Zdrowe muffinki z jabłkami

Przepis ten powstał spontanicznie. Ostatnio na wszystko brakuje czasu i tak sięgam po ekspresowe przepisy. Uwielbiam domowe jedzenie, znam historię każdego składnika:), cenię sobie jego jakość. Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory liści ale przede wszystkim za plony jakie daje. Dla mnie chyba kulinarnie to ulubiona pora roku. Jabłka, śliwki, dynie, orzechy, grzyby to wszystko czym pachnie teraz moja kuchnia. Kiedy wstałam rano przed pracą zdążyłam na śniadanie przygotować pyszne muffinki z jogurtem, mąką razową i soczystymi jabłkami.

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są lekkie (obliczyłam, że jedna sztuka ma około 110 kcal), lekko orzechowe przez użycie mąki razowej i w sam raz na słodką przekąskę w pracy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 8 sztuk

1 duże jabłko

sok z cytryny

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do piecznia

1 małe jajko

60 g brązowego cukru

40 ml oleju rzepakowego

125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.

2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3. W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.

4. Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

5. Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.

6. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









58 Responses

  1. Paweł pisze:

    Świetny, szbki i z pewnością prosty przepis. Muszę go koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam

  2. hajko pisze:

    Wygląda pysznie!!! Lubię takie szybkie i proste przepisy =]

  3. Asia pisze:

    ile ma być proszku do pieczenia?

  4. www.krzywakromeczka.blogspot.com pisze:

    Pyszne :)

  5. evcia pisze:

    czy na Twoim blogu pojawiać się będą jakieś wpisy sponsorowane
    odwiedzam różne blogi i dużo blogerów właśnie takie wpisy dodaje
    Pozdrawiam

  6. Asia pisze:

    wyszły pyszne, bo nie są słodkie.znikają w mgnieniu oka :)

  7. ola pisze:

    czy moze byc uzyta mąka pszenna razowa?

  8. magda pisze:

    niestety opcja pieczenia góra dół w moim piekarniku nie funkcjonuje jak powinna, piekłam na termoobiegu 170^, po 35 minutach patyk był suchy, po wyciągnięciu okazały sie surowe w środku, spróbowałam – nawet surowe pyyyyszne, wstawiłam na jeszcze 10 min i ok, chociaż zdecydowanie ciemniejsze niż twoje… ( może powodem całego zamieszania była dodatkowa łyżka jogurtu – dodałam ,bo ciasto było baaaaardzo gęste, czy takie ma być?

    Będę wkrótce piekła drugi raz, proszę o informację jaką konsystencje powinno mieć ciasto ?
    Ps. Piekłam też zdrową pizze z twojego przepisu – była ZAJE… IŚCIE pyszna ! Robiłam akurat dwie wersje jednocześnie – zdrową i z mąki pszennej. Troje dorosłych facetów stwierdziło, że ta ZDROWA jest lepsza w smaku!
    Dziękuję bardzo za przepisy. POLECAM !

    • admin admin pisze:

      ciasto jest gęste. A jakiego jogurtu użyłaś? czy składniki miały temperaturę pokojową?
      cieszę się że korzystasz z przepisów i że się udają :) gorąco pozdrawiam

  9. Ania pisze:

    Czy może być mąką orkiszowa?

  10. Agata pisze:

    Kingo, ten przepis jest wspaniały.
    Pokochalam go i znalazlam dzieki kolezance – dzis
    Zrobilam sama po raz pierwszy.
    Wszystko robilam z waga i aptekarska precyzja.
    Wyszly pyszne natomiast mam problem- nie moglam odkleic
    Od nich papilotek (papierowe).
    Odchodzily razem z ciastem i zamiast ksztaltnych muffin
    Mialam prawie sam srodek. Mozesz cos podpowiedziec? Moze
    Dodac wiecej oleju?

    • admin admin pisze:

      Agata dziękuję ci za miłe słowa :*
      napisz mi proszę czy czekałaś aż ostygną. Często dzieje się tak z muffinkami jeszcze ciepłymi.

  11. natalia pisze:

    Witam! Przepis bardzo mi się podoba i chętnie jutro wypróbuję, tylko nie mam wszystkich składników, więc czy mogę dodać maślanki zamiast jogurtu i np mąki gryczanej,orkiszowej,żytniej (a przy okazji która będzie najlepsza i najbardziej fit?:))

    • admin admin pisze:

      oczywiście można zastąpić składniki wymienionymi przez Ciebie. Polecam Ci mąkę żytnią

      • natalia pisze:

        Zrobiłam podwójną porcję i już 5szt nie ma:P wyszły bardzo dobre,nie za słodkie:) przed pieczeniem posypałam brązowym cukrem, więc cukier puder później już ominęłam;)

  12. Karolina pisze:

    Babeczki wyśmienite :) Zajadam z kawką na drugie śniadanko :)
    Cukier zastąpiłam miodem ale mimo wszystko wyszły przepyszne <3

  13. Joanna pisze:

    Szkoda że jest proszek i rafinowany olej- zdrowe to one niestety nie są:-(

  14. Monika pisze:

    Czy proszek można zastąpić sodą oczyszczoną?

