LECZ-O co chodzi?

Ruszyła kolejna edycja MasterChef, skończyły się wakacje. Wszystko pędzi jak szalone, i godziny i pomysły. Hmmmmmmm pomysły! Tak! dzisiaj o pomysłach :)

W mojej głowie jest ich wiele i mam nadzieję, że wszystkie zrealizuję. Jest jednak jedna myśl, która czasami zaprząta mi głowę. Już Wam tłumaczę:)

Każdy mój zrealizowany plan jest moim mniejszym lub większym sukcesem. Problemy zaczynają się kiedy inni kopiują pomysły, całą moją ciężką pracę, którą w to wkładam. Walczyć z tym? Moja odpowiedź: NIE. Uważam, że to co robię samo się obroni, Wy sami wyczujecie  „podróbkę” (niektórzy z Was sami często mnie informują i pytają dlaczego nic z tym nie robię? ). Poza tym, może teraz to co napiszę zabrzmi trochę egocentrycznie. Nie patrzę na innych, nie porównuję się, nie zazdroszczę bo tak zostałam wychowana, a wszystkim tym, którzy kopiują dziękuję! TAK!!! Dziękuję za to, że pokazujecie mi, że jestem inspiracją, moje pomysły są trafne i wnoszę coś nowego:)

Lecz…o co w tym poście chodzi?

Dla mnie chodzi o smak, a nie niesmak.

Dla mnie ważne jest sumienie, a nie jego brak.

Dla mnie liczy się szczerość, a nie fałsz!

No i w końcu dzisiaj o LECZO chodzi:) smaczne, prawdziwe, paprykowe i bardzo kolorowe.

Zapraszam:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (na 4 porcje)

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 cukinia

1/2 kabaczka

3 pomidory

1 pęto kiełbasy podsuszanej

zielona cebulka

3 łyżki oleju

2 łyżki masła

czerwona słodka papryka 3 łyżeczki

słodka wędzona papryka 2 łyżeczki*

sól i pieprz

 

* jeżeli nie masz  wędzonej papryki zwiększ ilość słodkiej papryki. Polecam poszukanie w sklepach tej przyprawy bo jest fenomenalna i komponuje się z wieloma daniami dając im wspaniały smak.

Przygotowanie:

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i masło.

2. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż, aż cebulka się zeszkli i nabierze rumianego koloru.

3. Posyp cebule słodką i wędzoną czerwoną papryką, zamieszaj. Dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę i chwilkę smaż.

4. Następnie do garnka dodaj pokrojoną w kostkę:  paprykę, pomidory, obrany ze skóry i bez gniazd nasiennych kabaczek oraz cukinię.

5. Całość duś na średnim ogniu około 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Posyp zielona cebulką.

Jeżeli chcesz aby warzywa były bardziej miękkie zwiększ czas duszenia do 30 min. Ja lubię warzywa twarde i jędrne i proponowany przeze mnie przepis podaje moją ulubiona wersję.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









13 Responses

  1. Patrycja Miziołek pisze:

    <3 you!! za to, że jesteś właśnie taka ;0) nie sa mo wi te! masz babo w sobie power 😀

  2. PiernikowaChata pisze:

    Bardzo pięknie napisane!

  3. IIwIIIona pisze:

    A nie dodajesz startego kwaśnego jabłka? Bardzo podkręca smak :)

  4. Ewa pisze:

    Ooo tak :) Już wiem co będzie dzisiaj na obiad :) Kolorowo, szybko i smacznie! Życzę powodzenia w realizacji swoich wszystkich planów :) Pozdrawiam gorąco :*

  5. Katka pisze:

    Leczo bardzo lubię,a co do innych którzy czerpią inspirację i się do tego nie przyznają ja życzę smacznego :) Powodzenia ci życzę we wszystkich projektach i aby się spełniały:)

  6. Kinga Kornacka pisze:

    A ja kopiowaniu mówię nie! Co innego to umieszczanie u siebie, nawet identycznych przepisów, ale Z PODANIEM ŹRÓDŁA. Wtedy jestem jak najbardziej na tak :)

    I w moim wypadku leczo podgotowałabym trochę dłużej 😀

  7. MArta pisze:

    Super przepis !!!! szukałam dlugo przepisu na leczo i własnie u Ciebie znalazłam. Wyprobowany-POLECAM!!!
    Pozdrawiam CIebie serdecznie :)

  8. Iwona pisze:

    Super przepis i jaki łatwy, następne moje danie :)
    A czy zamiast pomidorów można użyć pomidorów w puszce?
    Pozdrawiam

  9. Sylwia pisze:

    Leczo pycha 😃 super przepis dzisiaj robilam jest przepyszne . Uwielbiam Twoje przepisy .Pozdrawiam ☺

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel