Ekspresowy chlebek i kurki w maśle czosnkowym

Zdarza się u Was w domach tak, że brakuje chleba? A może tak, że zapomnieliście go kupić? 🙂 U mnie to częsty stan jednak znalazłam wyjście idealne.

Chlebak ekspresowy wykonany z kaszy manny.  Świetnie smakuje od razu wyjęty z piekarnika, jak i opieczony w tosterze. Moja ulubiona wersja to z pastą z avocado jednak dzisiaj pozostanę w jesiennych klimatach i zaserwuję Wam doskonałe kurki w maśle czosnkowym.

Zapraszam:)

Przepis z książki „Wypieki” A. Manning.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka kaszy manny
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 jajka
 1 ½ szklanki maślanki*
 100 g miękkiego masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kurki w maśle czosnkowym:
 100 g kurek
 1 mała gałązka tymianku
 ¼ cebuli
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka siekanych ziół (np. natki pietruszki, zielonej cebulki)
 3 łyżki masła

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół. Podłużną foremkę 10 x 20 cm  wsadź pustą do piekarnika.

2

Kaszę wymieszaj w osobnej misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajka i maślankę.

3

Całość dokładnie wymieszaj tak aby kasza wchłonęła płyn, nie mieszaj za długo.

4

Nagrzaną foremkę wyjmij z pieca, włóż do niej masło i całe rozprowadź na bokach formy. Resztę masła przelej do ciasta i wymieszaj.

5

Ciasto wlej do foremki i piecz 30 min, do momentu kiedy będzie rumiane.

6

* jeżeli nie masz maślanki do szklanki mleka dodaj łyżkę octu i poczekaj 5 min

Kurki w maśle czosnkowym:
7

Kurki dokładnie umyj, oczyść i osusz.

8

Na rozgrzanej patelni roztop masło, rzuć gałązkę tymianku. Dodaj drobno pokrojoną cebulą i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty.

9

Dodaj oczyszczone kurki i smaż kilka minut na średnim ogniu pod koniec dodając świeże zioła.

Składniki

 1 szklanka kaszy manny
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 jajka
 1 ½ szklanki maślanki*
 100 g miękkiego masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kurki w maśle czosnkowym:
 100 g kurek
 1 mała gałązka tymianku
 ¼ cebuli
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka siekanych ziół (np. natki pietruszki, zielonej cebulki)
 3 łyżki masła

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół. Podłużną foremkę 10 x 20 cm  wsadź pustą do piekarnika.

2

Kaszę wymieszaj w osobnej misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajka i maślankę.

3

Całość dokładnie wymieszaj tak aby kasza wchłonęła płyn, nie mieszaj za długo.

4

Nagrzaną foremkę wyjmij z pieca, włóż do niej masło i całe rozprowadź na bokach formy. Resztę masła przelej do ciasta i wymieszaj.

5

Ciasto wlej do foremki i piecz 30 min, do momentu kiedy będzie rumiane.

6

* jeżeli nie masz maślanki do szklanki mleka dodaj łyżkę octu i poczekaj 5 min

Kurki w maśle czosnkowym:
7

Kurki dokładnie umyj, oczyść i osusz.

8

Na rozgrzanej patelni roztop masło, rzuć gałązkę tymianku. Dodaj drobno pokrojoną cebulą i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty.

9

Dodaj oczyszczone kurki i smaż kilka minut na średnim ogniu pod koniec dodając świeże zioła.

Ekspresowy chlebek i kurki w maśle czosnkowym
(Wyświetlono 1 178 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Alina 10 listopada 2016 o 17:56

    Mini chlebek świetny pomysł, a taki prosty 🙂
    ja zwykle zamawiam pizze na domówki ze znajomymi, zwykle wybieram te z Pizza Party, szczególnie smaczna jest wegetariańska 🙂 ale kolejnym razem pomyślę, żeby zmienić trochę repertuar na stole.

    Odpowiedz
  2. MaMamcnsmcma 17 października 2013 o 09:33

    Szybki i pyszny chlebek 🙂 ja podałam z konfiturą z żurawiny 🙂 wszystkim smakował!

    Pozdrawiam,
    Marta

    Odpowiedz
  3. agaj 10 października 2013 o 14:54

    Kingo, czy Twój chlebek pękł w piecu? Bo mój wyglądał jakby nagle w ziemi zrobił się krater w kształcie rynny ^^

    Odpowiedz
    1. admin 10 października 2013 o 21:35

      nie pękł:) był wybrzuszony do góry ale nie pękł.

      Odpowiedz
      1. agaj 10 października 2013 o 22:46

        krater, nie krater, ale jest pyszny :))

        Odpowiedz
        1. admin 10 października 2013 o 23:00

          uffffff:) ciesze się że smakuje 🙂 dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

          Odpowiedz
  4. www.krzywakromeczka.blogspot.com 8 października 2013 o 13:10

    ale swietny pomysl!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.