  15. Agnieszka pisze:

    Witam,
    Wczoraj robiłam te muffinki i w smaku wyszły bardzo dobre tylko.Mam pytanie: oleju dałam ok.40 ml zamiast 60 bo robiłam półtora porcji i mi zabraklo:) a pomimo tego olej wypływa i potem jeszcze po wystygnieciu wsiaknal w papier.wie Pani dlaczego? Użyłam mąki żytniej.

  16. Sara16 pisze:

    Czy można użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej?:)

  17. Madziakus pisze:

    Czy można zamiast jabłka użyć innego owocu np. Banana ?

  18. Justa pisze:

    Czy moge użyć innego oleju? Kokosowego np. ? :-)

  19. Gyfr pisze:

    Witam, czy mąkę pszenną można zastąpić kokosową lub jaglaną? Pozdrawiam serdecznie.

  20. Madziakus pisze:

    Przepyszne tylko mimo że wystygly nie chciały mi odejść od bibułki

  21. Pato Karolina pisze:

    OMG babeczki mega sztosss 🔥🔥🔥 moje ziomki bedą maxx zadowolone jak im jutro na sylwka zaserwuje 👌🏻 Godne polecenia

  22. Anka pisze:

    Fajny przepis:)upieklam z malymi zmianami-zrobilam z podwojnej porcji:jogurt zastopilam 200 ml mleka kokosowego,maka:pol na pol orkiszowa i zwykla,duza szczypta cynamonu;),proporcji cukru nie zmienilam:dodalam 1,5 jablka startego i 1,5 w kawalkach.Wyszly bardzo smaczne!Kingo,dziekuje za inspiracje!Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Super – bardzo się cieszę że smakowały dziękuję również za podanie modyfikacji to może pomóc innym 😘

  23. Klaudia pisze:

    wyszły rewelacyjne! zrobiłam z półtora porcji z małymi zmianami: dodałam kopiatą łyżeczkę cynamonu (i tak niewyczuwalny po upieczeniu), cały aromat waniliowy (pierwszy raz aż tyle dodałam ale dzięki temu smakują jak najbardziej kaloryczne muffinki waniliowe- a jaki zapach w domu!), półtora gruszki zamiast jabłka oraz ok 140 ml kefiru, ponieważ nie miałam jogurtu, a cukier zredukowałam i na 1.5 porcji dałam 50 g cukru pudru. Wyszły super wilgotne i były gotowe po 25 minutach. Najlepsze dietetyczne muffinki jakie robiłam (zazwyczaj nie smakują tak jak te niefit), dziękuję za przepis :)

    • admin admin pisze:

      Klaudia mam nadzieję że skusisz się również na inne fit przepisy :) dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  24. magda pisze:

    Czy cukier brązowy można zastapic ksylitolem? A olej olejem kokosowym?

  25. trzymałam muffinki w piecyku 30 minut, ale po wyjęciu ich i przekrojeniu jednej z nich, okazało się, że się nie upiekły :( włożyłam do piekarnika na kolejne 15 minut i też niestety niedopieczone :( wierzch muffinek za to prawie, że spalony. piekłam w 180 st opcja góra-dół. co mogłam zrobić nie tak?

  26. anbana pisze:

    Smakujemy swiezo wyjęte z piekarnika. Nie za słodkie, wilgotne ☺ jedyne co bym zmieniła to cynamon do środka ☺

  27. Ela pisze:

    Po raz pierwszy zrobiłam. Piekłam na mące orkiszowej 400g i 100g żytniej (takie miałam). Do tego roztopiłam olej kokosowy. Fakt, jak ciepłe to papier się ładnie z papilotek nie oddziela. Po wystygnięciu od razu odchodzi.
    Ku przestrodze – od razu dwie porcje polecam zrobić. Najlepsze jakie jadłam. POLECAM!

  28. Ania pisze:

    Kingo a czy z rabarbarem wyjdą? Muszę tez zamienić mąkę na bzg. Czy jaglana, ryżowa lub kokosowa? Czy je pomieszać? I w jakich proporcjach?.

    • admin admin pisze:

      wyjdą w 100% z rabarbarem – jeżeli chcesz zamienić mąkę polecam dodać połowę porcji maki kokosowej

  29. ala pisze:

    czy oprocz zmniejszenia ilosci i zmiany cukru na ksylitol mozna jakoś zmodyfikować przepis zeby „odchudzić” te babeczki???

  30. AngelikaM pisze:

    Wow! Wyszły przepyszne! Dzieki jabłkom wilgotne :) rewelacja

  31. Marta pisze:

    Można użyc mąki ryżowej albo kukurydzianej? :)

    • admin admin pisze:

      nie polecam do tego przepisu – ryżowa sprawi że będą bardzo kruche, kukurydziana lepkie – mozna zamienić np. na mąkę jaglaną, migdałową, połowe porcji kokosowej

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel