Suflet który się udaje! Bananowo-cytrynowy

Przepraszam za małą ilość postów w tym tygodniu, ale tym co nie wiedzą chciałabym się pochwalić i wytłumaczyć tą sytuację :)

Ostatnie dni były dla mnie istnym szaleństwem. Spełniłam swoje kolejne marzenie i nagrałam 10 odcinkowy program kulinarny, który już w grudniu zostanie wyemitowany przez kanał Kuchni+. (o wszystkim będę informować na bieżąco)

Cieszę się, że dostałam taką szansę i mam nadzieję, że moje przepisy Wam się spodobają.

Zaczęłam również studia podyplomowe „Projektowania Kulinariów” na ASP w Łodzi gdzie mogę dalej rozwijać moją pasję i uczyć się od najlepszych.

Dzisiaj zapraszam Was na suflet bananowo-cytrynowy. Przepis jest fantastyczny i gwarantuje Wam, że każdemu się uda! Smak zniewala także bez obaw korzystajcie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 sztuki:

1 banan

3 białka

80 g drobnego cukru do wypieków

½ łyżeczki proszku budyniowego lum maki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

masło do wysmarowania foremek

cukier puder do posypania i wyłożenia foremek

Przygotowanie:

1. Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i  obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.

2 .  Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.

3 . Białka ubij na sztywną pianę,  stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.

4 . Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.

6 . Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.

7. Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.

8. Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)

8 .Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









6 Responses

  1. ascasas pisze:

    śliczny jest aż chce się spróbować mniam :))

  2. Paula pisze:

    Jakiej wielkości są miseczki?

  3. abcmojejkuchni pisze:

    Kinia, wyglada cudownie. A ja nadal boję sie zrobic sufletu:( W domu mam wszystkie składniki, może to będzie dziś:)

    • Weronika pisze:

      Ale tutaj nie ma czego się bać 😉 mam 16lat i ppostanowiłam zrobić wczoraj mój pierwszy w życiu suflet :) Korzystałam z bloga ‚Moje Wypieki’ i wyszedł chyba idealny tak jak opisywali go w Mastershefie 😉

  4. Foodlook.pl pisze:

    Super To wszytko wygląda :) Suflet bananowy trzeba spróbować 😀

  5. aaaaac pisze:

    Piękny! Koniecznie wypróbuję :))) Kiniu jesteś najlepsza ! :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel