Dietetyczna FIT pizza z płatkami owsianymi

Mój organizm źle reaguje na mąkę pszenną i przetworzone jedzenie. Staram się unikać tych produktów choć przyznam, że czasami nie umiem sobie odmówić klasycznej pizzy, świeżej bułki z masłem czy pączka 🙂 Zazwyczaj od razu puchnę, czuję się ciężko, a mój brzuch przypomina piłkę lekarską. Ostatnio postanowiłam zmienić trochę zasady i totalnie unikam białego pieczywa i słodkości. Od razu lepiej się czuję, jestem najedzona wręcz pełna na długi okres czasu, a nie jak w przypadku „tradycyjnych” wypieków zapchana, a po godzinie znowu głodna.  Tak więc dzisiaj proponuję wam pyszną, łatwą w przygotowaniu i co najważniejsze „odchudzoną” pizzę. Mój mąż (przeciwnik wersji fit czegokolwiek) zjadł całą z apetytem i stwierdził: „noooooooooo dobra, bardzo dobra, taką możesz mi robić”. Uwierzycie jak spróbujecie, a warto!

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 ½ szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka suchych drożdży lub 12 g świeżych
 1 szczypta cukru
 1 łyżka oleju
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
 ½ szklanki mąki żytniej
 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 łyżeczka soli
 * jeśli chcesz możesz zamienić mąkę pełnoziarnistą i żytniąoraz płatki owsiane na 1½ szklanki zwykłej mąki pszennej wtedy uzyskasz klasyczną pizzę na cienkim cieście.
Składniki na pizze:
 przecier pomidorowy
 świeża bazylia
 ½ cukinii
 kilka pomidorków koktajlowych
 kiełki cieciorki i soczewicy
 wędzona pierś kurczaka
 ser feta ligt
 świeża rukola
 sól i pieprz

1

W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.

2

Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.

3

Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

4

Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm

5

Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.

6

Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz

7

Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.

8

Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.

RADA:
9

Jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 ½ szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka suchych drożdży lub 12 g świeżych
 1 szczypta cukru
 1 łyżka oleju
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
 ½ szklanki mąki żytniej
 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 łyżeczka soli
 * jeśli chcesz możesz zamienić mąkę pełnoziarnistą i żytniąoraz płatki owsiane na 1½ szklanki zwykłej mąki pszennej wtedy uzyskasz klasyczną pizzę na cienkim cieście.
Składniki na pizze:
 przecier pomidorowy
 świeża bazylia
 ½ cukinii
 kilka pomidorków koktajlowych
 kiełki cieciorki i soczewicy
 wędzona pierś kurczaka
 ser feta ligt
 świeża rukola
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.

2

Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.

3

Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

4

Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm

5

Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.

6

Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz

7

Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.

8

Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.

RADA:
9

Jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)

Dietetyczna FIT pizza z płatkami owsianymi

 

 

 

(Wyświetlono 5 366 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

34 komentarzy

  1. Aga 11 lutego 2019 o 15:06

    A Czy jest jakaś mąką „uniwersalna” której można używać w większości twoich przepisów? Np. Owsiane?

    Odpowiedz
  2. malami 5 lipca 2018 o 20:13

    A mi kompletnie nie udało się ciasto…jakby nie wyrosło, a potem na wierzchu zroiła się skorupa, a w środku wciąż było mokre…musiałam wyrzucić 🙁 why oh why?

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:09

      a jakich płatków uzyłaś ?

      Odpowiedz
  3. Lucia 9 stycznia 2018 o 16:40

    To jest moje zbawienie! Pizza jest po prostu wspaniała!

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:24

      dokładnie też tak myślę! cieszę się że przepis zasmakował 🙂

      Odpowiedz
  4. Sandra 26 kwietnia 2017 o 16:02

    z powodu celiakii nie mogę mąki żytniej, czy gryczana sprawdzi się w przepisie? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2017 o 18:02

      tak jak najbardziej 🙂

      Odpowiedz
  5. Dot 5 kwietnia 2017 o 19:11

    A czy można z płatkami owsianymi górskimi?

    Odpowiedz
    1. admin 5 kwietnia 2017 o 20:32

      można 🙂

      Odpowiedz
  6. Asia 1 stycznia 2017 o 13:58

    A mi wyszła bardzo mokra i klejąca, nie mogłam wyrobić, musiałam jeszcze sporo mąki dosypać. Zrobiłam coś źle czy tak ma być?

    Odpowiedz
  7. Ola 22 stycznia 2016 o 14:43

    Bardzo podoba mi się przepis, robiłam ostatnio ciasto przy jego pomocy (co prawda byłam trochę nieufna wobec płatków owsianych i zastąpiłam je mąką) i wyszło pyszne. Dzisiaj nie będę oszukiwać i dodaję płatki. Mam pytanie, czy mogę połowę porcji zostawić w lodówce na jutro?

    Odpowiedz
    1. admin 25 stycznia 2016 o 10:04

      tak – można 🙂

      Odpowiedz
  8. Mary 20 września 2013 o 01:15

    Super przepis. Zamierzam upiec tę pizzę dla siebie i córci.

    Odpowiedz
  9. Angelika 18 września 2013 o 21:41

    Bardzo,ale to bardzo Ci dziekuję za ten przepis.Jestem na diecie i jestem bardzo szczęsliwa za fit pizze 🙂 dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  10. Ola 18 września 2013 o 21:24

    Bardzo dobry przepis! To była moja pierwsza pizza jaką robiłam i wyszła super 🙂 ciasto bardzo smaczne, zjadłam dwa kawałki i byłam syta 🙂 od jakiegoś czasu miałam ochotę na pizzę a z racji tego, że staram się zdrowo odżywiać szukałam jakiegoś przepisu, który nie zrujnowałby mojej „diety” i mam! pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z białej mąki, polecam i dziękuję za przepis 😉

    Odpowiedz
    1. admin 18 września 2013 o 22:29

      Olu nawet nie masz pojęcia jak ucieszył mnie Twój komentarz! cieszę się że przypadła Ci do gustu:) dziękuję i pozdrawiam:*

      Odpowiedz
  11. Students Kitchen 18 września 2013 o 12:02

    Pięknie i bardzo apetycznie wygląda. 🙂

    Odpowiedz
  12. Klaudia 17 września 2013 o 21:25

    Super, bardzo Ci dziękuje za ten przepis ! Czy mogę użyć mąki graham ?

    Odpowiedz
    1. admin 18 września 2013 o 11:33

      oczywiście:)

      Odpowiedz
  13. Patrycja Miziołek 17 września 2013 o 18:51

    chyba prosta? 😀 spróbuję!

    Odpowiedz
    1. admin 18 września 2013 o 11:33

      bardzo prosta:)

      Odpowiedz
  14. Blondregeneracja 17 września 2013 o 13:12

    O rany, aż zrobiłam się głodna patrząc na takie piękne zdjęcia i oczywiście wyobrażając sobie smak 🙂 Muszę koniecznie spróbować

    Odpowiedz
  15. Kasia 17 września 2013 o 09:59

    Uwielbiam Twoja strone, jest naprawde fajna w odbiorze bo ciekawa i przyjemna dla oka. Przepisy sa tez super, moj maz zazwyczaj bardzo wybredny jesli chodzi o nowosci uwielbia Twoje i czesto pyta kiedy Kinga znowu cos nam przygotuje:) Z przeppisu na pizze napewno skorzystam! Powodzenia oby tak dalej 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 18 września 2013 o 11:34

      bardzo dziękuje za tak miłe słowa:) to dla mnie niesamowite wyróżnienie:) dziękuję :*

      Odpowiedz
  16. ulazgi 17 września 2013 o 08:50

    a ja się źle czuję po mąkach pełnoziarnistych i żytnich, jadam wszystko, ale się nie opycham, a w naszym menu jest dużo kaszy jaglanej, orkiszowej i duzo dużo ryb, a miesa bardzo mało 🙂

    Odpowiedz
  17. Anna 16 września 2013 o 23:54

    Ja właśnie po diecie ciężkiej i pełnej wyrzeczeń redukuje swoją wagę Zdrowo i bardzo dziękuje za świetny przepis!!:)))))

    Odpowiedz
  18. Anna 16 września 2013 o 23:53

    Ja po diecie tez dalej redukuje zdrowo swoją wagę super dzieki za świetny przepis!:))))

    Odpowiedz
  19. Klaudia 16 września 2013 o 23:22

    Moja inspiracja na weekendowy obiadek <3
    Genialny jest ten spod 🙂
    Uciekam stad, bo moj brzuch zaczyna domagac sie jedzenia, a o tej porze nie jest to wskazane 😛

    Odpowiedz
    1. admin 16 września 2013 o 23:37

      cieszę się że przepis jest trafiony! czekam na opinię jak smakowało:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  20. Sandra 16 września 2013 o 23:10

    Ale Babko! Ale pizza!!! Ja już na diecie redukcyjnej, a właściwie to na zdrowym odżywianiu tak aby schudnąć, jestem od kwietnia, dzięki Ci za rozgrzeszenie w postaci tego przepisu!!! mogę mąkę żytnią zamienić na pełnoziarnistą orkiszową?

    Odpowiedz
    1. admin 16 września 2013 o 23:36

      oczywiście:) można zamienić! Ale się cieszę że trafiłam z tym przepisem:)

      Odpowiedz
    2. Berry 23 marca 2018 o 14:31

      Możliwe, że tak jest to, ale no niewiem już.

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.