cm będą takie same?

    P.S Przepis cudny, jutro zabieram się za pieczenie:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 grudnia 2013 o 16:38

      Dosiu:) oczywiście możesz zastąpić rodzynki czym sobie życzysz. Przy tortownicy 26 cm radziłabym zrobić z 1,5 porcji.

      Odpowiedz
  9. whiness 13 grudnia 2013 o 07:54

    Z chęcią taki zrobię w ramach eksperymentu 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.