Szybkie ciasteczka owsiane FIT

FITmania:) u mnie stanowczo  tak!

Czy to chwilowa moda? Wydaję mi się, że ta chwila już trochę trwa i chyba na dobre zakorzeni się w naszych domach (oby :) )  Chcę pokazać Wam, że zdrowy styl życia daje przede wszystkim dużo radości i energii.  Z początkiem roku uruchomiłam zakładkę „dieta ze smakiem” aby pokazać Wam, że możemy jeść smacznie, zdrowo i lekko. Wielu z Was pisało, że dieta jest mi niepotrzebna, jednak nie chodziło mi uporczywe zbijanie kg, a o poprawę samopoczucia, ładną cerę i zrobienie czegoś dla siebie. Dzięki tej zakładce moja kuchnia w przeciągu tego roku bardzo się zmieniła, a ja czuję się doskonale.

Dzisiaj zachęcam do wypróbowania ekspresowych ciasteczek owsianych. Bez mąki, cukru,  jajek i tłuszczu, za to z dużą ilością błonnika :)  To doskonała propozycja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to przede wszystkim zdrowa propozycja. Ciasteczka zachowują długo swoją świeżość przetrzymywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, robi się je niecałe 3 min. Także dzisiaj zachęcam Was do wspólnej FITmani:), a tych z Was, którzy wypróbują ten lub inny przepis zachęcam do wysłania zdjęć w wiadomości na adres kinga@kingaparuzel.pl lub  na mój profil FB gdzie znajdują się wszystkie Wasze dzieła:) w galerii „Wasze zdjęcia moich przepisów”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (na 15 sztuk)

1 dojrzały banan

50 g płatków owsianych błyskawicznych

50 g moreli suszonych

50 g śliwki kalifornijskiej

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp płatki owsiane, drobno pokrojone śliwki i morele.

2. W osobnej misce zblenduj jednego banana lub rozgnieć go widelcem. Zmiksowanego banana dodaj do mieszanki płatków i bakalii.

3. Całość dokładnie wymieszaj na spójna masę. Wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Piecz 10-15 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego:)









35 Responses

  1. optymistka pisze:

    witam
    czy można czymś zastąpić banana? nie znoszę tego owoca ;/

  2. uluukkazgi pisze:

    b. fajny przepis

  3. mz pisze:

    czy można dodać jakies orzechy np nerkowca??

  4. Karolina pisze:

    A masa będzie się w ogóle lepić? Poprzednia wersja ciasteczek owsianych (notabene przepysznych!) sypała mi się przez palce, pomimo użycia oleju i jajek (więc je ciut zmodyfikowałam), a tu nie ma się jak kleić 😉

  5. Asia pisze:

    Pycha ciasteczka, ale chyba dalam za duzego banana i po wyjeciu z piekarnika sa gumowe :-(

  6. Incia pisze:

    Ciastka pycha, ja dodałam jeszcze odrobinę żurawiny mniam;)

  7. DorotdDa_Domoddwe_WypiekDDjshdshgdi pisze:

    Ciasteczka są naprawdę wspaniałe:) Zrobimy je jeszcze z siostrą nie raz. Oto efekt mojej pracy: http://domowe-wypieki.com/ciasteczka-owsiane-fit-szybko-dietetycznie-i-smacznie/. Pozdrawiam!

  8. www.krzywakromeczka.blogspot.com pisze:

    Bardzo fajne takie jakby pralinki tylko bez czekolady ; p

  9. Kamil pisze:

    Bardzo dobre. Czy one powinny wyjść kruche czy tak jak mi w środku lekko gumowe?

  10. AniaA pisze:

    Pyszne ciasteczka. Zrobiłam właśnie przed chwilą kolejną porcję a dodam że i tak za każdym razem robie od razu podwójną :) Płatki mieszam dzisiaj były owsiane i orkiszowe. Do poprzeniej wersji dodałam żurawiny bo nie miałam akurat rodzynek oraz orzechy żeby było w nich trochę tłuszczu potrzebnego do wchłaniania witamin. Dzisiaejsze są z daktylami, morelami,żurawiną, rodzynkami oraz orzechami i słonecznikiem aż nie mogę się doczekać aż ich skosztuję okruszki sa przepyszne :) Dzękuję za przepis. Poprzednie ciasteczka też sa przepyszne tylko faktycznie się kiepsko kleją, zastanawiałam się czy jeśli by ubić białka na pianę czy by to pomogło, oczywiście wtedy trzeba by domieszać pewnie tą piane przed samym pieczeniem???? Hmmmm co Pani o tym myśli?

  11. AniaAAniaA pisze:

    Oczywiście miałam na myśli brak śliwek nie rodzynek :) dzisiaj też mi ich zabrakło

  12. eeeeelżbieta pisze:

    PYCHTA!!!!!!!!!!!!! Dziękuję właśnie zajadam się ciasteczkami są wspaniałe jestem po operacji serca więc muszę uważać na kalorie a słotkie ciągnie więc idealnie trafiłaś nic nie trzeba słodzić.

  13. Marti pisze:

    Witam serdecznie. Zaintrygował mnie ten przepis, ponieważ mąż jest zwolennikiem takiego rodzaju słodyczy. Zastanawiam się, czy w ten sposób można zrobić spód do tortu urodzinowego dla męża no i czym go wypełnić? Spotkałam się z tortami owsianymi, jednak te miały w sobie masło, cukier… a chciałabym tego uniknąć. Wolałabym naturalne tłuszcze i cukry.

    • admin admin pisze:

      Oczywiście że można. NAjlepeij wypełnić zdrowym kremem na bazie np jogurtu, ananasa, cukru trzcinowego/miodu i bazylii

      • Marti pisze:

        Zrobiłam :). Mąż i goście, którzy również cenią naturalne jedzenie byli zachwyceni. Baza wyszła super, wszyscy chcieli dokładkę. Co prawda nie umiałam zrobić kremu z bazylią (nie wiedziałam jakie proporcje, a nie chciałam zepsuć) był krem jogurtowy i do tego świeże winogrona. Wiem, że gościom smakowało, bo prosili o przepis, więc odesłałam do Pani stronki. Pozdrawiam i będę zaglądała po więcej przepisów :).

  14. nitusnasdd pisze:

    Witam
    czy zamiast moreli i sliwek można dać rodzynki i orzechy bo akurat mam w domu?
    Pozdrawiam :)

  15. Ola pisze:

    Pyszne! Świetnie się lepią, są miękkie i słodziutkie! A zrobiłam je chyba w 5 min! Takie właśnie przepisy uwielbiam!

  16. Justyna pisze:

    Mam pytanie czy zamiast suszonych moreli czy śliwek mogę dodać świeże owoce takie jak np maliny czy borówki?

  17. Hanula pisze:

    PYCHA!!!
    Leżał banan juz z czarnymi plamkami…. pierwsza myśl – u Kingi napewno znajdę przepis na fit ciacha:-)

    • admin admin pisze:

      bardzo się cieszę że do mnie wpadasz i o mnie myślisz :) – dziękuję za komentarz :* i polecam się na przyszyłość :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel