Sernik kokosowy z lukrem ananasowym

Dawno na blogu nie pojawił się sernik. Smak, który Wam dzisiaj przedstawiam chodził za mną już długo. Połączenie kokosu i ananasa jak zwykle okazało się  niezawodne. Przepis ten jest łatwy, przygotowuje się go bardzo szybko jednak ja jestem zdania, że sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ser wtedy dostaje odpowiedniej konsystencji, a smaki idealnie się łączą. W tym wypadku masa ma ciekawą strukturę poprzez dodanie do środka wiórków kokosowych, jest aksamitna i kremowa. Lukier ananasowy wieńczy dzieło:) a kwiaty zrobione z tego owocu dodają całości elegancji.  Pomysł na ich wykonanie zaczerpnęłam od Marthy Stewart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na spód:

250 g ciastek owsianych

½ szklanki wiórków kokosowych

100 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

2. Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.

3. Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.

Składniki na masę serową:

500 g sera tłustego 3-krotnie mielonego (można użyć masy sernikowej w wiaderku)

250 g sera mascarpone (można pominąć i użyć zwykłego 3-krotnie mielonego sera tłustego)

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka drobnego cukru

½ szklanki wiórków kokosowych

3 jajka

skórka starta z jednej cytryny

2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej)

Przygotowanie:

1. Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.

2. Dodajemy powoli po jednym jajku.

3. Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.

4. Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.

6. Wkładamy na noc do lodówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na lukier:

1½ szklanki cukru pudru

2 łyżki soku ananasowego (można zastąpić tylko sokiem z cytryny)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka glukozy w proszku

Przygotowanie:

1.  Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie  gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.

2. Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na kwiaty z ananasa:

1 ananasa

Przygotowanie:

1. Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.

2. Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wystudzone kwiaty z ananasa wyłóż na sernik.

Tutaj przedstawiam link do strony gdzie dokładnie pokazana jest jak zrobić kwiaty z ananasa – kliknij TUTAJ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









22 Responses

  1. Monika pisze:

    A jesli moj piekarnik nie ma funkcji pieczenia gora-dol? Czy czas pozostaje ten sam? Pozdrawiam.

  2. Dosia pisze:

    Kingo,
    czy można użyć sera chudego zamiast tłustego?:)
    i czym zastąpić glukozę w lukrze, czy można ją pominąć?:)

  3. Patrycja Miziołek pisze:

    Ten Ananas jak wygląda – nigdy czegoś takiego nie widziałam !! :) życzę miłego dnia Kochana ;*

  4. Ania pisze:

    W takim razie trzeba wybrać się na zakupy :) Już mi ślinka cieknie.
    Sernik wygląda obłędnie. Pozdrawiam
    http://mamypasje.blogspot.com/

  5. Ewa pisze:

    Wlasnie bylam na zakupach i kupilam mleczko kokosowe, otwieram a tam tylko mleczko nie mam zadnej masy kokosowej….. iwec mam zle mleko kokosowe?

  6. evcia pisze:

    czemu tak rzadko dodajesz wpisy

    • admin admin pisze:

      ponieważ mam bardzo duzo pracy w codziennej pracy, jestem w trakcie nagrań swojego programu kulinarnego i zaczęłam studia food designu :) postaram się wszystko uporządkować i przywrócić do normy :)

  7. Ania pisze:

    Jakbym podwoiła składniki mogłabym zrobić ten pyszny serniczek 😛 na dużej brytwance ?

  8. Agata pisze:

    ja niestety miałam ananasa z puszki i teraz nie wiem jak powiesic te plasterki na kieliszkach żeby wyszły takie piękne kwiaty.A moje mleczko kokosowe było całkiem gęstą masą!

  9. Piotr pisze:

    Absolutnie przepyszny :) zrobiłem wraz z żoną. Był tak pyszny, że w sumie nawet nie zdązyliśmy wyjąć go z formy i zjedliśmy w jeden dzień.

    Pozdrawiam

  10. Karolina pisze:

    Mam problem nie dodalam 2 lyzek budyniu :((((( czy to bardzo zle

  11. Paulina pisze:

    Zrobiłam zarówno wersję tego sernika pani Kingi, jak i wersję z o połowę mniejszą ilością cukru w masie serowej i muszę powiedziec, że ten drugi zniknął cały w przeciągu doby, natomiast zrobiony dokładnie wg powyższego przepisu był za słodki i nie cieszył się zainteresowaniem wśród rodziny. W efekcie musiałam go zamrozic. Aż zęby bolały i ciarki przechodziły. Dlatego polecam dac pół szklanki drobnego cukru, ew 3/4, zamiast całej, na te 700-750g sera łącznie. Dodatkowo na ogół nie przepadam za lukrem, chociaż ten ananasowy zjadłam – pięknie aromatyczny i ozdobne „kwiaty” z ananasa też dodały uroku :) Aha, jest jeden szkopuł, mianowicie puszka mleka kokosowego, które kupuję, nie zawiera suchej masy – jedynie śmietanowy płyn. Ale za drugim razem nie miałam z tym problemu, bo użyłam prawdziwego kokosa. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    • admin admin pisze:

      proszę zwracać się do mnie po imieniu:) dziękuję za wypróbowanie przepisu :) pozdrawiam
      mleko kokosowe jeżeli stoi na półce i nie jest „wstrząsane” oddziela się w nim woda i masa kokosowa :)

  12. drapcia82 pisze:

    REWELACJA!
    Zrobiłam… Kupiłam ser biały naturalny – więc ilość cukru była doskonała, Ciasto rozeszło się z prędkością światła – ale nie wyglądało tak ślicznie jak Twoje… Dużo wyższa wyszła mi część serowa, no i kwiaty mi nie wyszły :(
    Jednak puszystość…. hmmmm poezja!
    Proszę o więcej takich rewelacji!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel