Cukinia faszerowana FIT

Po dużej dawce cukru jaką Was obdarowałam  w tym tygodniu pora na coś lekkiego i w końcu słonego. Sezon na rośliny dyniowate w pełni więc korzystam z niego na całego, jednak staram się aby moje przepisy były zdrowe i „odchudzone”. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną cukinię faszerowaną mięsem. Smakuje obłędnie dzięki świeżym pomidorom, bazylii i papryczce chili.  Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ważne jest aby cukinii nie dusić za długo w piekarniku. Ma być jędrna i tworzyć łódeczkę dla mięsa.

Zachęcam do wypróbowania:)

DSC_0074

Składniki: (na 4 porcje)

2 cukinie

500 g mięsa mielonego z indyka

garść pomidorów koktajlowych

3 duże pomidory

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

świeża bazylia

100 g fety ligt

2 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

3. Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.

4. Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem

5. Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.

DSC_0069

DSC_0073

DSC_0044

DSC_0052

Smacznego:)









8 Responses

  1. Patrycja Miziołek pisze:

    Love it ! Dawno mnie tu nie było (jakieś 2 tyg) i nadrabiam zaległości :) jest pyyyyysznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;*

  2. Karola pisze:

    Zakochalam sie! Pychota! Goście zachwyceni!

  3. monia pisze:

    Robiłam wczoraj jest przepyszne polecam każdemu

  4. Sylwia pisze:

    Potwierdzam pycha raz zrobilam i ciagle wracam do tego dania

  5. Sylwia pisze:

    jaka jest kalorycznosc 1 porcji?

  6. meg pisze:

    czy mozna zamiast cukinii zapakować mięsko w paprykę? świetny blog 😊

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel